Operatorii din domeniul cateringului par a fi din ce in ce mai interesati de costul si de proiectarea eficienta a sistemelor de ventilatie, in 2015. Aceasta este doar una dintre predictiile pe care specialistii cateringinsight.com o fac cu privire la cele mai populare tendinte de achizitionare in domeniul echipamentelor de catering, care se vor manifesta pe piata engleza, in cele 12 luni ce se vor scurge, incepand cu prima luna din acest an. Cum insa ne aflam intr-o era a globalizarii si a Internetului, iar in ceea ce priveste mediul urban, Romania se comporta foarte asemanator cu pietele similare din Europa Occidentala, pe multe multe segmente de consum, cele mai multe dintre aceste tendinte se vor regasi si in ceea ce priveste piata romaneasca a echipamentelor de catering. 1. Sa curga liber sucurile Este foarte probabil ca 2015 sa fie un an favorabil vanzarilor de storcatoare si blendere, in conditiile in care cererea pentru piureuri si sucuri sanatoase continua in acelasi ritm. si nu este vorba doar de cafenele si QSR-uri quick service restaurants = restaurante cu servire rapida, cunoscute si sub denumirea de fast-food-uri care isi vor pune astfel in concordanta oferta cu cererea venita din partea consumatorilor, ci este vorba si de cresterea cererii de astfel de echipamente din partea vanzatorilor ce detin statii/echipamente de obtinere a sucurilor independente, care pot fi intalnite in mall-uri si locatii comerciale cu trafic intens, segment care se va dezvolta din ce in ce mai mult, incurajat de costul redus de intrare pe piata cost redus al echipamentelor necesare si de spatiul minim necesar prepararii. Mini-chioscurile de preparare a sucurilor naturale ce functioneaza sub marca Fuel Juice Bars au fost nominalizate recent ca fiind afacerea cu quot;cea mai rapida cresterequot; de pe piata agro-alimentara britanica, avand in vedere triplarea numarului de astfel de chioscuri, in ultimii trei ani. De altfel, pentru piata romaneasca, aceasta evolutie nu ar reprezenta altceva decat o reeditare pe baze mai sanatoase a unei manifestari binecunoscute celor care au trait in Romania ultimului deceniu al secolului XX 1990-2000 , respectiv explozia raspandirii dozatoarelor de sucuri. 2. Intri in joc sau pierzi Fiecare furnizor de echipamente de catering mentioneaza ca in zilele noastre se desfasoara un joc in care miza este descoperirea de catre operatorii din industria alimentara a acelui mix de echipamente care sa le permita desfasurarea propriei activitati in conditii de eficienta energetica. Prin urmare, furnizorii de echipamente de catering, se asteapta ca operatorii din industria alimentara sa inceapa intr-adevar in acest an sa-si maximizeze costurile legate de consumul de energie al aparatelor lor, iar tendinta care are cea mai mare probabilitate de a se extinde in vederea satisfacerii acestei cerinte este aceea a informatizarii si automatizarii monitorizarii de la distanta a consumurilor energetice. Sisteme de monitorizare de la distanta a consumurilor energetice precum Eco-Chef ce supravegheaza consumul de energie sau Checkit si Abacus Guradian ce ofera solutii pentru monitorizarea temperaturii s-au dovedit a avea un deosebit succes in ultima perioada. 3. Ventilatie la cerere Sistemele de ventilatie pot contribui cu pana la o cincime la reducerea valorii facturilor la energie in locatii comerciale precum bucatariile restaurantelor, unde exista personal numeros si care de multe ori se face vinovat de uitarea acestor sisteme in stare de functionare, desi nu are loc nicio activitate de genul prepararii produselor alimentare o buna parte din timp. Asteptati-va, in aceste conditii ca patronii sau mangerii unor astfel de locatii sa caute solutii de sisteme de ventilatie care sa functioneze doar atunci cand in spatiile respective se desfasoara activitati specifice, precum prepararea mancarii. 4. Punctul de saturatie este departe Fiecare piata ajunge la un punct de saturatie la un anumit moment dat, dar furnizorii de masini comerciale de cafea, cu siguranta nu trebuie inca sa isi faca griji despre acest lucru. Cercetarea realizata de firma de studii de piata Allegra sugereaza ca numarul de locatii independente sau care fac parte dintr-un lant, care vor oferi cafea, in Marea Britanie, va ajunge la 27.000 in urmatorii cinci ani, de la 9.000 cat sunt in prezent. Aceasta tendinta se observa si in Romania, cu ochiul liber doar daca ne uitam la evolutia retelei de cafenele Starbucks. De asemenea, nu ar trebui uitata nici explozia dozatoarelor de cafea care acum pot fi intalnite in foarte multe zone unde exista vad comercial magazine, gari, autogari etc. . 