Consiliul Concurentei recomanda modificarea contractelor intre producatorii de bere si restaurante, hoteluri si firmele de catering HoReCa , astfel incat sa fie eliminate acele clauze care limiteaza concurenta. In urma anchetei sectoriale derulate pe piata berii, Consiliul Concurentei a constatat ca unitatile HoReCa incheie fie contracte privind prestarea anumitor servicii de promovare in beneficiul produselor unor producatori, fie contracte prin care producatorii dau spre folosinta gratuita echipamente pentru comercializarea berii draft, continand clauze restrictive. Contractele de promovare presupun exclusivitate la expunere ?si in unele cazuri achizitionarea unui volum minim de bere ?si/sau limitarea sursei de aprovizionare la distribuitorii desemnati. Referitor la contractele privind instalarea echipamentelor pentru berea draft, durata nelimitata a acestora, combinata cu absenta reglementarii in contracte a posibilitatii de denuntare de catre partenerii HoReCa, elimina posibilitatea acestor unitati de a schimba furnizorul ?si de a aduce in oferta ?si marcile altor producatori, reducand, in acest fel, presiunea concurentiala asupra producatorului, proprietar al echipamentului.