TehnologiiRepere

240

Comisia Europeană va propune modificări armonizate privind etichetarea alimentelor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Industria alimentară a cunoscut o schimbare de atitudine atât din partea autorităților de reglementare, cât și a consumatorilor, care fac din ce în ce mai mult legătura între alimentație și sănătatea populației. Pe măsură ce inovatorii din domeniul alimentar își dezvoltă planurile de reformulare și fortificare, aceștia merg pe o linie fină, se arată într-o analiză publicată de FoodNavigator.

Mediul alimentar european se află în pragul unei reforme majore de reglementare.

Comisia Europeană lucrează în prezent la planuri de armonizare a abordării etichetării (FOP) pe piața unică, care este din ce în ce mai văzută ca „un instrument de sprijinire a strategiilor de prevenire a bolilor netransmisibile legate de alimentație”. . După cum se indică în strategia sa de la fermă la furculiță, Comisia intenționează să adopte o propunere până la sfârșitul anului 2022.

Guvernele naționale precum Spania și Germania se uită la înăsprirea liniilor directoare de marketing pentru a proteja copiii de influența marketingului cu alimente nedorite.

Între timp, Marea Britanie a adoptat o abordare mai agresivă. Pe lângă schema de etichetare voluntară a semafoarelor de lungă durată, țara se pregătește să introducă noi restricții privind comercializarea și promovarea produselor cu conținut ridicat de sare și zahăr (HFSS).

Din octombrie, promoțiile de volum, cum ar fi cumpără-unul-obține-unu-gratis și ofertele două-la-unu, nu vor mai fi permise pentru articolele HFSS. Va intra în vigoare o interdicție privind plasarea produselor HFSS în locații promoționale secundare din magazine, cum ar fi afișajele de la capătul culoarului, intrările în magazine și casele. Comercializarea SKU-urilor HFSS nu va mai fi permisă în televiziunea digitală și anterioară.

„Reglementarea HFSS este foarte mare în mintea oricărui organism de reglementare”, a observat Marie Roy, Senior R&D Manager Cereal Partners UK. CPW este o societate mixtă între Nestlé și General Mills și produce mărci de cereale, inclusiv Cheerios și Shreddies.

Vorbind la evenimentul de difuzare Positive Nutrition al FoodNavigator, Roy a spus că CPW este un susținător al semnalizării FOP. Acesta, a sugerat ea, este un instrument cheie pentru educația consumatorilor. „Suntem fermi convinși că acest lucru contribuie la educarea consumatorilor și le oferă cifrele potrivite pentru a putea alege... Avem nevoie de toți jucătorii să acționeze împreună și ne gândim dacă front-of-pack este la locul lui... este educarea și ajustarea gurii întregii populații.”

Vorbind în numele mărcilor Birds Eye, Goodfellas și Aunt Bessie din Marea Britanie, liderul de nutriție al Nomad Foods Group, Lauren Woodley, a răspuns călduros la condițiile de concurență echitabile despre care crede că restricțiile HFSS din Regatul Unit vor ajuta la susținere.

„Considerăm creșterea reglementărilor HFSS ca o oportunitate reală”, a spus ea publicului digital. „Susținem foarte mult adoptarea regulamentului. Știm că mediul obezogen are mai multe fațete, există o mulțime de lucruri diferite pe care trebuie să le facem pentru a combate obezitatea. Este o boală foarte complexă. Dar susținem restricțiile.”

Maximizarea scorurilor de profil nutrițional pentru sănătatea holistică

În Marea Britanie, noul regulament se bazează pe modelul de profilare a nutrienților din țară, dezvoltat pentru prima dată de Agenția pentru Standarde Alimentare pentru Ofcom pentru a evalua dacă alimentele îndeplinesc criteriile nutriționale, ceea ce înseamnă că pot fi promovate copiilor. Utilizează un sistem de notare care echilibrează contribuția nutrienților benefici cu componentele din alimente din care ar trebui să mâncăm mai puțin.

