Repere

190

Doamna Mobexpert, Camelia Sucu, s-a transformat in Doamna Cherry

autor

MeetMilk.ro

distribuie

In ultimi ani, Camelia Sucu a investit peste 4 milioane de euro, in agribusiness, quot;Doamna Mobexpertquot; transformandu-se in Doamna Cherry. Acum, detine terenuri agricole, o fabrica, hale ?si Piata de Gros din Berceni, pe care a numit-o quot;Abundiaquot;. Planurile sale insa nu se opresc aici! Despre ele, ne-a vorbit in interviul de fata. Puterea de cumparare e mica, evaziunea e mare infoALIMENT: Cum v-ati hotarat sa va faceti fermier ?si sa intrati in agribusiness? Camelia ordf;ucu: Stau ?si ma gandesc: cred ca, atunci cand a venit Doamna Criza. Or, mintea mea inca mai functioneaza pe sistemul medical: adica, hai mai bine sa prevenim ?si, daca este o buba mare, sa taiem, decat hai sa stam ?si sa vedem ce-o fi. ordf;i din drumurile ?si discutiile mele prin lume, am retinut ca va veni ?si o criza alimentara, pentru ca pamantul ala care produce, s-a imputinat prin Europa. Atunci am ordm;tiut ce am de facut! iAM: Prima investitie a fost Piata de Gros din Berceni, Abundia? CS: Da. In 2009, am cumparat piata, care a avut la baza un proiect nemtesc, dar nu a fost respectat in totalitate. Atunci am fost sa vad cateva modele din Europa, am vazut care este potentialul. Am momentele mele de frustrare, pentru ca eu am invatat foarte bine, ?si am ?si construit business-ul de mobila, tot aordm;a, de la zero, ?si ordm;tiu ca un business nu se construieordm;te decat pas cu pas, dar, in ultimii ani, se leaga lucrurile mult mai greu, foarte greu. Puterea de cumparare e mica, evaziunea e mare, haosul este ?si el foarte mare, ca sa-ti faci un plan de afaceri; sunt multe neprevazute, pe care nu ai cum sa le iei in calcul. Cand am fost la Barcelona, la Piata de Gros, am discutat acolo cu managerul, care este tot o femeie. Mi-era foarte clar, de la inceput, ca eu trebuie sa-mi mentin clientii pe care-i aveam, dar care nu erau in totalitate de legume fructe. A trebuit sa vad cum refac traficul, care atunci era la Voluntari, luand in considerare ca, la legume-frute exista o mare evaziune, ca marile lanturi de magazine au propria lor logistica, ca mic.ro exista ?si nu prea exista, ?si atunci am inteles de la toti producatorii mici ca aceasta este una dintre problemele stringente: colectarea. Ce faci cu un centru de colectare daca n-ai ce sa pui in el? iAM: Deci, v-ati izbit de problemele din domeniu! CS: Cam aordm;a. Atunci am luat un consultant, ca sa facem planul din punct de vedere logistic. Dar, ca sa poti sa acoperi planul de pe hartie, tu lucrezi cu oamenii. ordf;i am inceput sa lucrez cu oamenii. Mi-am luat o harta ?si am inceput s-o impart pe zone. Ma duc acolo, vad ce produse sunt traditionale in zona ?si unde aordm; putea plasa un centru de colectare, care sa-mi colecteze, incepand din mai ?si pana in octombrie. Acum vorbim doar de colectare, dar trebuie sa vad apoi ?si unde le livrez. Pentru ca n-o sa pot sa le aduc in Bucureordm;ti pe toate. OK. Daca in cativa ani o sa reuordm;esc sa-i fac de pilda, pe oamenii de la Cireordm;oaia, sa inteleaga ca 200 de hectare de pomi care nu au fost niciodata prea bine intretinuti, pot produce intr-un sistem intensiv foarte bine, poate o sa-i conving. Pentru ca, in toamna, mi-am promis ca o sa ma duc inapoi, pentru ca in toamna voi avea mai multe informatii legate de normele pentru pomicultura care fac parte din PNDR. iAM: Ce a urmat? C.S: Multe! Acum, sa zicem ca vreau sa imi fac un proiect de centru de colectare. Dar, daca tu nu ai ce sa pui in centrul ala de colectare tot timpul anului, ce faci? ordf;i mai mult: cofinantarea de unde o iei? Sunt putini oameni care stiu ce inseamna negocierea cu o banca, ca sa poti obtine o dobanda cum trebuie. Din momentul in care iti este acceptat proiectul, trebuie sa ai bani ca sa poti cumpara. Am invatat-o ?si pe asta. La Piata de Gros erau 5000 de metri patrati unde fusese fosta hala de carne, care a ars. Impreuna cu grupul de producatori in care m-am inscris, Agronatural, am aplicat un proiect ?si cred ca, pana in august, avem hala gata. Hala o sa fie pe 2500 metri patrati, unde grupul de producatori Agronatural, i?si va colecta marfa de la producatorii din grup, dar ?si de la alti producatori din jurul Bucureordm;tiului, o sortam, o ambalam ?si o livram