TehnologiiȘtiri

141

Falsificarea produselor alcoolice e în plină efervescență

autor

MeetMilk.ro

distribuie

La frontierele UE se înmulțesc confiscările de alcool fals. Numai anul trecut, autoritățile vamale au reținut peste 41 de milioane de produse de alcool false sau contrafăcute, valoarea acestora fiind de 670 milioane euro, evidențiază un raport al Comisiei Europene.

China, principalul falsificator al lumii

Produsele pe care le folosim zi de zi, care au un potențial periculos pentru sănătatea și siguranța noastră, cum ar fi alimentele, băuturile, medicamentele, jucăriile și electrocasnicele, au reprezentat mai mult de o treime din totalul bunurilor confiscate la granițele Uniunii Europene. Pe primul loc s-au clasat țigările contrafăcute (24%), jucăriile (17%), urmate de produsele alimentare (13%) și materialele de ambalaj (12%).

Conform statisticilor internaționale, estimările valorii comerțului cu produse contrafăcute la nivel mondial reprezintă peste 600 miliarde euro. Statistica realizată a evidențiat faptul că numărul de articole interceptate a crescut cu 2%, față de anul 2018, iar alimentele și băuturile alcoolice au fost printre categoriile cu cea mai mare creștere, de peste 50%!

În ceea ce privește proveniența bunurilor false, datele oficiale susțin că 80% dintre articole proveneau din China. Tot China este pe primul loc la capitolul produse alimentare false (94,16%). Singapore a fost sursă de top pentru băuturile alcoolice contrafăcute (89,29%), iar India, în ceea ce privește medicamentele contrafăcute. Bulgaria este prezentă și ea în top, cu băuturi contrafăcute (81,25%), urmată de Nigeria (15,52%) și China (3,23%).

Europol: Etichetele false, o mare problemă

Potrivit Europol, o altă problemă majoră pentru industria alimentară europeană o reprezintă etichetele de certificare contrafăcute, cum ar fi etichetele ecologice sau cele protejate cu denumire de origine protejată (DOP). Agenția Europol a mai susținut că industria alimentară a înregistrat o creștere a abuzului de etichete așa zis ecologice aplicate unor produse care nu respectau certificarea ecologică, dar care au avut și prețuri mai mari la vânzarea cu amănuntul.

În mai mult de 90% din situațiile de confiscare a produselor, mărfurile au fost fie distruse, fie a fost inițiat un proces în instanță pentru determinarea încălcării procedurilor penale. Interesant este că doar 15% din aceste produse confiscate s-au dovedit a fi bunuri originale!

Pierre Moscovici, fost comisar European pentru Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vamă, a declarat că un nivel ridicat de protecție a proprietății intelectuale este esențial pentru sprijinirea creșterii și crearea de locuri de muncă.

”Bunurile false reprezintă o amenințare reală la adresa sănătății și siguranței consumatorilor din UE și, de asemenea, subminează afacerile juridice și veniturile statului. Studiile arată că UE este în mod deosebit expusă importurilor de produse contrafăcute.”

Acest raport privind acțiunile de aplicare a drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) se bazează pe datele primate de la administrațiile vamale ale statelor membre UE și care sunt trimise direct Comisiei Europene. Acestea furnizează informații care susțin analiza încălcărilor DPI și ajută instituțiile, precum Oficiul European pentru Proprietatea Intelectuală (EUIPO) și OCDE să desemneze cele mai comune rute pentru produsele contrafăcute care ajung în Europa.

Produse contrafăcute de 85 miliarde euro

Pentru Uniunea Europeană, OCDE estimează că produsele contrafăcute sunt de până la 5%, iar în cifre acestea reprezintă mărfuri în valoare de 85de miliarde de euro, mărfuri contrafăcute sau piratate, ceea ce cauzează pierderea a aproximativ 800.000 de locuri de muncă. În fațaacestor cifre îngrijorătoare, Comitetul Economic și Social European (CESE) a solicitat UE și statelor member să sprijine IMM-urile și industriile afectate, prin actualizarea, armonizarea și consolidarea cadrului de reglementare.

CESE și-a propus elaborarea unui nou cadru a UE, pentru perioada 2018-2021, care să includă un plan de acțiune finanțat, pentru a consolida legislația și inițiativele anti-contrafacere a produselor. Astfel, țările ale căror afaceri au fost cele mai afectate de contrafaceri în perioada 2015-2018 sunt SUA (20%), Italia (15%), Franța și Elveția (12%), Japonia și Germania (8%).

”Dacă nu acționăm acum, riscăm probleme multilaterale, cum ar fi eșecul în cercetare, inovare și investiții, deteriorarea imaginii și a calității, ceea ce va cauza riscuri majore pentru sănătate, siguranță și mediu, pierderea veniturilor fiscale și parafiscale și creșterea criminalității organizate”, a declarat Antonello Pezzini, raportor al avizului CESE privind ”Industria produselor contrafăcute și piratate”, adoptată la plenul ședinței din luna iulie a acestui an. Atât caracterul fragmentat, cât și variabil al punerii în aplicare la nivel național a normelor și standardelor UE și diferențele în eficiența controalelor vamale se află în mâinile contrafăcătorilor și facilitează intrarea produselor falsificate în UE. ”Este în interesul întregii economii și al industriei europene să-și mențină buna reputație și, în consecință, să lupte împotriva tuturor fraudelor”.

26 de milioane de litri de alcool fals, confiscate de Interpol

Alcoolul falsificat a fost cel mai confiscat produs, urmat de carne și fructe de mare în cea de-a șasea operațiune Opson, care a implicat 61 de țări. Mai mult de 9,800 de tone și 26,4 milioane de litri de alimente și băuturi false, în valoare de 230 de milioane de euro, au fost confiscate în timpul a 50 000 de controale la magazine, piețe, aeroporturi și porturi maritime. Produsele reținute au variat de la alcool, apă minerală, cuburi de condimente, fructe de mare și ulei de măsline, la produse de lux, cum ar fi caviarul.

Rezultatele celei de-a cincea operațiuni Opson a constatat că fructele și legumele au fost cea de-a doua categorie mare a produselor contrafăcute, alcoolul având un risc ridicat, deoarece au fost confiscate mai mult de 385.000 de litri de băuturi false. ”Încă odată, buna cooperare la nivel european și global a fost extrem de importantă pentru a perturba bandele criminale din spatele comerțului ilicit cu alimente și băuturi contrafăcute și nereglementate”. Autoritățile italiene au confiscat mai mult de 266.000 litri de apă minerală (aproape 32.000 de sticle) din Lazio care imită o marcă înregistrată. Aceste investigații au arătat că apa provenea din aceeași sursă, dar nu exista nicio autorizație de piață.

În Rusia, poliția a luat măsuri împotriva producției ilegale de alcool și a rețelelor de distribuție. Aici s-a găsit o fabrică care produce și îmbutelieză alcoolul subtip standard și folosește timbre federale falsificate. Autoritățile grecești au descoperit și ele două depozite ilicite de alcool, luna trecută. Echipa de investigare a constatat că produsele erau de contrabandă, cea mai mare parte provenind din Bulgaria, pentru a se evita accizele. Aproape 1.300 de litri de alcool contrabandă (vodcă și whisky) au fost confiscate și cinci persoane au fost arestate.

Pe de altă parte, în Nigeria, Agenția Națională pentru Administrarea și Controlul Alimentelor și Drogurilor a confiscat mai mult de 51 de litri de șampanie falsă. Operațiunea anuală a fost susținută de vamă, poliție, organismele de reglementare alimentară, precum și de sectorul privat.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2