164
Teodora Chiorean: In cadrul masurilor de igiena a spatiilor destinate industriei alimentare, obiectivul principal al igienizarii este eliminarea de pe toate suprafetele pasibile de contact cu produsele, a reziduurilor organice care, de obicei, inglobeaza numeroase microorganisme. Igienizarea se realizeaza prin mijloace mecanice ?si fizice. Mijloacele mecanice de igienizare tind sa se asocieze celor fizice, sustinute de echipamente ?si utilaje, care conduc spre rezultate mult superioare. Igienizarea, sens interzis reziduurilor organice Avand in vedere necesitatea obtinerii unor produse alimentare de calitate, igienizarea devine o componenta a procesului tehnologic care trebuie sa se bucure de o atentie identica celorlalte operatii protectoare. Pentru concretizarea duratei ?si ritmului operatiilor de igienizare, a materialelor necesare ?si a volumului de munca, este nevoie de informatii privind viteza de acumulare ?si cantitatea reziduurilor organice care urmeaza a fi indepartate. Actiunea de igienizare trebuie sa se deruleze continuu, pentru a avea eficacitate maxima, intensitatea sporind intotdeauna dupa oprirea productiei. Modul de executie ?si durata igienizarii nu trebuie sa stanjeneasca lantul productiv. Pentru spalare ?si dezinfectie, se recomanda utilizarea aparaturii care da posibilitatea amestecarii apei cu substantele dezinfectante ?si/sau cu detergentii, in vederea obtinerea unor solutii conforme cu retetele stabilite. Jeturile de apa cu presiune ridicata prezinta avantaje privind rapiditatea executarii operatiilor de igienizare, cel mai adesea, in locurile greu accesibile, deoarece fac posibila utilizarea solutiilor cu concentratii ?si temperaturi ridicate, nerecomandate in cazul igienizari manuale. Sistemele automate de igienizare sunt folosite indeosebi in procesele tehnologice de prelucrare a produselor lichide industria laptelui, a bauturilor , prin intermediul unei retele de conducte destinata circulatiei apei primare, solutiilor dezinfectante ?si apei pentru clatire. In aceste situatii, operatiile de igienizare din unitati sunt dirijate cu ajutorul unui tablou de comanda, care controleaza toti parametrii procesului temperatura, durata, presiunea etc . Folosirea acestor sisteme necesita o periodica demontare, pentru curatarea ?si dezinfectarea tuturor sub ansamblelor. Igienizarea fara demontare nu garanteaza impersistenta resturilor organice, care sa dezvolte, ulterior, prezenta microorganismelor. Dezinfectia, calea decontaminarii mediului de germeni patogeni Asemeni igienizarii, dezinfectia poate fi realizata prin mijloace chimice ?si fizice. Dezinfectia nu trebuie insa considerata un inlocuitor al spalarii ?si va fi efectuata numai dupa o spalare a suprafetelor. Ideea unui spatiu curat ?si care sa prezinte riscuri minime de contaminare cu boli transmisibile este recomandat oricarui spatiu din industria alimentara, indiferent de destinatia sa practica. In acest segment industrial, sunt folosite cu precadere echipamentele limitate la efectul caldurii ?si/sau radiatiilor ultraviolete Dezinfectia prin caldura se bazeaza pe efectul temperaturilor ridicate, care denatureaza proteinele microbiene, celulare ?si enzimele. Majoritatea germenilor nesporulati se distrug in cateva minute la 65-70 grade Celsius, iar formele sporulate la 100 grade Celsius, in cateva ore. Ca mijloc de dezinfectie, caldura se aplica prin intermediul aerului caldura uscata ?si prin intermediul apei caldura umeda . Dintre avantajele dezinfectarii prin intermediul caldurii, se pot enumera: eficacitatea asupra tuturor tipurilor de microorganisme, costurile reduse ?si inexistenta reziduurilor toxice, dupa operatie. Generatoarele de ceata calda de inalta performanta au un debit de pulverizare cuprins intre 22-60 l/h, perfecte pentru dezinfectia spatiilor ?si protectia marfurilor in depozite: Generatorul de ceata de inalta performanta - Swinfog SN 50 se prezinta cu patru tipuri de rezervoare pentru solutie, cu un debit de pulverizare cuprins intre 10 ?si 42 l/h ?si un consum de combustibil de 2l/h. Rezervorul de combustibil este din otel inoxidabil, la fel ca toate componentele metalice care vin in contact cu solutia. Prin utilizarea pe baza de apa, impreuna cu tunul de pulverizare performant, se obtine un excelent spectru de picaturi, care in alte conditii nu ar putea fi obtinut decat pe baza de ulei. Modelul special Swingfog SN 50 A dispune de toate versiunile de rezervor pentru solutie, cu/fara dispozitiv de oprire automata. Are un dispozitiv special, montat pentru introducerea in gauri foarte mici din pamant, paviment sau pereti. Dezinfectia prin radiatii ultraviolete este folosita in industria alimentara indeosebi pentru dezinfectia aerului din incaperile de productie ?si depozitare, pe orice suprafata interioara. Ca urmare a ozonului degajat, alimentele bogate in grasimi trebuie protejate, existand pericolul rancezirii. Pentru dezinfectie se folosesc lampi cu presiune scazuta de vapori cu mercur, care emit radiatii cu lungime de unda de 240-280 mm, interval in care efectul germicid este maxim. Cele mai sensibile sunt bacteriile Gram negative nesporulate, urmate de cocii Gram pozitivi, sporii bacterieni ?si fungici ?si de virusuri. Sistemul de dezinfectie cu UV, AnAir SU-P este o instalatie folosita in industria alimentara. Este inofensiva ?si fara efecte secundare pentru utilizator, excluzand necesitatea folosirii unor produ?si chimici sau a unei pregatiri speciale pentru aplicatii. Aparatul utilizeaza radiatia ultravioleta concentrata, printr-un sistem special, asigurandu-se un randament maxim in distrugerea microorganismelor, indeosebi in fabricile de mezeluri, conserve, panificatie, imbutelierea apei, sucuri, zahar, fiind concentrat pe zona de ambalare ?si depozitare. In interiorul carcasei, sunt amplasate generatoarele de UV-C, a caror radiatie este distribuita printr-un sistem de oglinzi. Acesta formeaza un flux lamentar omogen de radiatie, ducand la un randament maxim al dispozitivului. Datorita consumului redus de energie, realizeaza importante economii, nu genereaza ozon ?si nu ionizeaza aerul din incapere. Dezinfecteaza suprafetele in proportie de 99%.