Știri

139

Afacerile restaurantelor de lux merg a la luce

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Un contract de cateva milioane de euro semnat peste un steak de vita argentiniana ?si stropit cu un vin roordm;u din lumea noua - aordm;a suna reteta unui deal perfect. Pe scurt, o intalnire de cateva ore unde mancarea nu mai este doar hrana pentru suflet, ci ?si hrana pentru business. In realitate, mancarea este un actor secundar in acest film unde abilitatile de negociere, ordm;armul personal ?si cunoordm;tintele de business sunt cele care tin capul de afiordm;. Nu trebuie uitat insa ca ?si actorii secundari iau Oscaruri. Pana acum nu am incheiat un deal in timpul unei mese de business, insa pot afirma cu certitudine ca ospitalitatea ?si grija pe care o acord meselor de business au determinat semnarea ulterioara a unor contracte importante, spune Alessandro Amato, unul dintre cei mai puternici antreprenori din industria luxului, care detine, printre altele, magazinele Cellini. De altfel, antreprenorul are un adevarat ritual cand vine vorba de intalnirile de afaceri. Am restaurante preferate pe care le aleg in functie de tipul de partener ?si de businessul pe care il negociez. Astfel, daca o delegatie din strainatate vine pentru prima data in Romania, antreprenorul alege negre?sit Crama Domneasca din centrul vechi al Bucureordm;tiului pentru ca este un restaurant tipic romanesc, amplasat intr-o zona unde orice strain poate lua pulsul oraordm;ului ?si al prezentului. Dupa ce le prezinta Capitala, alege sa i?si duca partenerii de business la Sinaia, la castelul Peleordm;, pentru o scurta incursiune in trecut. Cu partenerii de afaceri romani i?si da intalnire la unul dintre restauranshy;tele sale preferate de pe malul lacului Herastrau, unde priveliordm;tea joaca un rol crucial, nu doar mancarea. Aleg Casa di David pentru mancare internationala ?si Isoletta pentru bucataria italiana. Cand vine vorba de traditii, spune ca nu are, mai exact se lasa cucerit de obiceiurile musafirilor care de-a lungul timpului i-au oferit multe cine memorabile. Mesele cu clientii ?si prietenii noordm;tri de la CEZ sunt memorabile. Cu ei avem deja un obicei, ne intalnim regulat, discutam lucruri insemnate pentru business, dar ?si radem, ne bucuram de intalnire, ne cunoaordm;tem mai bine pe plan personal. Cu ei am avut cateva pranzuri-cina, respectiv am inceput la 14.00 ?si am terminat la 18.00-19.00, i?si aminshy;teordm;te ?si avocatul Gabriel Zbarcea, care conduce impreuna cu Florentin Tuca una dintre cele mai mari firme de profil din piata locala. Totu?si, el este de parere ca mancarea nu trebuie privita ca un element-cheie in business, ci mai degraba ca un element-cheie in mentinerea unei stari optime de sanatate. Astfel, o ambianta placuta, un loc in care cele doua parti se simt bine, o mancare delicioasa ?si un vin de soi pot contribui la creordm;terea empatiei, a increderii, a legaturii dintre client ?si avocat, dar nu pot fi considerate responsabile de reu?sita sau eordm;ecul unui acord. In final, poti cuceri un client, poti sa treci peste obstacolele unor negocieri dure cu adversarii doar datorita aptitudinilor tale personale, completeaza avocatul. Cand vine vorba insa de mesele de business alege negre?sit unul dintre cele trei restaurante favorite din Bucureordm;ti: Piccolo Mondo pentru mancare libaneza excelenta ?si adusa cat ai clipi, Casa di David pentru locatia minunata, pentru meniu ?si pentru servirea ireproordm;abila ?si Ristorante Calcio din Clucerului pentru meniul variat, chelnerii prieteno?si ?si preturile rezonabile pentru ceea ce ti se ofera, se afirma in suplimentul Ziarului financiar,Dupa afaceri Premium. Totu?si, Gabriel Zbarcea prefera in continuare sa se intalneasca cu clientii la birou, pentru ca el crede in formalismul ?si in solemnitatea actului de asistenta juridica. Aici am computerele, biblioteca ?si sunt ?si alti colegi ce pot interveni oricand in intalniri. Biroul ma ajuta sa raman concentrat ?si sa dau maximul priceperii mele clientilor. Totu?si, exista cazuri in care pranzul sau cina sunt considerate a fi un teren neutru de negociere, astfel incat niciuna din parti sa nu simta ca porneordm;te de pe o pozitie inferioara. Atunci, alegerea unui restaurant de business potrivit poate fi un element-cheie pentru reu?sita unei astfel de intalniri. Catalina Aldea, in prezent consultant in retail management, iar anterior executiv de top in cadrul Mega Image, spune ca atunci cand alege un restaurant se uita nu doar la mancare, ci ?si la designul locului, la ambianta, la tipul de muzica ?si sonorul acesteia, cautand astfel sa gaseasca echilibrul perfect. Ca masa de business prefer pranzul, pentru ca intalnirea poate dura la fel de mult ca in cazul in care ne-am fi intalnit intr-o sala de ordm;edinta. Diferenta insa este data de faptul ca subiectele de discutie pot fi tratate rapid, pentru ca apoi sa aiba loc discutia informala. Aceasta din urma insa este cea care sudeaza relatii, pune bazele unor prietenii sau ale unor colaborari viitoare. Pentru mesele de business, prefera restaurantele Joseph by Joseph Haddad, La cantine du Nicolai, Steak House-ul din cadrul hotelului de cinci stele JW Marriott, Chocolat, Restaurantul Il Calccio din Herastrau sau cel din Clucerului ?si Osteria Gioia. De?si recunoaordm;te ca nu a avut pana acum parte de situatii in care o masa de business sa duca la semnarea unui contract sau a unui acord, au existat intalniri de business fructuoase in cadrul unor conferinte de pana la doua zile. Pauzele de cafea ?si de masa ofera suficient timp pentru a te intalni cu partenerii ?si pentru a discuta ?si pune bazele unor negocieri. Recunoaordm;te ca, in perioada in care lucra intr-o companie multinationala prefera confortul propriului birou, insa din postura de antreprenor descopera mesele de business ca un bun prilej de negociere ?si networking. Un alt teren propice pentru business il reprezinta ?si terenul de golf, adauga ea.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2