Repere

192

Meat Milk 2016, un succes de dimensiuni internationale

autor

MeetMilk.ro

distribuie

In zilele de 12 si 13 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brasov au avut loc lucrarile celei de-a V-a editii aExpo-Conferintei Internationale Meat Milk, eveniment care s-a desfasurat sub genericulSubfinantare, Suprataxare, Importuri-Ziduri in calea unui business de suces, intr-o economie aflata in dezechilibru.Acum, ulterior derularii fiecarui punct din program, prin numarul de participanti, cat si prin numarul de companii prezente dar si prin vivacitatea discutiilor din cadrul dezbaterilor, putem spune ca editia din acest an a fost cea mai reusita, argumentand un succes de dimensiuni internationale. Expo-Conferinta, pas cu pas 12 mai Avand ca titlu generalProvocarea unui nou inceput,ziua de 12 mai a fost deschisa de doamnaMirela Vasile-Director General al agentiei infoGROUP, organizatoarea evenimentului, aceea care, in sedinta generala, a adresat cuvantul de Bun venit!. Ulterior, in fata asistentei deosebit de numeroase, domnulAchim Irimescu, Ministru al Agriculturii, a facut o trecere in revista atat a problemelor sectoarelor de carne si lapte din Romania, cat si la masurile menite sa determine depasirea dificultatilor. Domnia sa a insistat pe necesitatea adoptarii celor mai eficiente solutii de finantare a fermierilor, dar a si anuntat masuri de promovare a produselor alimentare romanesti, la export. Desigur, domnul Irimescu nu a evitat subiectul etichetarii produselor din carne si lapte, opinand ca trebuie gasit un echilibru intre necesitatea corecta a informarii consumatorilor si interesul celor doua industrii. Minutelor alocate domniei sale au fost completate cu un consistent timp alocat dialogului cu participantii. Inaintea prezentarilor comerciale,Ilie Stoian-Directorul de Proiect al infoGROUP a anuntat lansarea noii aparitii editoriale a agentiei,revista infoPACK, precum si organizarea in toamna acestui an a primei editii aExpo-Conferintei Internationale infoPACK. In aceeasi sedinta, au sustinut prezentari: -Mircea Baciu, Regional Manager-GrECo JLT Group: Managementul riscurilor si al asigurarilor; -Florin Ceausu, Senior Account Executive-Trade Credit AON Romania: Asigurarea creantelor comerciale; -Marius Maier, Manager General-CMC Group Broker de Asigurare: Managementul riscului si asigurarile de risc; -Atilla Dines, Manager Industrie Alimentara-Linde Gas Partener Silver : Creserea capacitatii instalatiilor clasice de congelare prin asistarea cu tehnologii criogenice; -Isabelle Chablain, Developement and Innovation Manager-Les Fromageries Occitanes and 3A Group: Utilizarea membranelor in imbunatatirea microbiologica a laptelui si a produselor lactate. La finalul sedintei generale, domnul ministru al Agriculturii,Achim Irimescu, a vizitat standurile companiilor expozante in cadrul sectiuniiB2B. Workshop Fabrica de Carne Workshop-ul Fabrica de Carne, care s-a desfasurat cu sala plina, a prilejuit sustinerea urmatoarelor prezentari tehnologic-stiintifice: -Era inovarii in business-Speaker: Alexandru Ursu-Sales Executive Saleforce, partener Brinel; -Solutii inteligente pentru companii inteligente-Speaker: Horia Nes-Business Developement Manager, Beck et all Service; -Studiu al pietei mezelurilor: Cold Cuts InfoKit-Speaker: Ingrid Lambru, Director Marketing, Mercury Research; -Statie de epurare nefunctionala? Aducerea acesteia in parametrii, folosind biotehnologii Microcat-Speaker: Dr. Ing. Alin Hapca, Aqua D P Technologies. Workshop Fabrica de Lapte Desfasurarea workshop-ului Fabrica de lapte a continut numeroase prezentari dar s-a dovedit si un punct din program plin de surprize. Dintre prezentarile comerciale, enumeram: -Noi solutii de ambalare a lactatelor-Speaker: Jorg Schwarzler, Technical