187
Un kilogram de carne de miel costa, in piete, intre 20 ?si 28 de lei, in timp ce in unele supermarketuri pretul ajunge chiar la 55 de lei. Cei care cumpara direct de la ciobani trebuie sa plateasca intre 11 ?si 15 lei kilogramul pentru un miel viu,potrivitMediafax. In majoritatea cazurilor, preturile la carnea de miel sunt similare celor din2013, la Arad, de exemplu, fiind chiar mai mici fata de anul trecut. Sunt insa ?si oraordm;e, precum Buzau, unde carnea de miel s-a scumpit fata de alti ani, pe motiv ca au crescut taxele in piete. In judetul Alba, unii crescatori de oi apeleaza la internet pentru a-?si vinde mieii de Paordm;te, incercand sa i?si atraga clientii mai ales prin faptul ca animalele au ost crescute quot;naturalquot; sau quot;ecologicquot;. Astfel, cele mai importante site-uri de anunturi sunt pline de oferte postate de crescatori de animale din Alba care incearca sa i?si vanda mieii pe internet. Un crescator de animale din Oiejdea scoate la vanzare pe internet quot;miei frumo?si crescuti in gospodaria propriequot;, intre 15 ?si 25 de kilograme, la pretul de 14 lei pe kilogram. Un crescator din Daia Romana incearca sa i?si atraga clientii cu fotografii ale animalelor postate pe site-ul de anunturi, dar ?si cu faptul ca mieii sunt quot;hraniti naturalquot;, pretul fiind 11 lei pe kilogram pentru mielul viu ?si 20 de lei pentru carcasa. De asemenea, un comerciant din Sebeordm; vinde 15 miei despre care sustine ca sunt quot;ecologiciquot; ?si pot fi pentru sacrificat sau pentru monta, pretul fiind de 12 lei pe kilogram. Purtatorul de cuvant al Directiei Sanitar-Veterinare ?si pentru Siguranta Alimentelor Alba, dr. Delia Oltean, spune ca in judetul Alba sunt autorizate temporar noua centre de sacrificare a mieilor, in ordm;apte localitati: Alba Iulia, Aiud, Abrud, Sebeordm;, Teiuordm;, Ocna Mureordm; ?si Campeni, precum ?si cinci abatoare autorizate pentru sacrificarea mieilor in Cugir, Vintu de Jos, Blaj, Mesentea ?si Ighiu. In centrele de sacrificare, DSVSA Alba asigura gratuit controlul sanitar veterinar al animalelor, iar dupa sacrificare carnea poate fi vanduta in pietele agro-alimentare, insa cu respectarea conditiilor de igiena ?si de pastrare. Potrivitsursei citate, in judetul Alba mieii se vand in aceasta perioada cu preturi intre 10 ?si 15 lei kilogramul in viu ?si 20-25 de lei sacrificat. In Arad, Directia Sanitar-Veterinara ?si pentru Siguranta Alimentelor a autorizat o singura piata pentru comercializarea carcasei de miel. Astfel, producatorii pot vinde carnea in hala din Piata Mihai Viteazu, in timp ce anul trecut exista un punct de comercializare ?si in Piata Catedralei. Pretul afiordm;at de catre comercianti este de 25-26 de lei pe kilogram, mai mic decat anul trecut, cand carcasa de miel se vindea cu preturi cuprinse intre 28 ?si 30 de lei. In magazinele din Arad, preturile la carnea de miel sunt mai mari, fiind cuprinse intre 27 ?si 30 de lei. Miei vii pot fi vanduti in doar trei piete din judet, in localitatile Pancota, Beliu ?si Macea, pretul fiind cuprins intre 13 ?si 15 lei kilogramul. In Argeordm;, din cele opt abatoare care functioneaza in judet ordm;apte sunt autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor, iar in aceste conditii autoritatile nu au autorizat niciun punct volant pentru sacrificarea mieilor. Cele mai mari piete din municipiul reordm;edinta de judet, Piteordm;ti, unde exista ?si cea mai bogata oferta, sunt Ceair, Gavana ?si Smardan, pretul unui kilogram de carne de miel fiind cuprins intre 23 ?si 25 de lei, in functie de cantitate, dar ?si de partea anatomica a animalului. Preturile sunt comparabile cu cele de anul trecut. La Oradea, sacrificarea ?si comercializarea mieilor ?si iezilor are loc intr-o singura piata autorizata de Directia Sanitar-Veterinara ?si pentru Siguranta Alimentelor Bihor, iar pretul de vanzare este la fel ca anul trecut, de 14 lei kilogramul, plus un tarif platit macelarilor pentru jupuire ?si tranordm;are. Astfel, mieii ?si iezii se vand, de marti, in Piata Io?sia din Oradea, unde pentru un miel vanzatorii cer 15 lei pe kilogram, dar