154

În ultimii ani, consumatorii români au adoptat masiv trendul super-alimentelor importate: acai, chia, avocado, quinoa sau diverse tipuri de berries exotice. Totuși, România are propriile ingrediente cu densitate nutrițională ridicată, disponibile local, la preț accesibil și cu un impact ecologic mult mai mic. Iată cinci produse românești care pot concura oricând cu super-alimentele internaționale.
Cătina are un conținut de vitamina C de 10–20 ori mai mare decât citricele și o combinație rară de antioxidanți, carotenoizi și Omega-7. De ce e super-aliment?
Deși asociată adesea cu Bucovina sau Moldova, hrișca este un pseudocereal complet, cu proteine de calitate și conținut ridicat de fibre solubile. Beneficii:
Afinele românești au una dintre cele mai mari concentrații de antocianine din Europa. Sunt apreciate în special pentru proprietățile antiinflamatoare și efectele benefice asupra vederii. Avantaje față de berries importate:
Bogate în grăsimi sănătoase, zinc, magneziu și triptofan, semințele de dovleac sunt un super-aliment excelent pentru sistemul cardiovascular. De ce merită promovate?
Spre deosebire de mierea florală, cea de pădure conține mai mulți polifenoli și minerale. Beneficii principale:
Cătina, hrișca, afinele, semințele de dovleac și mierea de pădure pot sta oricând alături de super-alimentele exotice. Sunt nutritive, accesibile, sustenabile și sprijină producătorii locali. Pe măsură ce consumatorii devin tot mai atenți la originea alimentelor, aceste produse au potențialul să devină vedete în piața alimentelor sănătoase din România.
(Foto: Freepik)