Sales Support Manager-ALPLA-Hard Austria; -Solutii de ambalare la cele mai inalte standarde de calitate-Speaker: Andreea Colombo, Sales Manager IMA Dairy Food, Italia -Solutii complete pentru procesarea laptelui-Speaker: Radoslav Valchev, Manager Donido-Bulgaria, partener Indal -Solutii complete de procesare si imbuteliere a laptelui si a produselor derivate-Speaker: Mario Amato, Sales Manager-Priamo si George Badea, Administrator Comagrimpex B B -Solutii inovatoare pentru siguranta; O metoda sigura pentru cresterea calitatii si eicientei fabricilor de lapte-Speaker: Alexandra Burcus, Medic veterinar Biotrend Plus. Surpriza amintita mai sus a constat in faptul ca, in dezbaterea din finalul atelierului care a avut titlul Multi am fost, putini am ramas, ce va fi maine?, la care erau programati: doamnaDana Tanase-Director ANSVSA, Dorin Cojocaru-Presedinte APRIL, Dr. Ing. George Grecu-Geramo, Florin Capatana-Vicepresedinte AMRCR si Claudiu Franc-Presedinte FCBR, s-au alaturat participantii sectiunii Carne, impreuna dezbatand, pe alocuri, vehement, problemele ridicate de etichetarea produselor lactate si a celor din carne. Liber la cuvant Cum, problemele intampinate sunt comune, cu acordul participantilor, dezbaterea din finalul atelierului Fabrica de Carne a fost inclusa in sesiunea Liber la cuvant, la care au participat:Daniel Constantin-Ex-Ministru al Agriculturii, Radu Timis-Presedinte ARC, Paul Anghel-Director General ANPC, Nini Sapunaru-Deputat, Andrei Botan-Expert financiar, Sorin Minea-Presedinte Romalimenta, Dorin Cojocaru-Presedinte APRIL. In interventia sa, domnulRadu Timisa afirmat ca sectorul de procesare al carnii traverseaza un moment fericit. In replica, din sala, domnulIoan Bulearca, presedintele Asociatiei Fermierilor Crescatorilor de Vaci cu Lapte din Brasov a sustinut ca starea fermierilor este dezastruoasa, punctul sau de vedere fiind sustinut si de domnul Ioan Ladosi, Presedinte APCPR. Interventii, uneori, taioase, au mai avut domnulCornel Danila-Director General Covalact si deputatulGeorge Scarlat, acela care a sustinut cu tarie etichetarea de origine a produselor din carne si lapte, interventia domniei sale fiind imediat contrata de domniiDorin CojocarusiSorin Minea. Gala Meat Milk Cina festiva din seara zilei de 12 mai a prilejuit organizareaGalei Meat Milk. In cadrul acesteia, au fost acordate urmatoarele Premii de Excelenta: -Companiei Mirdatot; Pentru certificarea europeana DOP, a produsului Telemea de Ibanesti; Premiul a fost inmanat domnului Nicu Aurel Bumb, reprezentantul companiei; -Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu, pentru Certificarea Europeana IGP a Salamului de Sibiu; In numele asociatiei, premiul a fost inmanat doamnei Carmen Gavrilescu, Director de Marketing Agricola International Bacau. Alaturi de acestea, au mai fost acordate Premii de Excelenta domnilorIoan Ladosi-Presedinte APCPR, Claudiu Franc-Presedinte FCBR, Sorin Minea-Presedinte Romalimenta si Dorin Cojocaru-Presedinte APRIL, pentru activitatea de aparare a intereselor fermierilor si industriasilor din cele doua sectoare. 13 mai tinuta sub titlulTraim intr-o lume nebuna, dar Quita royala ne e la indemana,probabil, sedinta generala din ziua de 13 mai a fost, probabil, cea mai furtunoasa dintre toate editiile de pana acum. Inca din start, dialogul cu sala a fost cat se poate de aprins, doamna europarlamentarMaria Grapini, aceea care a deschis lucrarile, dand ocazia multor interventii din sala. Aceasta, in urma atitudinii nete a dansei, de sprijin a propunerilor de modificare a etichetarii de origine a materiei prime din produsele de carne si lapte. Dialogul cu participantii a fost intr-atat de acid, incat, cu greu a fost intrerupt, doar la promisiunea ca tema va fi reluata in cadrul Mesei rotunde din acea