la supermarket-uri. Eu cred ca asta este unul dintre primele proiecte palpabile. Pentru ca ordm;titi cum e? Omul vrea sa vada ca se intampla, ca se miordm;ca lucrurile. ordf;i am zis, ok, hai s-o facem cu pa?si marunti. Cateodata, insa, dupa ce vii dintr-un business pe care l-ai dus la un anumit nivel, e greu sa mai inveti iar pa?sii marunti. La Ciolpani o sa fac sere cu ro?sii cherry iAM: ordf;tiu ca aveti la Tulcea 10 hectare cultivate cu ro?sii cherry-bio. Cu ce retailer lucrati? C.S: Cu Metro avem contract pe vanzarea de ro?sii cherry, dar acolo este mai uordm;or, pentru ca noi centram, noi dam cu capul; noi suntem producatori. Apropo de grupul de producatori Agronatural: ca sa pot sa intru in asociatie, trebuia sa fiu ?si eu producator, aordm;a ca am arendat niordm;te hectare ?si aici, langa Ciolpani, unde o sa-mi pun sere pe care le-am cumparat din Franta. Deocamdata am adus sere doar pentru un hectar. ordf;i, in functie de cum vad ca se miordm;ca vremea, pun rasadurile ?si vad daca pun folia acum, sau la anul. Dar, intentia asociatiei Prodcom, o alta asociatie din care fac parte, este sa convingem cat mai multi producatori sa faca solarii, ca sa reu?sim ?si noi sa-i ajungem din urma pe bulgari. Va spun sincer, mi se plangeau oamenii ca i-au omorat bulgarii cu cireordm;ele lor, ca au invadat piata. Va spun, ca Abundia Piata de Gros este locul unde se intalnesc cererea ?si oferta, iar eu nu pot sa ma ocup numai de produsele romaneordm;ti, de?si mie imi sunt foarte dragi, de-asta vreau sa le ?si cresc. Ulterior, vreau sa cresc produsele bio.Vreau sa le ducem cat mai mult in afara tarii. Vreau ca la expozitiile internationale, la standurile noastre sa roiasca oamenii. Dar targurile astea sunt in februarie. ordf;i nu poti sa tii ro?siile pana atunci, ca nu le poti tine in azot. Merele, da, cartoful la fel, dar ro?siile nu! Cockteill-uri Iconic Health, by Camelia ordf;ucu iAM: Care este secretul unei afaceri in agribusiness? C.S: Trebuie sa ordm;tii cui te adresezi cu un anumit produs. Sa va dau un exemplu personal: Am inceput sa fac cokteill-uri de legume ?si fructe, Iconic Health, prin presare la rece, singurul procedeu prin care poti conserva toti nutrientii, fara sa distrugi fibra ?si poti sa faci tot soiul de combinatii intre fructe ?si legume. Acestea le facem o parte, aici, ?si o parte, la Piata de gros. Dar am inceput la scara mica, pentru ca am vrut sa vad cui ma adresez intai, care sunt potentialii consumatori, pentru ca, raportandu-ma la piata de astfelde sucuri din afara Romaniei, n-ai cum sa-ti faci o idee corecta. De-asta am inceput cu productie mica, pentru ca nu-ti dai seama cui te adresezi, care-i niordm;a ta, care-i lantul tau de distributie, cu cine vorbeordm;ti pentru lantul asta, pentru ca, altfel, nu poti sa te angajezi sa-ti cumperi utilaje necesare, care sunt foarte scumpe. N-ai cum sa ordm;tii, daca nu studiezi piata, daca merita sa cumperi acel utilaj care costa minim 500.000 de euro, plus presele, care sunt intre 30.000 ?si 90.000 euro. iAM: In ce stadiu sunteti cu cockteill-urile de fructe? Ati inceput productia? CS: Am inceput sa livram on-line. Noi am facut un program de nutritie sanatoasa, pentru ca nu producem numai sucuri, avem ?si snack-uri, avem ?si un meniu detox, avem ?si produse de esthetic food, ma rog, pentru cine vrea sa manance ?si altceva, dar avem ?si produse Ichonic health, care sunt putin mai verificate din punct de vedere nutritional, dar ?si caloric. Adica, noi nu folosim unt, lapte, folosim lapte de tofu, lapte de migdale. Urmatorul pas este sa deschid cateva centre locale, unde sa le producem ?si unde o sa le vindem, pentru ca aceste produse au termen de garantie mic: au valabilitate doar 72 de ore, daca le tii la rece. Putem sa marim acest termen de abia in momentul in care o sa luam un utilaj in hiperbara, doar atunci se poate mari un pic mai mult termenul. Intentia mea este sa merg un pic catre consumator, sa-l indragostesc un pic de ideea asta. Pentru ca ati vazut, noi avem tendinta de a crede ca ordm;tim sa le facem pe toate, pentru ca aordm;a am fost obiordm;nuiti pana in 1990. Pentru ca nu aveam incotro: trebuia sa ordm;tim sa gatim dintr-un kilogram de carne de vaca, pe care-l luam cu greu, sa facem trei feluri de mancare ?si daca se poate, ?si-o placinta. Asta era