Repere

189

Burse pentru cercetari in domeniul berii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Reprezentantii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate ?si Nutritie au organizat, marti, 10 decembrie, la Cluj, o intalnite cu studentii de la UMF Cluj-Napoca ca sa le vorbeasca despre altfel de burse de cercetare, pentru bere. Anul acesta am avut bucuria sa putem face publice rezultatele primului studiu derulat in Romania, chiar de catre cercetatori romani, privind efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman. Proiectul de cercetare a fost caordm;tigator al primei editii a burselor noastre ?si credem ca ne-a oferit posibilitea de a aduce in atentia publicului larg ?si a comunitatii medicale informatii valoroase legate de consumul moderat de bere, a afirmat dr. Corina Aurelia Zugravu, preordm;edintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate ?si Nutritie, pentru cotidianul Adevarul. Anul acesta se acorda doua burse de cercetare pe tema berii, o bursa avand valoarea de 18.000 de euro. Proiectul centurlui se desfaordm;oara pentru al treilea an. Consum moderat de bere inseamna 330 de mililitri la femei ?si 660 de mililitri la barbati, completeaza medicul Corina-Aurelia Zugravu. Cine poate obtine aceste burse Aceasta le-a spus celor prezenti ca pentru burse pot aplica medici, farmaciordm;ti, nutritioniordm;ti, psihologi, sociologi. Pe site-ul nostru, beresanatatenuutritie.ro, aveti toate detaliile legate de aplicatie. Aplicatia e asemanatoare cu cea din folosita ?si de Ministerul Educatiei. Pe site sunt informatii legate de exemple de studii deja effectuate. Trei persoane au caordm;tigat deja acest grant. Unul singur a terminat studiul ?si a urmarit efectele consumului moderat de bere asupra functiilor cognitive ?si in urma testelor complexe a aratat ca memoria este favorizata de consumul de bere, afirma doctorul Zugravu. Medicul Corina-Aurelia Zugravu raspunde intrebarilor studentilor clujeni FOTO: PR%More Bursele de cercetare oferite de catre Centrul de Studii despre Bere, Sanatate ?si Nutritie le sunt adresate studentilor in an terminal la orice specializare de natura ordm;tiintifica, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi, principala conditie fiind ca aceordm;tia sa apartina unor centre de invatamant superior sau centre de cercetare din Romania. Studentii la medicina pot aplica incepand cu anul patru. Fiecare aplicant trebuie sa beneficieze de un coordonator de proiect care sa apartina unei institutii de invatamant superior sau centru de cercetare din Romania ?si care sa fie cel putin asistent universitar sau cercetator ordm;tiintific. Perioada de depunere a lucrarilor este 1 noiembrie 2013- 31 ianuarie 2014, urmand ca proiectele caordm;tigatoare sa fie anuntate la finele lunii februarie 2014. Cererile pentru obtinerea burselor se pot depune pana in 31 ianuarie 2014, iar evaluarea proiectelor se va face pana la sfar?situl lunii februarie 2014. Mai multe detalii, pe site-ul oficial al Centrului de Bere, Sanatate ?si Nutritie - http://www.beresanatatenutritie.ro/. Proiectele se vor trimite prin e-mail la adresa [email protected]. Comitetul de evaluare va fi alcatuit din specialiordm;ti care apartin domeniilor: tehologii alimentare, nutritie, medicina, cercetare. Cine a infiintat Centrul Initiativa infiintarii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate ?si Nutritie le apartine unor reprezentanti ai mediilor universitare, medicale ?si de cercetare de la noi din tara. Membrii fondatori sunt: dr. Corina -Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF Dr. Carol Davila, preordm;edinte; dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva ?si consultant in probleme de nutritie, secretar general, dr. Mihaela Begea, doctor in ordm;tiinte inginereordm;ti. De ce este bine sa bem bere Berea este o sursa de antioxidanti Berea contine antioxidanti naturali, care pot avea un efect pozitiv asupra sanatatii. Aceordm;tia au ca sursa maltul orz , cat ?si hameiul, din care este fabricata berea. Cantitatea totala de antioxidanti din bere depinde de tipul de bere, prin urmare de materiile prime folosite ?si de procesul de fabricatie, potrivit site-ului Centrului de Studii despre Bere, Sanatate ?si Nutritie. Berea este o sursa bogata de siliciu care, absorbit prompt de catre organism, contribuie la prevenirea aparitiei osteoporozei. Reduce riscul formarii pietrelor la rinichi. Berea contine cateva minerale esentiale. Are un continut relativ ridicat de potasiu ?si un continut scazut de sodiu. Contine putin calciu ?si este bogata in magneziu, ceea ce ar putea ajuta la protejarea impotriva formarii pietrelor la bila ?si la rinichi. Berea creordm;te nivelul de quot;colesterol bunquot; colesterol HDL . Un pahar de bere pe zi poate creordm;te semnificativ nivelul de colesterol bun. Mai multe, pe www.adevarul.ro

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2