Agerpres Comisia Europeana va autoriza joi, 20 februarie, in Comitetul pentru lantul alimentar, prepararea mititeilor dupa reteta traditionala romaneasca, in conditiile in care, conform noii liste a aditivilor alimentari intrata in vigoare de la 1 iunie 2013, era interzisa folosirea bicarbonatului de sodiu in reteta de preparare a micilor. Regulamentul UE nr. 1129/2011, intrat in vigoare la 1 iunie 2013, stabileordm;te, in cadrul Anexei II, aditivii alimentari autorizati la nivel european pentru categoria preparatelor din carne. Acest regulament afecteaza in mod direct produsul specific romanesc mititei, intrucat printre aditivii care nu au mai fost autorizati se regasesc ?si unii folositi in mod traditional la prepararea pastei de mici. Romania, prin intermediul Asociatiei Romane a Carnii, a solicitat anul trecut CE ca produsul mititei sa fie inclus in categoria produselor traditionale care nu sunt supuse acestui regulament, alaturi de burger ?si de carnatul spaniol chorizo. In urma solicitarilor venite din partea Romaniei, dar ?si a altor state membre, CE a fost de acord sa revizuiasca Regulamentul nr. 1129/2011, anuntandu-?si disponibilitatea de a finaliza acest proces pana la sfar?situl anului 2013. Mititeii romaneordm;ti vor intra in categoria produselor din carne acceptate cu derogari de la directiva europeana, pe 20 februarie fiind votul final pentru acceptarea solicitarii depuse anul trecut, a declarat, marti, pentru AGERPRES, preordm;edintele Romalimenta, Sorin Minea. CE a acceptat de principiu inca de anul trecut solicitarea Romaniei privind utilizarea bicarbonatului de sodiu in prepararea mititeilor, insa autorizarea, acordul oficial, va veni pe 20 februarie. Acum se voteaza, dar raspunsul este dat ?si il ordm;tim toti de cateva saptamani, votul fiind ultima procedura. A fost acceptat de cand am depus, de mai bine de un an, doar ca birocratia europeana este precum birocratia romaneasca ?si acum se da raspunsul oficial. Am beneficiat de o derogare pana acum ?si pe 20 februarie intram in legalitate, a spus Sorin Minea. In Romania se consuma anual aproximativ 10.000 de tone de mici insa cel mai probabil piata neagra se ridica la 70-80%, estimeaza Sorin Minea. In 2012, piata locala a micilor s-a ridicat la aproape 22.000 tone, dintre care 72% a fost acoperit de vanzarile din retailul modern. Foto:tricks4publicspeaking.blogspot.com