TehnologiiȘtiri

191

ANSVSA: Infectarea cu Sars-Cov 2 NU se poate face prin intermediul alimentelor!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ca urmare a apariției în spațiul public a unui spot realizat de Asociația Prețuiește Calitatea în care se precizează că „Peste 500 de oameni se pot îmbolnăvi ZILNIC de Covid-19 de la pâinea NEAMBALATĂ!” și în care apare și numele instituției noastre, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) dezaprobă public mesajul transmis prin acest spot publicitar.

Considerăm condamnabilă această acțiune de inducere în eroare a consumatorilor și de creare a unei stări de panică nejustificate în rândul opiniei publice, cu atât mai mult cu cât ANSVSA a informat, în repetate rânduri, faptul că din datele științifice disponibile până în prezent, nu s-a demonstrat infectarea oamenilor cu Sars–Cov 2 prin consumul de alimente de origine animală (carne, lapte, pește, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.).

Implicarea numelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, fără a avea acordul, pentru a da credibilitate informațiilor eronate prezentate în spotul publicitar menţionat, este blamabilă.

Trebuie subliniat faptul că s-a demonstrat că boala COVID-19 este una respiratorie, iar calea principală de transmitere este aeriană, în cazul contactului direct între persoane, prin intermediul secreţiilor eliminate de persoanele infectate prin expiraţie, atunci când strănută, vorbesc sau tuşesc.

Atât Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, organism  european independent, care emite avize științifice cu privire la alimentația umană, la cererea Comisiei Europene, în baza evaluărilor de risc efectuate, cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-au exprimat clar poziţia, pronunţându-se împotriva restricţiilor în activitatea de comerţ cu produse alimentare, pe motiv de COVID-19.

În acest context trebuie menţionat faptul că studiul „Evaluarea prin modelare a factorilor de risc în răspândirea COVID-19 în industria de panificaţie” realizat de Universitatea Politehnică din București (UPB), care formulează în concluzii afirmaţia prezentată în spotul publicitar menţionat, are la bază analiza impactului transmiterii virusului SARS-CoV-2 în diferite circumstanţe, plecând de la trei scenarii ipotetice. Rezultatele acestui studiu sunt, conform Capitolului 8 - Concluzii, ,,obţinute prin realizarea unei aplicaţii informatice de tip maşină de învăţare, la care au fost modificaţi parametrii modelului în funcţie de anumite scenarii şi ipoteze. Rezultatele obţinute nu au fost validate prin măsuratori fizice şi statistice.”

ANSVSA a luat cunoştinţă de concluziile acestui studiu, care a fost primit în cursul lunii decembrie 2020, iar în situaţia în care va intra în posesia unor noi informaţii, obținute prin metodologii științifice, cu privire la existenţa unor neconformităţi pentru pâine şi/sau produse de patiserie, va lua măsuri pentru ca produsele neconforme să nu fie puse pe piaţă şi/sau să fie retrase de pe piaţă, după caz.

Reiterăm faptul că, pentru protejarea sănătății populației, ANSVSA ia în considerare, în îndeplinirea atribuțiilor sale privind evaluarea riscurilor în domeniul siguranței alimentelor, toate studiile și opiniile știintifice, care respectă rigurozitatea ştiinţifică.  Serviciul Comunicare și Logistică Documentară

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2