„Am susținut modelul de profil de nutrienți din Regatul Unit de ani de zile, criteriile noastre interne de profilare a nutrienților le folosim din 2014. Modelul promovează această idee de nutriție integrală, considerând atât mai puțin bun, cât și bun. Acest lucru se aliniază într-adevăr cu viziunea noastră asupra nutriției”, a explicat Woodley.

Nutri-Score – sistemul de etichetare care a atras cel mai mult sprijin, dar și cele mai multe critici în UE – este un derivat al modelului Ofcom dezvoltat inițial pentru a fi utilizat în etichetarea alimentelor frontale și reformularea alimentelor în Franța. De asemenea, se calculează ținând cont atât de nutrienții de limitat (calorii, grăsimi saturate, zaharuri și sare) cât și de acele elemente de favorizat (fibre, proteine, nuci, fructe și legume).

Această abordare înseamnă atât reformularea - pentru a reduce grăsimile, sare și zahăr - cât și fortificarea cu macro și micronutrienți benefici pot juca un rol important în formularea produselor considerate „sănătoase” de autoritățile de reglementare.

Obiectivul dublu de a reduce conținutul de HFSS și de a crește nutrienții pozitivi a informat strategia de inovare a mărcilor Nomad din Marea Britanie, de la degete de pește la pizza. În ceea ce privește reformularea, compania și-a concentrat eforturile pe reducerea cantității de sare, pe care Woodley a descris-o drept un „program foarte lung” despre „schimbarea obiceiurilor populației”.

Activitățile de cercetare și dezvoltare ale companiei se uită și la lucruri precum fibrele, micronutrienții, vitaminele și mineralele. „Sunt un accent cheie atunci când dezvoltăm produse, deoarece tratăm nutriția în mod holist. Nu ne uităm doar la nutrienții care ne preocupă pe care trebuie să-i limităm, trebuie să ne uităm și la bunătate. Mâncăm mâncare pentru că este delicioasă bunătatea noastră de care trupurile noastre au nevoie.”

Această abordare reflectă, de asemenea, modul în care consumatorii înșiși abordează dieta și sănătatea, potrivit Daniel Haley de la Ingredion. „Pandemia a accelerat cu adevărat interesul pentru sănătate și bunăstare”, a observat el, remarcând că oamenii „se uită în mod holistic la nutriție”.

De asemenea, CPW folosește atât reformularea, cât și fortificarea pentru a „face micul dejun mai bun”. Eforturile de renovare a mărcii au făcut ca compania să reducă 59 de milioane de linguri de zahăr din cereale numai în 2021.

„Reducem zahărul și sarea și, în același timp, vrem să îmbunătățim binele, care cu cereale sunt cereale integrale”, a dezvăluit ieri Roy. Aceasta înseamnă „a veni cu fibre și vitamine” care „reflectează specificul cerealelor”.

Roy a spus că CPW a descoperit că mesajele despre componentele nutriționale pozitive rezonează „foarte puternic” în rândul consumatorilor. „Am învățat pe calea grea. Într-o abordare am comunicat doar zahărul redus”, a reflectat ea. „Necomunicarea asupra lucrurilor bune a subliniat cele rele, a pune mai multă atenție asupra unui lucru a ratat contextul.”

Dar ce ziceți de gust?

Consumatorii sunt mai conștienți de dieta lor și doresc alimente mai sănătoase, sugerează raportul Birds Eye’s Better Health, indicând tendințele alimentare pozitive înregistrate de-a lungul deceniului  trecut.

Deși, în medie, încă nu ne mâncăm cinci pe zi și consumăm mai multă sare decât aportul maxim recomandat, s-au observat progrese semnificative la nivel de populație în ceea ce privește ambele probleme, a remarcat Woodley.

