Permanenta inovare in domeniul ambalajelor se afla in atentia permanenta a cercetatorilor in domeniu, siguranta alimentara ?si prelungirea termenului de valabilitate ale alimentelor fiind conditii absolut necesare pentru un ambalaj de calitate. Totodata, industria specifica se afla in fata unei tot mai acute provocari, aceea a respectarii conditiilor de mediu. In ajutorul acesteia, vine tehnologia nanocompozitelor. Un exemplu in acest sens il reprezinta rezultatele unui program de cercetare al Universitatii din Copenhaga, studiu publicat de David Placket, manager al companiei Biosystems Division al DTU, Roskilde. Proiectul de cercetare denumit NanoPack a fost sustinut financiar de catre Consiliul danez pentru cercetare strategica ?si a fost axat pe dezvoltarea de noi materiale bioplastice pentru termoformarea tavilor de ambalare a produselor din carne. Partenerii din cadrul proiectului au fost Riso DTU Universitatea din Copenhaga, Facultatea de ordf;tiinte ale Vietii IFV, DTU Food, Faerch Plast A/S ?si Institutul Danez de Cercetari in domeniul Carnii-DMRI. Scopul a fost de a dezvolta poliactida PLA destinata fabricarii filmelor nanocompozite care ar putea fi utilizate in ambalaje de carne ?si care ar corespunde cerintelor de sustenabilitate, functionalitate ?si siguranta ale consumatorilor. Din punct de vedere al materialelor, abordarea proiectului a implicat utilizarea comerciala a polilactidelor realizate din Nature Works LLCtrade; extrudare/termoformare-clasele Ingeo, in combinatie cu pelicula organomodificata MMT, obtinuta dintr-o combinatie de argile. In paralel, un proiect complementar a explorat sinteza diohidroxidului LDHs modificat cu ajutorul lanturilor de acizi gra?si. In final, s-a urmarit contopirea celor doua proiecte. Filmele rezultate sunt caracterizate printr-o bariera imbogatita de oxigen ?si realizarea unei o metode alternative de acoperire a suprafetei foliei sau a ambalajului termoformat.