TehnologiiRepere

170

În 2020, FNGCIMM a acordat 92.241 garanții, cu o valoare de peste 20,7 mld lei

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Situația economică generată de manifestarea pandemiei COVID-19 a impus ca prioritățile FNGCIMM pentru anul 2020 să se alinieze măsurilor Guvernului României, în vederea sprijinirii mediului de afaceri, a întreprinderilor mijlocii, mici și a microîntreprinderilor.

“În anul 2020 am acordat un număr total de 92.241 garanții, cu o valoare de garantare de 20,784,652,327 lei, ceea ce reprezintă 12,8% din numărul total de garanții, respectiv 28,4% din valoarea garanțiilor acordate de FNGCIMM în 18 ani de activitate.

Această creștere semnificativă se datorează în parte contextului economic care a favorizat intervenția și utilitatea unui instrument de susținere anticiclic, și aici se remarcă în mod deosebit programul IMM INVEST ROMÂNIA.

Programul a deblocat ramuri întregi ale economiei prin facilitățile de garantare și subvenționare a costurilor finanțării, prin sinergia creată cu sistemul bancar și parteneriatul în baza căruia am putut oferi rapid soluții de finanțare optime, atât pentru menținerea în viață a IMM-urilor aflate în dificultate, cât și pentru finanțarea companiilor pentru care criza a adus oportunități de dezvoltare.

Garanțiile acordate prin Programul IMM Invest România sunt deja acoperite prin taxele și impozitele plătite de aceste companii, prin faptul că și-au continuat activitatea și au contribuit cu 13 miliarde de lei la buget.

Nu în ultimul rând, merită amintite măsurile organizatorice pe care le-am luat într-o perioadă extrem de scurtă, pentru a întări capacitatea instutițională a FNGCIMM care a devenit un pilon important pentru susținerea și relansarea economiei în contextul crizei actuale.”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

La data de 1 ianuarie 2020, FNGCIMM administra trei programe guvernamentale, Prima Casă, Investește în Tine și Prima Mașină, dedicate persoanelor fizice, cu un numar de 20.067 acordări, care reprezentau circa 83,5 % din cele 24.016 garanții emise în anul 2019, restul de 16,5% fiind garanții din surse proprii acordate prin programele Start-up Nation, OPTIMM, garanții Plafon, precum și garanții și scrisori de garanție acordate din surse primite în administrare de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Evoluția spectaculoasă a activității de garantare în anul 2020 constă în creșterea cu 185% a numărului de garanții acordate și cu 511% a valorii acestor garanții față de anul 2019. 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2