Știri

171

Consumul de carne de pasăre – evoluții și cifre 2025

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Carnea de pasăre continuă să domine consumul intern din România, cu un nivel estimat la aproximativ 29 kg per capita, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică. Această valoare menține România peste media Uniunii Europene, confirmând preferința constantă pentru carnea albă, mai accesibilă și mai ușor de preparat.

Producția internă de carne de pasăre a atins în 2024 un volum de peste 1,1 milioane tone, ceea ce asigură un grad de autosuficiență de peste 90%. Principalele regiuni producătoare sunt Sud-Muntenia și Nord-Est, unde fermele mari integrate acoperă inclusiv segmentul procesării.

Condițiile de piață au fost influențate de costurile furajelor și de adaptarea fermelor la noile reglementări europene privind bunăstarea animalelor, care vor deveni obligatorii până în 2027. În același timp, se observă o creștere ușoară a exporturilor de carne procesată către statele membre ale UE și Orientul Mijlociu.

Pe termen mediu, consumul se va menține ridicat, însă specialiștii avertizează că menținerea competitivității necesită investiții în energie regenerabilă, automatizare și trasabilitate digitală în lanțul de producție.

(Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2