162
O afacere profitabila in agricultura nu este usor de facut, mai ales daca nu detii suprafete mari de teren agricol si nici resurse uriase de investit. O idee de start-up pentru micii producatori poate fi insa o afacere cu ciuperci Shiitake, un soi tot mai cautat mai ales datorita proprietatilor sale de a preveni cancerul, informeaza Agrointel. O ciupercarie Shiitake a infiintat acum un an si jumatate Tibi Spinei, un sibian care s-a documentat bine inainte a porni acest business. La ferma sa din Orlat, ciupercarul produce Shiitake atat din compost, cat si pe buturugi de copac insamantate cu miceliu. Aflat la inceput de drum, Tibi Spinei spune ca afacerea isi face incet loc pe piata. Primele micelii de Shiitake le-a adus din Belgia, dar acum poate sa isi produca singur ce are nevoie pentru cultivarea ciupercilor anti-cancer. Sibianul comercializeaza atat ciupercile proaspete, cat si in forma deshidratata, uscandu-le in general in mod natural, la soare. Doar daca este nevoie, le pun un pic si in aparatul de deshidratare, spune producatorul. Pretul ciupercilor Shiitake in Romania nu este unul care sa ii ajute pe producatori sa se imbogateasca, dar multi se declara multumiti. In orice caz, acest soi este mai scump decat Champignon sau Pleurotus. Cand am inceput, ceream 60 de lei pe kilogram. Acum, ca sa reusesc sa vand, am coborat la 40 de lei/kilogram pentru ciupercile proaspete. La cele deshidratate, nivelul este de 35 de lei pentru echivalentului unui kilogram de ciuperci proaspete pe care le-am uscat, explica Spinei. mai multe pe www.agrointel.ro