5. Cercul magic Inductia nu este o tendinta noua, dar este probabil ca ritmul de crestere in ceea ce priveste utilizarea acestei tehnologii in anul 2015 sa evolueze mai rapid pe masura ce din ce in ce mai multi utilizatori se obisnuiesc cu tehnologia. Acum cativa ani s-a simtit o crestere a utilizarii tehnologiei inductiei pentru vanzarile de echipamente complexe de gatit, dar acum, se pare ca tendinta se va extinde aproape pentru orice echipament de la unitatile portabile la wok-uri castroane speciale utilizate in bucataria chinezeasca . 6. Claritate la rece Evenimentele din sectorul de refrigerare vor fi atent monitorizate in 2015, avand in vedere marile schimbari ce se vor produce in legislatia europeana din domeniu. Eventuala aplicare a unui nou sistem de clasificare a consumului de energie de tip intern va oferi o mai mare claritate pentru procesul de achizitie, chiar daca va fi nevoie de mai multi ani pentru ca legislatia UE sa fie puse in aplicare pe deplin. 7. Pasi mici Fie ca este vorba de echipamente complexe de gatit de 700mm, de masini de spalat vase de 620 mm sau de dulapuri frigorifice de tip Slimline foarte subtiri , cererea pentru echipamente de catering care se potrivesc pentru utilizarea in spatii mai mici, nu prezinta semne de stagnare sau reducere, in special in marile orase, unde noile restaurante continua sa rasara in cladiri care nicicand nu au fost concepute a servi unor destinatii de natura culinara. Refacerea si introducerea unor cladiri vechi in circuitul industriei ospitalitatii va face ca si in Romania astfel de echipamente sa fie din ce in ce mai solicitate. Ba, mai mult, uneori a face economie de spatiu nu dauneaza nimanui, avand in vedere chiriile destul de piperate percepute in cazul locatiilor cu vad comercial. 8. Nevoia de viteza Viteza si flexibilitatea sunt doua lucruri pe care orice operator din domeniul cateringului - si in special din domeniul fast-food-urilor si al segmentelor din domeniul alimentatiei in care este necesara o servire rapida ocazionala - le pune pe lista lor de prioritati. Avand in vedere aceste prioritati, furnizorii de echipamente de catering observa o tendinta de crestere a cererii pentru cuptoare hibride inovatoare si aparatura de gatit rapida, cum ar fi cele realizate de catre furnizori precum Atollspeed, Ovention si Manitowoc, operatorii din industria cateringului investind din ce in ce mai mult in aparatura care sa le indeplineasca obiectivele lor si sa ofera un produs finit de calitate pentru consumatorul final. 9. Casa deschisa Mai multi operatori din domeniul industriei de catering sunt foarte interesati de orice noutate din industria echipamentelor de catering care este atractiva din punctul de vedere al designului si suficient de functionala pentru a fi amplasata in partea din fata a locatiilor de servire, la locul de contact direct cu clientela. Cererea pentru astfel de aparate nu este derminata doar de apetitul general al actorilor din industria ospitalitatii pentru bucatarii deschise, ci si de evolutiile inregistrate in cazul unor branduri conacrate precum Pizza Hut si KFC care isi doresc sa fie cat mai aproape de strada, loc de unde pot atrage mai multi clienti pentru propriile produse, inclusiv prin felul in care noi prototipuri de echipamente ori noi designuri de organizare a bucatariilor se infatiseaza. 10. Pregatiri pentru BIM Nu exista nici o indoiala ca gradul de constientizare in jurul BIM Building Information Modeling = Modelarea Informationala a Cladirii este de asteptat sa creasca in 2015 avand in vedere termenele stabilite de autoritati pentru implementarea acestui model informational. Odata cu cresterea utilizarii acestor modele, producatorii de solutii software pentru designul spatiilor ce vor fi utilizate in domeniul alimentatiei publice, alaturi de arhitecti si designeri vor avea un acces mai facil la date cae sa-I ajute in proiectare, prin intermediul unei biblioteci BIM. In ceea ce-i priveste pe detinatorii locatiilor, prin BIM acestia vor putea sa isi reduca cheltuielile legate de intretinere. Spre exemplu, o firma de service poate interveni mai rapid si cu mai multa eficienta in cazul aparitiei unei defectiuni la sistemul electric sau de alimentare cu apa al cladirii; de asemenea, BIM contine multe date necesare pentru analizarea eficientei energetice a cladirii. In Romania insa, perspectiva utilizarii BIM nu este foarte apropiata, desi imbunatatirea sistemului cadastral ar putea sa se faca si in aceasta directie.