88
Comunicat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara ?si pentru Siguranta Alimentelor ANSVSA a desfaordm;uraT, in perioada 25.10 - 30.11.2017, o campanie de informare la nivel national privind Punctele Gastronomice Locale. Aceasta campanie a avut un dublu scop, aceea de a aduce la cunoordm;tinta publicului larg detalii despre aceste unitati de alimentatie publica de tip familial ?si de a oferi celor interesati argumente pentru a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local. Punctele Gastronomice Locale raspund cerintei crescande in tara noastra de organizare a unor unitati de alimentatie publica de tip familial, care sa ofere doritorilor produse ?si preparate alimentare specifice zonelor geografice ale Romaniei, in conditiile respectarii unor norme ?si conditii de igiena, astfel incat alimentele sa fie sigure ?si sanatatea consumatorilor sa nu aiba de suferit. Pentru punerea in practica a acestui proiect, o prima etapa constand in identificarea ?si informarea potentialilor aplicanti a fost demarata la sfar?situl lunii august a acestui an ?si se va incheia pe data de 31 decembrie. Urmeaza ca, dupa finalizarea procesului de evaluare ?si inregistrare a acestora conform prevederilor Ordinului Preordm;edintelui ANSVSA nr.111/2008 , Punctele Gastronomice Locale sa inceapa sa functioneze de la inceputul anului viitor. Aceasta campanie de informare a fost coordonata de catre Directia Generala Sanitara Veterinara ?si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul ANSVSA ?si s-a realizat prin intermediul unor echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare ?si pentru Siguranta Alimentelor DSVSA judetene, ai Circumscriptiilor Sanitare Veterinare ?si pentru Siguranta Alimentelor ?si medici veterinari oficiali, responsabili de zona. Echipele respective au organizat intalniri, in care cei interesati vor fi informati asupra cadrului tehnic aplicabil, a normelor ?si conditiilor de igiena care trebuie respectate, dar vor ?si raspunde intrebarilor invitatilor. Materialele informative ale campaniei au fost inmanate participantilor la intalnirile organizate de catre DSVSA judetene si au fost distribuite ?si cu sprijinul administratiei locale, astfel incat informatia sa poata fi propagata cat mai extins. Acelea?si materiale informative vor fi postate ?si pe site-ul ANSVSA intr-un modul special dedicat acestei campanii, intitulat: Campanie de informare - Puncte Gastronomice Locale, pentru a putea fi consultate on-line de catre cei interesati. Important de precizat: Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor. Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gama sortimentala restransa cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert , specific zonei in care i?si desfaordm;oara activitatea. Va fi obligatoriu preparat ?si oferit pentru consum in decursul aceleia?si zile. Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cat posibil traditionale, respectandu-se conditiile de igiena in momentul prepararii. Mentionam ca, cei care doresc sa infiinteze aceste puncte gastronomice locale trebuie sa se constituie intr-o forma de organizare juridica, de tipul: Asociatie Familiala, Persoana Fizica Autorizata sau Societate Comerciala. Prima conditie, avand in vedere aceste tipuri de activitati depaordm;esc cadrul consumului privat, este necesitatea obtinerii documentului de inregistrare sanitara veterinara ?si pentru siguranta alimentelor, in conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008. Cererea tip poate fi accesata ?si de pe site-ul http:/www.ansvsa.ro/, sectiunea informatii generale/inregistrare/autorizareunitati/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc. http://www.ansvsa.ro/download/formulare_-_modele/formulare_cereri_operatori/Model-de-cerere-pentru-inregistrare-vanzare-cu-amanuntul.doc sau de la sediul DSVSA-urilor judetene. _________________________________________________________________________________________________ Dosarul depus pentru obtinerea inregistrarii sanitare veterinare ?si pentru siguranta alimentelor trebuie sa contina ?si: schita locului de producere a alimentelor. copie dupa certificatul constatator eliberat de Oficiul National al Registrului comertului. copie dupa actul de identitate. Dupa aceasta etapa, inspectorii din cadrul DSVSA judetene vor efectua o vizita la locul de preparare al alimentelor, unde vor efectua evaluarea unitatii, daca aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate, stipulate in anexa II, Cap. III din Reg. CE.852/2004. In caz contrar se vor notifica proprietarului deficientele constatate, precum ?si termenele de remediere. Vezi Reg.CE.852 . O alta conditie, pe care trebuie sa o indeplineasca un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele sa fie preparate numai de catre proprietar, sau de catre membrii familiei acestuia, iar starea de sanatate a acestora trebuie sa fie verificata periodic. Materiile prime din care se prepara alimentele trebuie sa provina numai din unitati autorizate /inregistrate sanitar veterinar ?si pentru siguranta alimentelor, punandu-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei in care punctul gastronomic i?si desfaordm;oara activitatea. Infiintarea Punctelor Gastronomice Locale va genera o dezvoltare pe orizontala a regiunii respective, prin crearea unor noi locuri de munca, prin contributia locuitorilor din zona la asigurarea, din productia proprie, a materiilor prime necesare desfaordm;urarii activitatii acestor Puncte ?si, implicit, o dezvoltare a turismului la nivel national. Serviciul Comunicare