239
În cadrul programului Academia Comisarilor – care vizează specializarea prin acțiuni tematice dedicate, a celor mai tineri comisari ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) – două restaurante bucureșteane au fost controlate pentru a se verifica modul în care își desfășoară activitatea comercială, în raport cu exigențele privind drepturile consumatorilor, impuse de lege.
În urma controlului realizat la Pizza Bonita (SC Matteo Grup SRL), din cadrul mall-ului Park Lake din București, și la restaurantul AZR Lebanese (S.C. Sefrina SRL), din sectorul 2 al Capitalei, echipa de comisari a aplicat, pentru neregulile constatate, următoarele sancțiuni contravenționale:amenzi în valoare de 50.000 lei
oprirea temporară a prestării serviciilor, pentru ambele unități, până la remedierea deficiențelor.Abaterile constatate au fost:
– schimbarea stării termice a produselor alimentare (produse alimentare refrigerate regăsite în congelator);– comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare;– comercialziarea unor produse alimentare cu modificari organoleptice (zone cu mucegai, miros înțepător nespecific);-comercializarea unor produse alimentare aflate în afara datei limită de consum;– prezența insectelor moarte (gândaci) în interiorul frigiderului vertical;– utilizarea unor tocatoare cu grad avansat de uzură;– folosirea unor spații de depozitare necorespunzătoare;– existența, în zona de desfășurare a procesului tehnologic, a unor echipamente cu chedere depreciate fizic (rupte) cu acumulare de impurități macroscopice, grătare cu exfoliere de vopsea, cu puncte de rugină;– folosirea unor hote cu acumulare de fum în strat gros, la fantele de aerisire, acumulare de impurități de culoare neagră, grăsime;– existența pavimentului murdar cu strat grosier de impurități, rastele/rafturi de depozitare murdare, cu impurități de culoare neagră, cu acumulare de impurități în strat grosier;– utilizarea unor vitrine frigorifice cu acumulare de gheață, lichid mucilaginos înghețat, puncte de rugină, cu chedere rupte;– folosirea unor tăvi și ustensile de bucătărie neigienizate, cu acumulare evidentă de materie organică;– folosirea unor ingrediente și a unor preparate culinare fără elemente de identificare și caracterizare;– lipsa menționării în meniul de prezentare a produselor cu proveniența din produse congelate, precum și prezenta alergenilor.