Repere

220

Codex Alimentarius adoptă un cadru legal pentru glicozidele de steviol

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Organismul internațional de standarde alimentare Codex Alimentarius a adoptat un cadru pentru glicozidele de steviol, care cuprinde patru tehnologii de producție diferite într-o mișcare care se așteaptă să „benefice întreaga industrie a steviei”, informează FoodSafetyNews.

Progrese tehnologice

Spațiul de ingrediente cu stevia a fost martor la o serie de progrese tehnologice recente care deblochează dezvoltarea glicozidelor steviol de generație următoare care oferă un gust amar redus.

Noile tehnologii au permis producerea durabilă de glicozide de steviol, inclusiv Reb M, Reb E și Reb D. Aceste glicozide de steviol oferă un profil senzorial mai bun și un gust mai curat, mai asemănător cu cel al zahărului, dar se găsesc în cantități mai mici în frunza de stevie.

Noul cadru prevede ca Codex să aprobe patru tehnologii pentru producția de stevie: extract de frunze de stevie, glicozide de steviol din bioconversie, glicozide de steviol din fermentație și glicozide de steviol glucozilate.

Stevia de nouă generație

Comisia Codex Alimentarius dezvoltă și adoptă standarde alimentare care servesc drept referință pentru comerțul internațional cu alimente. Misiunea sa este de a proteja sănătatea consumatorilor, de a coordona activitatea de standarde alimentare internaționale și de a asigura un comerț internațional echitabil cu alimente.

Noul cadru al organizației privind stevia înseamnă că există acum o abordare mai raționalizată a adoptării regionale a noilor tehnologii de producție.

Potrivit Mariei Teresa Scardigli, director al Consiliului Internațional al Steviei, decizia „aduc beneficii întregii industriei steviei”. Cadrul, potrivit ISC, va permite „un acces mai mare la întreaga gamă de ingrediente de stevie” pentru „o parte semnificativă a lumii”.

„Abordarea-cadru asigură că operatorii de afaceri pot introduce pe piață glicozidele de steviol produse prin diferitele lor tehnologii fără a depune noi dosare, cu condiția să îndeplinească criteriile și specificațiile definite pentru fiecare tehnologie”, a spus Scardigli.

„Acest lucru se bazează pe revizuirea de către autorități a tehnologiei de producție, asigurând cel mai înalt nivel de siguranță, puritate și calitate pentru ingredientul final de glicozid de steviol pus pe piață.”

Extinderea setului de reformulare

Unda verde de la Codex pentru aceste noi tehnologii de producție va oferi formulatorilor de produse la nivel mondial un acces mai bun la tulpini mai puțin comune de stevia de generație următoare, cum ar fi Reb M, Reb E și Reb D la scară.

Potrivit furnizorului Sweegen, acest lucru este deosebit de relevant, având în vedere agenda de sănătate publică pentru a reduce consumul de zahăr și a dezvolta alimente și băuturi ambalate mai bune pentru tine.

„Noul cadru Codex este oportun, deoarece beneficiile glicozidelor de steviol, componenta dulce din frunza de stevie, se încadrează în narațiunea mai amplă a sănătății și a bunăstării, ceea ce consumatorii doresc să vadă mai mult, iar producătorii mondiali de alimente și băuturi doresc un acces mai mare. la”, a declarat Luca Giannone, vicepreședinte senior de vânzări.

„Cu acest cadru, majoritatea țărilor din lume vor adopta treptat acest standard, iar amprenta noastră globală cu stevia se poate extinde mai rapid în țările în care căutăm aprobare pentru... ingrediente produse prin bioconversie.”

Cererea consumatorilor pentru stevia continuă să crească. Datele de la Innova arată că lansările globale de produse cu stevia au crescut cu 21,9% CAGR în ultimii 10 ani.

Băuturile sunt categoria lider pentru lansările de noi produse cu stevia, în timp ce nutriția sportivă, suplimentele, lactatele, gustările și produsele de cofetărie înregistrează, de asemenea, o „creștere semnificativă”. Noile categorii emergente includ deserturile, înghețata, produsele de panificație și cerealele.

Majoritatea lansărilor de produse din ultimul deceniu au avut loc în America de Nord, Asia și Europa de Vest. Dar s-a înregistrat o creștere cu peste 35% a lansărilor de noi produse cu stevia în regiuni precum Europa de Est, Australasia, Africa și Orientul Mijlociu în aceeași perioadă de timp. „Adoptarea de către Codex va deschide mai multe piețe pentru utilizarea steviei”, a prezis ISA.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2