TehnologiiȘtiri

147

EFSA: Atenție la intoxicațiile cu glicoalcaloizii din cartofi!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Dupa cum informeaza pe pagina sa oficiala de net, EFSA a evaluat riscurile pentru sănătatea umană și animală legate de prezența glicalcalaloizilor în alimente și furaje, în special în cartofi și produse derivate din cartofi.

Gliccoalcaloizii sunt compuși naturali aflați în familia de plante Solanaceae, care include cartofi, roșii și vinete.

Experții au identificat o problemă de sănătate pentru sugari și copii mici, luând în considerare consumatorii medii și mari. În rândul adulților, există o preocupare pentru sănătate doar pentru consumatorii mari. Intoxicarea cu gliccoalcaloizi poate provoca simptome acute gastrointestinale, precum greață, vărsături și diaree.

Pe baza celor mai recente cunoștințe disponibile, EFSA a obținut un nivel de efect advers cel mai mic observat de 1 miligram pe kilogram de greutate corporală pe zi. Aceasta echivalează cu cea mai mică doză la care sunt observate efecte nedorite.

Decojirea, fierberea și prăjirea pot reduce conținutul de glicocalaloizi din alimente. De exemplu, cojirea cartofilor își poate reduce conținutul între 25 și 75%, fierberea în apă între 5 și 65%, și prăjirea în ulei între 20 și 90%.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2