TehnologiiȘtiri

146

Metodă de analiză pentru combaterea fraudei cu orez Basmati

autor

MeetMilk.ro

distribuie

O echipă din Marea Britanie a dezvoltat două metode - una de mână, cealaltă pe bază de laborator - care poate detecta cu exactitate adulterarea orezului Basmati, informează FoodNavigator.

Testarea are potențialul de a economisi timp și bani producătorilor de alimente în încercările lor de a-și proteja lanțurile de aprovizionare împotriva fraudei alimentare, spun ei.

Cercetătorii conduși de Christopher Elliott, profesor la Institutul pentru Securitate Alimentară Globală de la Universitatea Queen’s Belfast din Irlanda de Nord, au conceput un test care poate fi făcut rapid folosind un dispozitiv portabil în locurile în care se fabrică și se vinde orez. Celălalt este un test de urmărire bazat pe laborator. Utilizate împreună oferă o precizie de aproape 100%.

Dezvăluind rezultatele cercetării în revista Talanta, echipa a spus că folosind un sistem pe două niveluri al unei metode rapide de screening la fața locului a mai multor probe, alături de o metodă de confirmare bazată pe laborator, se pot clasifica soiurile de orez Basmati, protejând lanțul de aprovizionare împotriva fraudei. .

Maeve Shannon, cercetător la Universitatea Queen’s din Belfast, a declarat pentru FoodNavigator că frauda cu orez Basmati rămâne o problemă globală. „Orezul Basmati poate fi adesea considerat ca o cremă de orez. Datorită valorii sale comerciale ridicate, a fost victima fraudei ”, a spus ea.

În 2011, Asociația Orezului din Marea Britanie a expus o înșelătorie infamă în care au fost testate 41 de probe aparent autentice de orez Basmati folosind o tehnică de amprentă ADN care a dezvăluit că 19 dintre aceste probe au fost falsificate.

Rapid înainte până în 2021 și cazurile de comercianți fără scrupule care transmit cereale inferioare ca basmati sau adulterează este „încă o problemă”, potrivit Shannon, în special în India, principalul exportator de orez Basmati pe piața globală.

„Principala activitate frauduloasă a orezului Basmati este amestecarea și înlocuirea orezului de calitate inferioară”, a spus ea. „Problema aici este că folosesc adesea încrucișări pseudo-basmati și acest lucru poate fi dificil de detectat, deoarece orezul arată similar, dar este mai ieftin”.

Amprentele alimentare

Noul sistem de testare dezvoltat de oamenii de știință din Belfast folosește două tehnici pentru a expune aceste tipuri de escrocherii. În primul rând, este un test cu infraroșu apropiat sau NIR, o metodă utilizată pe scară largă în industria alimentară și a băuturilor și în industria agricolă ca o alternativă convenabilă, la un cost redus, la analiza chimică. Aceasta efectuează în esență o „amprentă digitală” a orezului pentru a verifica autenticitatea acestuia.

Principalul beneficiu al acestei metode este că analiza poate fi efectuată cu un instrument portabil NIR în locurile în care orezul este produs și comercializat, rezultatele fiind afișate rapid pe un iPhone sau smartphone.

„În esență, lumina este emisă de pe dispozitiv pe eșantion la scanare și apoi se generează un spectru. Acest spectru este unic pentru o anumită varietate de orez și este denumit „amprentă digitală”. Folosind software-ul de modelare chimiometrică putem genera apoi modele care conțin soiul autentic, precum și soiurile potențiale adulterante ”, a explicat Shannon.

„Odată ce aceste modele au fost construite și încărcate în cloud, acestea pot fi accesate printr-o aplicație mobilă. După scanarea eșantionului, rezultatul este imediat afișat pe aplicația mobilă. Această metodă este rapidă și nu necesită pregătirea eșantionului. Principalul beneficiu al dispozitivului portabil (portabil) este că analiza poate fi efectuată acolo unde orezul este produs și comercializat. ”

Precizie de 90 %

Utilizată singură, această metodă are o precizie de aproximativ 90%. Un al doilea test de confirmare bazat pe laborator oferă aproape 100% precizie, spun oamenii de știință, care au folosit aproape 1.400 de probe de orez pentru a testa și valida dispozitivele.

Acest al doilea test folosește GC / MS (sau cromatografie în fază gazoasă - spectrometrie de masă) - o altă tehnică larg utilizată pentru analiza calitativă și cantitativă a compoziției alimentelor și una considerată, în general, ca un „standard de aur” pentru identificarea substanțelor criminalistice. Interesant este că GC / MS este adesea utilizat pentru a investiga escrocherii de un alt tip - în laboratoarele sportive antidoping pentru a testa probele de urină ale sportivilor pentru a îmbunătăți performanța.

„Această metodă este bazată pe laborator și este considerată o metodă de confirmare, comparativ cu dispozitivul portabil care este o metodă de screening”, a continuat Shannon. „Dacă o probă a fost suspectată de metoda de screening, proba ar putea fi trimisă pentru analize de laborator de către GC-MS, unde precizia este aproape de 100%”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2