TehnologiiȘtiri

72

ANPC: Indicii de dublu standard la unele băuturi răcoritoare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

ANPC informează că a transmis o alertă, în cadrul sistemul Internal Market Information al Comisiei Europene, solicitând verificarea, în statele membre ale Uniunii Europene, a etichetelor produselor Fanta Portocale, Fanta Portocale Zero Zahăr şi Fanta Lămâie.

Conform comunicatului emis de instituție, în cazul în care se va stabili că a avut loc încălcarea legislaţiei la nivel trasfrontalier, se va proceda la sancţionarea dublului standard, conform prevederilor legale în vigoare, cu amendă contravenţională în cuantum de până la 4 % din cifra de afaceri a companiei producătoare şi distribuitoare.

În acest sens, Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat:

“Transmit un mesaj ferm tuturor producătorilor, distribuitorilor şi comercianţilor care au la vânzare produse în mai multe ţări europene: Suntem toţi egali, avem aceleaşi drepturi şi trebuie să fim respectaţi la fel!

Vom continua acţiunile, până ne vom face înţeleşi. Indiferent de numele şi mărimea operatorului economic, ANPC şi eu personal vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru ca drepturile consumatorilor români, în calitate de cetăţeni europeni, să fie respectate!”

În cursul analizelor etichetelor acestor produse comercializate pe teritoriul UE, în cazul produsului Fanta Portocale cu zahăr sau cu zahăr/îndulcitori, conţinutul de suc de portocale este următorul:

sub 5 %, în 3 state membre,

5%, în 13 state membre (inclusiv România),

6 %, în 4 state membre,

8 %, în 3 state membre,

12 %, în 2 state membre,

20 %, în 2 state membre.

În cazul produsului Fanta Portocale Zero Zahăr (cu îndulcitori) conţinutul de suc de portocale diferă astfel:

3%, în 10 state membre (inclusiv România),

4%, în 5 state membre,

7%, în 2 state membre,

8 %, într-un stat membru,

12 %, într-un stat membru.

În cazul produsului Fanta Lămâie (cu îndulcitori), acesta are conţinutul de suc de lămâie diferit, astfel: 

1 %, în 3 state membre

3%, în 5 state membre (inclusiv România)

6%, în 4 state membre

12 %, într-un stat membru.

 De asemenea, au fost înregistrate diferenţe semnificative privind utilizarea sau nu, la aceste 3 produse, a anumitor aditivi cu proprietate de colorare şi utilizarea diferenţiată de ingrediente, faţă de formula generală. Există diferenţe şi în ceea ce priveşte variantele de îndulcire, în cazul produselor din gama Fanta Portocale, la nivelul UE, şi anume:

conţinut exclusiv de zahăr, la 5 state membre

amestec de zaharuri şi îndulcitori, la 15 state membre

utlizarea siropului de fructoză-glucoză, la 2 state membre

utilizarea amestecului de zahăr şi a siropului de fructoză-glucoză, într-un stat membru

utilizarea siropului de fructoză-glucoză şi a îndulcitorilor, în 4 state membre

Din analizarea etichetelor de pe produsele din gama Fanta Portocale, a rezultat că se utilizează diferenţiat, ingrediente cu rol de colorare, la nivel comunitar, după cum urmează: concentratul de morcovi, în 2 state membre; coloranţi, într-un stat membru; caroten, în 24 de state membre.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2