„Oamenii spun că sunt mult mai implicați în dieta lor decât erau acum zece ani. Ei sunt mai conștienți de anumiți nutrienți, cum ar fi sarea și fibrele, ceea ce este fantastic. Și caută în mod activ informații nutriționale pe pachete, în timp ce în urmă cu zece ani s-ar putea să nu fi fost”, a dezvăluit expertul în nutriție.

Dar, în timp ce aspirăm în mod obișnuit să mâncăm diete mai sănătoase, îngrijorarea față de gustul produselor non-HFSS rămâne o barieră mare în calea acțiunii.

„Raportul nostru „Better Health Report” a arătat că oamenii sunt mai conștienți de nutriția din alimente… Parțial, sănătatea pe furiș este puțin în urmă în ceea ce privește dorința pe care consumatorii le cer. Cu toate acestea, dacă zahărul este redus sau sarea este redusă, se presupune că aroma a fost redusă, de asemenea”, a observat Woodley.

Pentru Roy de la CPW, acest tip de date reprezintă o validare suplimentară pentru abordarea „felie de salam” pe care grupul a luat-o la reformulare. Pentru ea, menținerea gustului este un „punct critic”, deoarece consumatorii „trebuie să le placă în continuare produsele tale”.

„Este important să luăm consumatorii cu noi în călătoria noastră. Dacă faci prea multe, prea devreme, consumatorul nu va mai cumpăra. Ni s-a întâmplat la început și am învățat din greșeala noastră. A trebuit să ne întoarcem și să spunem că poate am fost prea îndrăzneți. Să mergem cu pași mai mici. Este adevărat că este mai multă muncă pentru că înseamnă că trebuie să-ți renovezi rețetele mai des. Dar este singura modalitate de a aduce în continuare consumatorii, de a-i educa.”

Cheia pentru a-i atrage pe consumatori, a sugerat Haley, este să-și depășească teama că „produsele de sănătate nu sunt de fapt sănătoase”. Cercetarea Atlas de la Ingredion dezvăluie această problemă a încrederii, iar constatările sale au reflectat importanța pe care consumatorii o acordă naturaleței percepute a ingredientelor.

„Produsele care au afirmații naturale au fost cele mai dorite de consumatori, mai presus de orice altă afirmație”, a detaliat Haley. „Mențiunile nutriționale și de sănătate, cum ar fi reducerea zahărului sau îmbunătățirea proteinelor, au fost, de asemenea, importante. Dar naturalitatea a fost pe primul loc.”

Din acest motiv, a susținut expertul în ingrediente, etichetele curate au „un rol uriaș în creșterea încrederii și a percepției calității”.

Accesibilitate pentru un impact maxim

Gustul și încrederea sunt „ancore esențiale” pentru mărcile de alimente și băuturi orientate spre consumatori. La fel este și accesibilitatea și accesibilitatea, a spus Haley publicului Positive Nutrition. „Nutriția, sănătatea și starea de bine sunt o modalitate bună de a crea valoare, dar aceste produse trebuie să fie accesibile”, a subliniat el.

Roy de la CPW a fost de acord că costul – și investiția necesară atât în ​​ingrediente, cât și în echipamente – este o „constrângere cheie” atunci când se reformulează și se fortifică produsele din categoriile principale. Prin urmare, CPW s-a concentrat pe obținerea unui echilibru corect între „nutriție bună și accesibilă”.

Pentru Woodley, accesibilitatea și accesibilitatea sunt, de asemenea, cruciale pentru mărci precum Birds Eye, Goodfellas și Aunt Bessie’s pentru a juca un rol în creșterea sănătății populației. „În special cu Birds Eye, este un brand de familie foarte iubit.

Avem milioane de consumatori în fiecare zi care ne mănâncă alimentele. Prin urmare, prin optimizarea inovației noastre în produse sănătoase, avem un impact semnificativ asupra dietelor consumatorilor noștri. Impactul acestei optimizări este cel care o face atât de importantă.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2