171
Desi dispune de 400.000 ha de lacuri naturale sau artificiale inclusiv Delta Dunarii , de 84.500 ha de ferme piscicole, de 66.000 km de rauri, de 250 km de litoral si de o zona economica exclusiva de 25.000 de km2; in Marea Neagra, Romania se afla pe penultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul anual de peste pe cap de locuitor, cu un nivel de doar 6,3 kg, conform celor mai noi date publicate de Comisia Europeana in publicatia sa Facts and figures on the Common Fisheries Policy Basic - statistical data - 2014 EDITION, cifre sustinute si de Asociatia Procesatorilor, Importatorilor, Exportatorilor, Distribuitorilor ?si Comerciantilor de Peordm;te din Romania - RO-FISH, organizatie care asigura 80% din toata procesarea ?si desfacerea de peordm;te din Romania. Doar 4 kg de om! Zona Marii Negre nu este cea mai importanta zona de pescuit pentru Romania, aici gasim doar ordm;prot, rechin, calcan si peordm;ti de talie mica. La un consum anual pe piata romaneasca de circa 120.000 de tone in 2010, numai 15.000 de tone au provenit din productia autohtona,arata Marian Cuzdrioreanu, preordm;edintele organizatiei RO-FISH, citat de Agerpres. In schimb, datele FAO indica un consum de peste de doar 4 kg/an/locuitor si o crestere a acestuia pana in 2030 cu 58% fata de nivelul actual, ceea ce ar insemna atingerea unui nivel de 6,3 kg/an/locuitor abia in 2030. In urma Romaniei, conform datelor Eurostat, se afla doar Ungaria, tara fara iesire la mare, unde consumul anual de peste pe locuitor se ridica, in conformitate cu datele Eurostat la doar 5,3 kg. De altfel, din punctul de vedere al consumului de peste Europa se imparte in patru macro-regiuni, regiunea din care fac parte tarile central si est-europene fiind cunoscuta a nu avea o deosebita traditie in consumul de produse din peste. Cu toate acestea, studiile de specialitate arata ca tarile central si est-europene au un potential insemnat de crestere a consumului de peste, in special in ceea ce priveste semipreparatele procesate din peste. tarile din nordul Europei consuma in special produse pescaresti prelucrate si specii de peste de apa rece, cum ar fi cod, hering si macrou; statele din zona mediteraneeana prefera pestele proaspat, neprelucrat si specii precum merluciul, sardina, si calamarul; iar Franta considerata ea insasi o macroregiune combina preferintele celor doua macro-regiuni cea nordica si cea mediteraneeana . Media europeana in ceea ce priveste consumul anual de peste pe locuitor este de 23,1 kg, valoare ce se situeaza peste media mondiala de 18,9 kg si care este de aproape 4 ori mai mare decat consumul din Romania. Declin puternic al consumului, dupa Revolutie Inainte de 1989 consumul de peordm;te pe cap de locuitor in Romania era de circa 8,5 kilograme pe an, insa dupa Revolutie acesta s-a redus drastic: in 1990 a ajuns la 2,5 kg si la un minim de 2 kg/locuitor/an in perioada 1993 - 1999 dupa care a revenit pe creordm;tere, atingand o valoare de 3,8-4,7 kg in perioada 2005-2008 si de 6,3 kg in prezent. Prognozele RO-FISH arata insa ca in 2-3 ani consumul de peste al Romaniei ar putea atinge o valoare de 8 kg/an/locuitor, nivel foarte apropiat de cel din 1989. Daca am avea in vedere procentul de crestere indicat de FAO +58% , pe care l-am aplica la datele furnizate pentru momentul actual de Eurostat si RO-FISH 6,3 kg am ajunge la un nivel al consumului de 9,95 kg/an/locuitor in 2030 pentru piata romaneasca. quot;Consumul mediu de peordm;te va creordm;te la nivelul anului 1989, cand Romania avea o flota care ne situa pe locul trei la nivel european ?si pe zece la nivel mondial, ca volum al capturilor. Din 2007, s-a lucrat, atat la nivel de minister cat ?si de patronat, la un program de dezvoltare a sectorului de pescuit ?si am elaborat o strategie care sa permita creordm;terea acestui sector cu beneficii majore pentru economie, dar ?si pentru siguranta alimentara a populatiei. Consumul romanilor este inca mic, daca ne raportam la media vest-europeana de peste 20 kg/cap de locuitor, declara pentru Agerpres, Marian Cuzdrioreanu, preordm;edintele organizatiei RO-FISH. Cresterea accelerata a consumului de peste in Romania, in urmatorii ani, poate fi explicata si prin nivelul anormal de scazut al consumului pe parcursul anilor `90 