TehnologiiȘtiri

133

Ambalaje specifice pentru catering

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Cateringul presupune, in primul rand, rapiditate in vanzare, mobilitate, dar si siguranta transportului alimentelor. De aceea, ambalajele destinate acestei zone de comert alimentar trebuie sa indeplineasca unele cerinte specifice. Caracteristici generale Ambalajul pentru zona de catering trebuie sa fie usor, rezistent, sigur. Acestea sunt primele caracteristici specifice care trebuie indeplinite. In masura in care marfurile alimentare, din care o mare pondere o detin mancarurile, trebuie livrate cu o foarte mare rapiditate, ambalajele trebuie sa fie capabile de a asigura transportul acestora in deplina siguranta. In general, ambalajele pot fi din carton, plastic, polistiren expandat de mare sau medie densitate etc. Aceleasi materiale sunt folosite si pentru bauturile care urmeaza a fi livrate catre consumatori. In ambele situatii, deosebit de importante sunt sistemele de inchidere ale ambalajelor care trebuie sa fie, pe de o parte, sigure iar, pe de alta parte usor de deschis. Oricum, manevrabilitatea ambalajelor destinate cateringului este un alt atribut caruia trebuie sa i se raspunda din start, prin conceptia de design. Nu mai putin adevarat, exista cartoane speciale, cerate sau plastifiate, cu proprietati de termos, care pastreaza temperatura alimentelor asa cum ies din bucatarie pentru o mai mare perioada de timp. Pentru bauturi in general, sucuri, racoritoare, lactate buvabile , se utilizeaza ambalaje realizate din aceleasi materiale, fiind aproape excluse ambalajele metalice. Cu totul alta este situatia activitatii de catering prilejuite de diverse evenimente, aici fiind utilizate bucatarii mobile, carucioare cu sistem de mentinere a caldurii sau carucioare frigorifice. Catering prin E-commerce Informatizarea este maxima, atunci cand se apeleaza la organizarea afacerii de E-commerce. In aceasta situatie, utilizandu-se softuri specializate, evidenta ambalajelor pentru catering este mai stricta. Dar si in acest tip de catering se utilizeaza aceleasi feluri de ambalaje rezistente, cu greutati mici si manevrabilitate usoara. Cateringul on-line beneficiaza de unele avantaje intrinsece ale acestei forme de livrare, inclusiv din punct de vedere al ambalajelor care pot fi comandate personalizat, strict pentru domeniul de activitate al agentului economic si strict pentru alimentele sau mancarurile livrate. Prin comanda, toate aceste ambalaje pot fi personalizate conform specificatiei beneficiarului sau pot configura ambalajul in sine conform dorintei fiecarui restaurant sau furnizor in parte. Pentru realizarea de economii, se recomanda ca ambalajele folosite sa raspunda posibilitatii de a putea fi livrate cu ajutorul lor cat mai multe tipuri de produse alimentare re-ambalate sau mancaruri. Cum mai ales in cazul cateringului on-line, pot exista fluctuatii serioase ale livrarilor, in absenta unor contracte de furnizare de lunga durata, este absolut necesar ca, in zona de depozitare, ambalajele sa fie pastrate in perfecta stare, atat din punct de vedere al integritatii lor, cat, mai ales, al sigurantei alimentare. Multimaterialele, solutia cea mai performanta Cea mai performanta solutie este aceea a utilizarii multimaterialelor, acelea care pot asigura perfecta ambalare a produselor alimentare proaspete, combinand performanta cu eco-eficienta. Peliculele/filmele biodegradabile, termoformabile, de mare rezistenta, sau cartoanele plastifiate cu materiale, de asemenea, biodegradabile, pot insemna solutia pentru livrarea unei comenzi intr-un ambalaj sigur si elegant, care sa faca placere consumatorului. Pentru ca, sa nu uitam, desi catering este aproape sinonim cu ideea de viata trepidanta, cu mancatul in viteza, acest tip de afacere tine, totusi, de zona restaurantului, iar la restaurant trebuie sa iti faca placere sa intri! Pentru ambalarea produselor sau a mancarurilor, se recomanda utilizarea ambalajelor fabricate din pelicula rPET Super cleaning. Rezultate bune dau si ambalajele realizate din PP si PE multilayer, de mare duritate si termoformabile. La livrarea bauturilor, se recomanda utilizarea cartoanelor plastifiate. Lazile termice de transport In majoritate covarsitoare, alimentele sunt livrate de companiile de catering cu ajutorul auto-dubelor sau a moto-scuterelor. Pentru aceasta, sunt utilizate cutii speciale de transport, care pot fi de tip: minifreezer, cu temperatura controlata sau mixte. Aceste lazi trebuie sa reziste la soc, sa fie prevazute cu sisteme lejere de alimentare de la motorul mijlocului de transport utilizat si sa fie capabile sa livreze alimentele in cele mai bune conditii. De aceea, lazile de transport alimentar sunt mult diferite de cele utilizate in gospodarii, ele trebuind sa raspunda tuturor normelor de siguranta alimentara.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2