TehnologiiȘtiri

120

Ambalaje din bioplastic cu proproetati antimicrobiene

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Agerpres Un tanar cercetator clujean, care a inventat un ambalaj antimicrobian produs din extracte din carapacea melcilor, alge ?si alte ingrediente naturale, este primul roman care primeordm;te premiul Danubius Young Scientist Award 2014. Premiul i-a fost acordat clujeanului Dan Vodnar pentru vizibilitate internationala in ceea ce priveordm;te munca sa. Una dintre inventiile premiate ale tanarului, care este cercetator la Universitatea de ordf;tiinte Agricole ?si Medicina Veterinara USMAV din Cluj, este ambalajul cu actiune antimicrobiana. Dan Vodnar se ocupa cu obtinerea de polimeri din substante naturale, de mai multi ani. In timpul doctoratului, el a studiat posibilitatea obtinerii de bioplastic PLA din acid lactic. Am facut pixuri cu acest bioplastic, care se pot degrada in natura, in compost, undeva la cinci saptamani, spre deosebire de pixurile conventionale care se degradeaza in 200 de ani. 90 la suta din el este biodegradabil. 10 la suta reprezinta pasta. Apoi am lucrat intr-un proiect european pe ideea aceasta a ambalajelor inteligente ?si am incercat sa gasesc o solutie la problema aceasta a mancarurilor ready to eat, care sunt uordm;or de consumat la birou, dar sunt uordm;or de contaminat. Listeria monocytogenes este una dintre bacteriile care pot sa produca toxiinfectii. In SUA, exista studii care arata ca undeva la 15 la suta din decesele cauzate de toxiinfectie alimentara sunt produse de aceasta listeria, a spus Vodnar. Ambalajul antimicrobian este format din polimeri naturali extra?si din carapacea melcilor ?si din alge ?si are inglobat in el biomolecule din ceai verde, busuioc, menta sau alte feluri de plante. Dan Vodnar a facut apoi cercetari minutioase asupra efectelor de inhibitie pe care ambalajul le are asupra carnii contaminate cu listeria. Contaminarea carnii se poate face strict la suprafata, ea nu poate veni din interior ?si este o contaminare ulterioara procesului de gatire. Sigur, producatorii adauga multe E-uri din categoria conservantilor care au ?si activitate antimicrobiana. Dar intrebarea mea a fost de ce sa adaugi conservanti intr-o cantitate atat de mare intr-un produs cand organismul tau nu are nevoie de ele, a spus Dan Vodnar, citat de Agerpres. Ambalajul antimicrobian ar proteja astfel produsele, mai ales pe cele din carne, de contaminare cu listeria ?si ar fi o solutie care ar permite evitarea ingerarii de conservanti de catre consumator.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2