atunci. ordf;i faceam atunci ?si gemuri ?si ro?sii la borcan, de toate. De aceea, piata de gemuri ?si produse procesate a avut un moment de refractare. Chiar daca Topoloveniul este foarte bun, gemul bunicii este ?si mai bun. Pentru ca piata nu inghite! ordf;i daca piata nu inghite, ti-a cazut afacerea! Vreau reducerea TVA ?si fiscalizarea samsarului! iAM: Care sunt cele mai mari probleme cu care v-ati confruntat in noua afacere? C.S: Prima mare problema este TVA-ul. Noi avem un proiect la care tinem mult, de reducere a TVA-ului, dar vrem sa reducem TVA-ul la toate alimentele, la tot lantul. Mie mi-au spus multi importatori ca ei ar vrea sa vina ?si sa investeasca, ca ar plati toate taxele, daca ar fi TVA-ul de 9%. O alta problema este fiscalizarea samsarilor. Eu nu am nimic cu samsarul, trebuie sa existe ?si el. Pentru ca alea 2 tone, adunate de la micii producatori, au ?si ele nevoie de cineva care sa le livreze. Dar spune-i tu, statule, ?si aluia sa plateasca taxele. Daca eu cumpar cireaordm;a cu 4 lei din sat ?si vin cu ea in piata ?si o vand cu 8 lei, pe aia 4 eu trebuie sa platesc ?si TVA, ?si transport, ?si salarii, ?si tot. Asta va reduce ?si apetitul micului producator de a creordm;te pretul peste noapte, pentru ca a venit samsarul ?si i-a luat, azi, o tona. Iar peste noapte, ma trezesc ca micul producator nu-mi mai vinde cu 4 lei kg, ci cu 5 lei. Deci trebuie facuta ordine. Micii producatori trebuie sa se asocieze! iAM: Dar, aceia care vand in piata nu trebuie sa aiba certificate de producator? CS: Dar se cumpara ?si astea, pentru ca romanii se descurca intotdeauna. Nu, domne, sa fie aceea?si lege pentru toata lumea. Eordm;ti mic, trebuie sa te faci mare. Daca vrei sa te faci mare, te asociezi. Ca sa nu se sperie lumea ca este impozitata vreo bunicuta, vino tu, statule, ?si sustine intr-un fel ?si domeniul asta. Au putut s-o faca la paine, deci se poate. Legume ?si fructe se consuma mai mult decat paine, iar aici evaziunea fiscala este ?si mai mare. Ca sa poti sa aduci lucrurile intr-o normalitate, reduce TVA-ul la tot lantul de alimente. In felul asta, ai crescut ?si consumul. Pentru ca omul, in loc sa plateasca un sfert din coordm;ul zilnic la stat, vede ca i-au mai ramas niordm;te bani ?si atunci se duce ?si-?si cumpara ?si o perna, sau o hainuta pentru copil. iAM: Ce alte planuri mai aveti in acest domeniu? CS: Ca sa rezum: de la dorinta de a reface traficul la Piata de gros, din 2011, pana astazi, am reu?sit sa aduc cativa producatori mici in piata, am reu?sit sa identific cum aordm; putea sa cresc traficul ?si am adus un grup de producatori, care va livra direct la supermarket-uri, iar pentru piata de mic.gro va exista o camera de producator. ordf;i in sistemul acesta vor fi ?si alti producatori tentati sa vina ?si sa inchirieze spatii tampon, celule de depozite de frig. Ulterior, pentru ca un loc, cu cat are mai multe servicii ?si este mai integrat, cu atat mai mult va atrage, intentionez sa deschid o piata deflori, pentru care am vorbit deja cu niordm;te parteneri din Olanda. Impreuna cu cei de la Protectia Consumatorului vom face un laborator de atestare a calitatii. Au fost foarte deschisi cand le-am spus ca eu am in proiect sa refac cladirea de birouri, in aordm;a fel, incat sa pot inchiria ?si la o banca ?si la un serviciu de consultanta, pentru cine vrea sa cumpere seminte, folie, sere, solarii. La Ciolpani, cred ca o sa facem o productie specifica: o sa mergem tot pe ro?sii cherry bio, dar o sa mergem ?si pe fructe de padure: zmeure, mure. Fructele de padure nu sunt foarte greu de cultivat, dar trebuie sa ai solarii. Eu vad ca partea asta, cu solarii, ar putea fi o modalitate de a-i strange mai bine pe micii producatori. Le-am putea spune: voi aveti terenuri mici, iar in productia naturala, de camp, puteti sa produceti din iulie ?si pana in septembrie ?si atat. N-ati vrea sa faceti niordm;te solarii? Noi vi le livram ?si voi ne livrati marfa? Vreau sa am ?si o livada, proiect pe care vreau sa-l incep la Galati. Problema este ca forta de munca este prea putin responsabila in domeniul acesta. Este un moment dificil. Cand ma duc prin tara, am senzatia ca omul e cam dezorganizat, dar parca ar vrea sa munceasca. Pe cand aici, in Bucureordm;ti, omul este ?si obosit.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2