TehnologiiȘtiri

119

Materiale metalice utilizate in ambalarea dulciurilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Autor: Maria Demetriad Principalele materiale metalice utilizate in industria alimentara, cu aplicabilitate in sectorul dulciurilor sunt otelul inoxidabil, aluminiul ?si staniul, atentia principala fiind indreptata impotriva transferului de metal de la ambalaj, la produs. Totodata, este necesar controlul precis al aciditatii, considerata factor principal in aparitia oxidarii. Oxidarea, principalul pericol Aciditatea, considerata factor esential al aparitiei coroziunii necesita urmatoarele precizari: Coroziunea tablei nu este intotdeauna proportionala cu pH-ul produsului conservat: la produsele cu pH = 3,5-4 se poate produce o coroziune avansata; in cazul produselor cu pHgt;5-5,5 nu mai apare problema corodarii. Coroziunea tablei apare ?si in functie de natura acizilor organici prezenti in ambalaj. Oxigenul, sau aerul atmosferic, duc la combinarea cu hidrogenul, initiind astfel procesul de coroziune care continua in masura in care mai exista oxigen. Alti acceleratori ai coroziunii, sulful ?si compu?sii sai anhidrida sulfuroasa, sulfitii, H2S, ?si sulfurile . In cazul tablei lacuite, pentru a se evita contactul dintre produsul ambalat ?si suprafata, in vederea franarii fenomenului de sulfurare sau a modificarilor de culoare, suprafata interioara a tablei este lacuita. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca lacurile sunt urmatoarele: - sa fie netoxice ?si sa nu modifice gustul produsului ambalat; - sa prezinte rezistenta la actiunea agresiva a produsului ambalat; - sa se aplice uordm;or ?si sa se usuce rapid; Tipuri de lacuri folosite pentru lacuirea tablei cositorite: a naturale, si, b sintetice ra?sini fenolice, ra?sini epoxidice, ra?sini vinilice, ra?sini epoxifenolice Oteluri inoxidabile, aluminiul si derivate Otelul inoxidabil este un aliaj Fe-C ?si alte elemente de aliere, destul de putin utilizat la confectionarea ambalajelor, cu toate ca in industria alimentara este larg raspandit, fiind metalul de baza din componenta utilajelor. Este utilizat la confectionarea cutiilor de bomboane si dulciuri de lux. Aluminiul este un metal de culoare alba, uordm;or, moale, plastic, cu temperatura de topire 658ordm;C. Pentru ambalaje se utilizeaza aluminiu cu puritate de 99,5%, avand o buna rezistenta la coroziune. Aluminiul este folosit pentru confectionarea ambalajelor sub forma de folie de aluminiu sau de tabla de aluminiu. Folia de aluminiu este utilizata la ambalarea mai multor produse, dar si la confectionarea cartoanelor aseptice folosite in ambalarea prin impachetare a ciocolatei, biscuitilor, confectionarea pachetelor pentru deserturi pudra etc. Tabla de aluminiu are, deasemenea, o larga utilizare, mai ales la confectionarea ambalajelor pentru deserturi. Staniul are proprietati asemanatoare cu acelea ale aluminiului. Principalele aplicatii ale staniului in confectionarea ambalajelor sunt urmatoarele: - sub forma de aliaj staniu-plumb, folosit la lipit; - sub forma de strat protector al tablei de otel moale, permitand obtinerea tablei cositorite folosita la confectionarea cutiilor; - sub forma de folii de staniu staniol , cu grosimi variabile pentru ambalarea anumitor produse alimentare, inclusiv a bomboanelor si ciocolatelor. Materiale mixte Materialele mixte complexe sunt obtinute prin asocierea dintre doua sau mai multe straturi de materiale din acela?si grup, sau din grupuri diferite, asociere utilizata pentru realizarea unor obiective diverse: - imbunatatirea rezistentei mecanice ?si termice; - protectia impotriva coroziunii; - impermeabilitatea materialelor permeabile la lichide ?si vapori, de exemplu a materialelor celulozice hartie ?si carton ; Dintre acestea, se detaseaza materialele complexe pentru ambalaje aseptice Specificul ambalajelor aseptice este prezenta in structura materialului complex a unui strat de folie de aluminiu, ceea ce face posibila sterilizarea suprafetei interioare a materialului de ambalaj ?si asigura ambalajului un efect sporit al efectului de bariera fata de lumina ?si oxigen, facand posibila, astfel, marirea termenului de valabilitate al produselor ambalate aseptice. Astfel, au fost evidentiate urmatoarele aspecte pozitive, pentru ambalajele confectionate din materiale complexe pe baza de carton cu folie de aluminiu, incorporat in structura cartoane aseptice : - produsele ambalate aseptic pot fi depozitate la temperatura mediului ambiant fara afectarea caracteristicilor de calitate; - concentratia oxigenului din cartoane aseptice ramane aproape neschimbata, circa 1 ppm, in timp ce, in cartoane obiordm;nuite, produsul este saturat cu oxigen dupa cateva zile 8-9 ppm ; - aroma produselor se pastreaza mult mai bine la ambalare in cartoane aseptice, fata de ambalarea in cartoane obiordm;nuite intrucat acestea din urma sunt mai permeabile la gaze; Cartoanele aseptice sunt formate din urmatoarele straturi: strat exterior de polietilena, strat pentru imprimare, strat de hartie alba, strat de hartie nealbita, kraft sau alba/albita , strat de polietilena, folie de aluminiu ?si doua straturi interioare de polietilena. Functiile straturilor care alcatuiesc materialul de ambalaj din care se confectioneaza cartoanele aseptice sunt: - stratul exterior de polietilena protejeaza imprimarea stratul de cerneala ?si cartonul, respectiv permite sudarea clapelor ambalajului; - hartia alba este suportul pentru imprimare; - hartie nealbita de obicei kraft , ofera ambalajului rigiditate mecanica; - stratul de polietilena intermediar reprezinta adezivul dintre folia de aluminiu ?si stratul de hartie/carton; - folia de aluminiu actioneaza ca bariera fata de gaze ?si asigura protectia produsului fata de lumina; - cele doua straturi de polietilena interioare asigura bariera fata de lichide, permit confectionarea efectiva a ambalajului prin imbinarea marginilor prin termosudare ?si previn contactul direct al aluminiului cu produsul alimentar. Cf. Dr. Ing. Liniana Gatin-Universitatea Dunarea de Jos

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2