cuplat cu o asteptata crestere in nivelul de trai. In plus, extinderea gamei de noi produse disponibile pentru consumatorii romani, impreuna cu disponibilitatea crescuta de produse pescaresti, ca urmare a raspandirii retelelor de supermarket-uri in intreaga tara va conduce la cresterea consumului de peste pe cap de locuitor. Romanii prefera peordm;tele congelat Pretul, tipul pestelui si aspectul acestuia in vitrina sunt cele mai importante criterii de cumparare pentru consumatorul roman de produse piscicole, dupa cum releva un studiu realizat de TNS CSOP in august 2012 pentru Revista Progresiv, studiu care mai arata si ca in 14% dintre gospodariile din Romania nu se consuma deloc peste sau produse din peste, iar 56% dintre romani sunt mai degraba consumatori ocazionali de produse piscicole. Cele mai consumate produse piscicole sunt pestele proaspat si cel congelat, peste 60% dintre respondentii la amintitul studiu declarand ca obisnuiesc sa le consume. La polul opus, salatele din peste si specialitatile congelate au avut un grad de mentionare de doar 15%. Un studiu FAO publicat la inceputul acestui an arata de asemenea ca speciile de pesti de apa dulce sunt principalele specii consumate in Bulgaria, Romania si Slovacia, produsele respective fiind importate in special din tarile din fosta URSS inclusiv tarile Baltice , in conditiile in care productia interna reuseste sa acopere doar o mica parte din consum. Tiparul de consum al pietei romanesti de produse piscicole este orientat spre speciile de peste cu o valoare comerciala scazuta. Din cauza puterii de cumparare scazute, romanii prefera peordm;tele congelat, cel proaspat fiind prea scump. Insa, datorita corectitudinii controlului veterinar, peordm;tele congelat este foarte sigur pentru consum,arata Marian Cuzdrioreanu. Romanii consuma cel mai mult - 50% - peordm;ti pelagici - macrou, hering, capelin, stavrid , 25% peordm;te cu carne alba, 10% peordm;ti de apa dulce, 10% fructe de mare. Avem, insa, programe de dezvoltare a acvaculturii ?si pescuitului din apele interne ?si marine, astfel incat peordm;tele sa devina un aliment accesibil tuturor romanilor. In prezent, importam fructe de mare ?si peordm;te congelat din toate colturile lumii - Norvegia, Irlanda, Islanda, SUA, Canada, Spania, Insulele Feroe, Uruguay, Lituania, Argentina, Taiwan, China, Vietnam, Olanda, Danemarca, Polonia si Bulgaria ordm;prot , explica preordm;edinteleRO-FISH. tarile sud-est europene, inclusiv Romania vor pastra in mare parte acelasi profil de consum si in 2030, dar vor introduce treptat noi produse pe pietele lor se arata in raportul FAO. De exemplu, produsele piscicole precum crevetii si tonul vor fi din ce in ce mai des intalnite in pescarii si supermarket-uri. Cu toate acestea, macroul, codul, heringul, somonul si diverse moluste vor continua sa fie speciile cele mai consumate si peste un deceniu si jumatate, pe piata romaneasca. Somonul va inregistra cea mai mare rata de crestere a consumului, 230 la suta intre 1998 si 2030, explicatia fiind aceea ca aceasta specie este din ce in ce mai competitiva in termeni de pret comparativ cu orice alt peste alb de captura, si in consecinta va intra pe unele piete central-europene in care exista o nisa importanta pentru aceasta specie, fie in stare proaspata sau refrigerata, fie pe segmentul celor care vor sa consume mai mult peste in loc de carne. Conform FAO, timpul disponibil pentru gatit mai redus si imbunatatirea puterii de cumparare vor impinge cererea catre produsele piscicole preparate sau semi-preparate, care vor inlocui treptat unele produse piscicole marinate traditionale sau unele produse conservate. Alte tipuri de produse piscicole, cum ar fi cefalopodele, molustele si crustaceele vor detine si peste un deceniu si jumatate o cota scazuta din piata de gen aproximativ 10% . In general, peste un deceniu si jumatate, speciile consumate vor fi mult mai variate in fostele tari ale blocului sovietic, va creste, de asemenea, importanta produselor preparate si se modifica semnificativ forma de comercializare a produselor piscicole, ceea ce va constitui o noua si importanta provocare pentru industria UE- 28, se arata in studiul FAO. Consumul de peste pe cap de locuitor in UE-28 kg/an/locuitor av=average=medie Sursa: FAO