Agerpres Toate unitatile care au beneficiat de perioada de tranzitie acordata pana la 31 decembrie 2013 pentru imbunatatirea calitatii laptelui crud proceseaza acum numai lapte conform standardelor Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara ?si pentru Siguranta Alimentelor ANSVSA . Potrivit Autoritatii, din totalul celor 64 unitati de procesare a laptelui care au beneficiat de perioada de tranzitie pentru a procesa lapte conform ?si neconform fara separare, 51 unitati proceseaza lapte conform, acestea fiind publicate pe site-ul ANSVSA. In acela?si timp, 13 unitati de procesare au fost inchise pentru ca nu au indeplinit conditiile necesare. In prezent, in Romania exista 168 de unitati de procesare a laptelui autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare. Producatorii care detin exploatatii mici gospodarii ale populatiei sau ferme de vaci producatoare de lapte pot livra laptele crud catre centrele de colectare lapte sau direct catre unitatile de procesare lapte. De asemenea, pot comercializa laptele crud direct catre consumatorul final, in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare. Laptele crud destinat vanzarilor directe trebuie sa indeplineasca criteriile de calitate cu privire la numarul total de germeni maximum 100.000/ml ?si de celule somatice 400.000/ml , prevazute de legislatie, se mentioneaza in comunicatul ANSVSA. Producatorii care vand lapte crud direct catre consumatorul final in piete trebuie sa detina fiordm;e de sanatate, care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitatile de origine ?si un buletin de analiza care sa ateste conformitatea produsului, cu cerintele legislatiei. Comercializarea laptelui ?si a branzeturilor de catre producatorii agricoli in pietele agroalimentare ?si in targuri se realizeaza in baza documentelor de inregistrare sanitara veterinara, eliberate de catre DSVSA judetene, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008. In situatia in care se va depista lapte neconform, unitatile de procesare a laptelui au posibilitatea sa proceseze laptele neconform in branzeturi cu perioada de maturare de cel putin 60 zile, in conformitate cu legislatia europeana. ANSVSA a elaborat un Proiect de ordin care stabileordm;te conditiile sanitare veterinare ?si pentru siguranta alimentelor in care poate fi efectuata procesarea laptelui neconform cu criteriile de calitate privind numarul de germeni ?si de celule somatice in branzeturi cu perioada de maturare de cel putin 60 zile.