zi. ANSVSAa fost reprezentat la varf, prin prezenta domnului PresedinteRadu Roatis Chetan,acela care a anuntat noi masuri menite sa imbunatateasca activitatea fermierilor si, mai ales, sa le faciliteze exporturile, iarANPCa fost reprezentat de domnul PresedinteMarcel Bogdan Pandelica, acela care a atras atentia comerciantilor, dar si a comerciantilor, de necesitatea respectarii cu strictete a legislatiei in vigoare. In aceeasi sedinta generala au fost sustinute urmatoarele prezentari comerciale: -Telemeaua de Ibanesti, primul produs romanesc cu Denumire de Origine Protejata-Speaker: Nicu Aurel Bumb, reprezentant Mirdatod; -Standardele de igiena si siguranta alimentelor-Speaker: Amalia Georgescu-Director de Marketing Biocomp; -Solutii inovatoare pentru imbunatatirea reproductivitatii si eficientei fermei-Speaker: Alexandra Burcus, Biotrend Plus. -Solutii de benzi transportoare pentru Industria carnii si a laptelui-Speaker: Cristian Nica, Specialist Marketing Chiorino. Masa rotunda Sub genericulSectoarele de carne si lapte, intre promisiunile autoritatilor si certitudinile aspre ale realitatii,dialogul din dimineata zilei a fost reluat, la dezbateri participand doamnaMaria Grapinisi domniiRadu Timis, Dorin Cojocaru, Florin Capatana-Vicepresedinte APCPR, Ioan Ladosi, Claudiu Franc si stefan Padure-Presedinte APAR. Tonul l-a dat doamnaGrapini, aceea care a afirmat ca relatiile dintre fermieri si procesatori trebuie normalizate, procesatorii urmand a ceda o parte din profit. Reactiile au fost imediate, reprezentantii celor doua industrii sustinand ca, totusi, traim intr-o economie de piata. Deosebit de inspirata a fost interventia domnului Padure, acela care, in contradictoriu cuMaria Grapini, a prezentat modul in care europarlamentarii romani au votat propunerile de modificare a legislatiei etichetarii de origine. Adaugam ca doamna europarlamentar a fost sustinuta total de deputatulGeorge Scarlat, acela care a intervenit din sala, ambii fiind adeptii etichetarii de origine. B2B si infoTRIP Ca in fiecare an, sectiuneaB2B-Expoa prilejuit firmelor sa isi expuna ultimele produse si servicii, participantii degustand din lactatele si preparatele din carne expuse. In cadrul zonei B2B, au expus:Aaylex Partener Premium , Agricola International Bacau, Angst, Albalact, AutoFrigo Center, Biotrend Plus, Biocomp, Brinel Partener Gold , Cris Sib Lacto, Five Continents-Botosani, Fondul de Garantare-IFN, Fotometric Instrumeents, IMA Dairy Food Partener Gold , Tetra Pak Partener Silver , Oscar Partener Silver , Merck, Scale Expert. La randul ei, sectiuneainfoTRIPa prilejuit efectuarea unei vizite de documentare laFerma de ingrasare a taurasilor Oxville, precum si Fabrica de Nutreturi Combinate a fermei situata in apropierea orasului Vulcan. x x x Ca o concluzie, putem spune ca toate aceste informatii de mai sus dau imaginea unui eveniment cu adevarat international, eveniment care s-a dovedit cat se poate de util tuturor participantilor care sunt asteptati atat la editia din 2016 a Expo-Conferintei InternationaleMeat Milk, cat si, in aceasta toamna, la Conferinta InternationalainfoPACK, eveniment care va aborda inclusiv probleme de conceptie, design, tehnologie si siguranta alimentara a ambalajelor utilizate in Industria alimentara. Meat Milk 2016 in date statistice Participanti: 314 Invitati oficiali: 13 Total participanti: 327 Companii participante: 178 Participanti la Sectiunea infoTRIP: 36 Ore de dezbateri si prezentari: 16, 30 Structura participantilor: Procesatori: 41 % Fermieri: 29 % Furnizori de servicii si tehnologii: 27 % Retail: 3 % Transmisii TV Live Agro TV : 5, 30 ore Relatari TV: Digi 24, Antena 3, TVR-Viata satului Transmisii Radio Live: Radio Bucuresti, Antena satelor : 18

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2