lasa din pret la 14 lei, exact ca anul trecut, acela?si pret fiind valabil ?si pentru vanzarea iezilor. Pe langa pretul achitat vanzatorilor, care sunt crescatori de ovine ?si de caprine din localitatile bihorene Nojorid ?si Borordm;, cumparatorii trebuie sa achite ?si macelarilor cate 25 de lei pentru sacrificarea, jupuirea ?si tranordm;area unui miel, respectiv 30 de lei pentru a unui ied. Comerciantii spun, insa, ca vanzarea merge mai slab decat anul trecut. quot;Stau de doua ore in piata ?si s-au vandut abia cinci miei pana acum. Anul trecut parca nu a fost la fel de slabquot;, spune un crescator de oi din comuna Nojorid. Anul trecut, preturile au fost la fel, iar in ultima zi, sambata, proprietarii animalelor au lasat din pret pana la 10 lei ?si chiar 9 lei pe kilogram, scadere care este de aordm;teptat sa se intample ?si in acest an, in ultima zi inainte de Duminica Paordm;telui. La Bistrita, mieii se vand cu preturi intre 10 ?si 12 lei kilogramul pentru un miel viu ?si cu 20 de lei kilogramul de carne. In Bistrita, mieii se vand in piata de gros de pe strada Tarpiului, unde Primaria amenajeaza in fiecare an un punct de sacrificare autorizat. De asemenea, miei se vand in oraordm;ele Nasaud, Beclean, Sangeorz-Bai. In magazine insa, preturile ajung pana la 27 de lei pentru un kilogram de carne. La Braordm;ov, carnea de miel se vinde in pietele Star, Tractorul, Astra, Dacia ?si Bartolomeu, unde au fost amenajate spatii speciale, dar ?si in supermarketuri ?si hypermarketuri. Un kilogram de carne de miel se vinde la preturi cuprinse intre 23 ?si 28 de lei, la fel ca anul trecut. In judet, carne de miel se comercializeaza in pietele din Sacele, Codlea, Fagaraordm;, Rupea ?si Victoria. Braordm;ovenii care prefera sa cumpere miel viu, direct de la ciobani, vor plati mai putin, circa 12-13 lei pentru un kilogram, insa aceordm;tia vor fi nevoiti sa taie animalele la abatoare sau la puncte de sacrificare special amenajate, in conditiile in care in Braordm;ov nu exista locuri special amenajate pentru comercializarea mieilor vii ?si nici pentru sacrificarea acestora. quot;In judet au fost autorizate temporar, special pentru sacrificarea mieilor de Paordm;te, opt puncte de sacrificare, la care se adauga trei abatoare care functioneaza permanent pe tot cursul anuluiquot;, a spus directorul DSVSA Braordm;ov, Dorin Enache. In fiecare piata din judet unde se comercializeaza carne de miel a fost trimis un medic veterinar care verifica daca produsele sunt conforme ?si nu prezinta pericol pentru populatie.quot;Au fost verificate toate abatoarele. Se verifica starea de sanatate a animalului inainte de sacrificare, dar ?si carcasele inainte de a fi comercializate catre populatiequot;, a mai spus ordm;eful DSVSA Braordm;ov. Carnea de miel comercializata trebuie sa aiba ordm;tampila sanitar-veterinara pe carcasa. Pretul carnii de miel in pietele bucureordm;tene variaza intre 21 ?si 25 de lei pe kilogram, o punga de un kilogram, cu ogane ?si prapur pentru drob costa 20 de lei ?si tot 20 de lei este ?si pretul unui kilogram de drob. La Piata Obor din Sectorul 2 al Capitalei, kilogramul de miel porneordm;te de la 21 de lei ?si ajunge pana la 21,99 de lei, in functie de macelarie. La acela?si pret, clientii pot cumpara numai pulpele din spate, iar kilogramul de drob este 20 lei. Tot 20 de lei este ?si punga de un kilogram cu organe ?si prapur. La Piata Sudului, din Sectorul 4, mielul se vinde cu 23,5 lei, iar kilogramul de drob este 22 de lei. Tot in Sectorul 4, dar la piata din Aparatorii Patriei, exista un targ de miei ?si iezi vii, de unde clientii i?si pot alege animalul, care este apoi taiat de catre vanzator, intr-un loc special amenajat, in apropierea tarcurilor. Mielul este cantarit dupa taiere ?si vandut cu 25 de lei kilogramul. Unii dintre ciobani sunt dispu?si sa negocieze, insa nu lasa preturile mai jos de 23 de lei pentru un kilogram. Ciobanii, care sunt veniti din judetele Teleorman, Dolj ?si Ilfov, se declara multumiti de vanzare, mai ales ca au timp sa vanda destule animale pana de Paordm;te. Mai multe, pe www.mediafax.ro