237
Consumul de carne de pasăre a crescut constant în România în ultimii ani, în detrimentul cărnii de porc, care rămâne totuși dominantă. Conform INS, în 2024 consumul de carne de pasăre a atins 27 kg per capita, în creștere cu 8% față de anul precedent, în timp ce carnea de porc s-a menținut la 42 kg per capita. Factorii determinanți sunt prețul mai accesibil, percepția că pasărea este o carne mai sănătoasă și influențele din dietele moderne.
Eurobarometrul 2024 arată că 40% dintre români consideră carnea albă o alternativă mai bună pentru sănătate. În plus, pandemia de pestă porcină africană a redus disponibilitatea porcului și a afectat încrederea consumatorilor. „Tinerii din mediul urban preferă carnea de pasăre pentru că este mai ușor de integrat în alimentația zilnică și în dietele moderne”, afirmă un nutriționist.
Pentru procesatori, această tendință reprezintă o oportunitate, dar și o provocare de diversificare a portofoliului. În următorii ani, industria cărnii de pasăre va continua să crească, susținută de cererea internă și de oportunitățile de export.
(Foto: Freepik)