TehnologiiȘtiri

239

EFSA a evaluat calitatea și siguranța zaharurilor alimentare dietetice

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit unei informări oficiale, grupul de experți EFSA în nutriție și-a finalizat evaluarea provizorie a siguranței zaharurilor dietetice în urma unei analize științifice cuprinzătoare.

Valeriu Curtui, șeful Unității de Nutriție a EFSA, a declarat: „Aceasta a fost o lucrare extrem de dificilă până acum, implicând evaluarea a peste 30.000 de publicații. Experții și personalul nostru au depus un efort imens pentru a atinge acest punct și au aplicat cele mai înalte standarde de rigoare științifică de-a lungul întregului. ”

O consultare publică începând de astăzi se va desfășura până la 30 septembrie, iar EFSA va organiza o ședință publică pentru a discuta proiectul de aviz pe 21 septembrie.

„Perspectivele științifice suplimentare și datele pe care le obținem în urma consultărilor ne ajută să ne întărim evaluările științifice, așa că le salutăm și le încurajăm”, a spus dr. Curtui.

„În același timp, subliniem partenerilor și părților interesate că acest proiect evaluează exclusiv dovezile științifice și nu constituie recomandări de politici viitoare sau orientări de sănătate publică. Acestea sunt responsabilitatea autorităților naționale de sănătate publică și a organismelor internaționale. ”

Cinci țări europene (Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia) au solicitat EFSA să actualizeze o evaluare din 2010 și să revizuiască literatura științifică mai recentă despre legăturile dintre aportul de zaharuri și diferite boli, de ex. obezitate, diabet de tip II, boli cardiovasculare, gută, carii dentare.

Linda Granlund, Director al Diviziei pentru Prevenire și Sănătate Publică, Direcția Norvegiană de Sănătate, a declarat: „Fiind una dintre cele cinci țări solicitante, Direcția Norvegiană de Sănătate salută consultarea publică a EFSA cu privire la proiectul său de aviz științific.

Încurajăm experții în nutriție din Norvegia și nu numai să comenteze acest proiect pentru a-i ajuta pe oamenii de știință ai EFSA să finalizeze această analiză majoră. Vom folosi descoperirile științifice extinse pentru a actualiza liniile directoare naționale pe bază de alimente după finalizarea avizului. ”

Țările solicitante au întrebat în mod specific dacă ar fi posibil să se stabilească un punct limită bazat pe știință - numit un „nivel admisibil superior de aport” (UL) pentru nutrienți-pentru zaharurile dietetice totale, sub care consumul nu ar provoca probleme de sănătate.

După ce au analizat peste 30.000 de publicații, oamenii de știință au concluzionat provizoriu că nu este posibil să se stabilească un astfel de prag. (Consultați rezumatul „EFSA explică” pentru o explicație a acestui rezultat.)

Cu toate acestea, avizul confirmă, cu gradele de certitudine asociate, diferite legături între aportul diferitelor categorii de zaharuri și riscul de a dezvolta boli metabolice cronice și cariile dentare. Aceste informații sunt destinate să asiste statele membre ale UE în stabilirea de obiective pentru populații și / sau recomandări pentru persoanele din țara lor.

Proiectul de aviz include un model de aport la nivelul UE pentru estimarea consumului de zaharuri dietetice țară în funcție de țară și o imagine mai detaliată a principalelor categorii de alimente care contribuie la aportul de zaharuri în dietă.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2