Afacere Carnea de moluordm;te Rapana Venosa - specie care se dezvolta in Marea Neagra de circa 50 de ani - ajunge cu succes pe piata coreeana datorita unor intreprinzatori romani din localitatea 23 August, judetul Constanta, care au decis in anul 2012 sa investeasca intr-o fabrica de procesare moluordm;te, unica de acest fel din Romania. Inceput din fonduri proprii pentru constructie ?si ajutor european pentru procesare Cu o investitie initiala de 450.000 de euro din fonduri proprii pentru constructia fabricii ?si in baza unui proiect de peste 5,18 milioane de lei, finantat in proportie de 60% din fondurile europene pentru pescuit, in vederea dotarii cu echipamente specifice liniilor de procesare, unitatea a reu?sit anul trecut sa proceseze 307 tone de materie prima ?si alte 165 de tone in acest an. Peste 99% din productia de carne de rapana, adica 120 de tone, a fost exportata anul trecut in Coreea de Sud la un pret ferm, stabilit prin contract, in medie, de 6,5 dolari pe kilogram. In cel de-al doilea an de procesare, adica in 2014, care inca nu este finalizat, au fost exportate 46 de tone de produs finit. Am facut aceasta fabrica pentru ca exista o cerere de carne de rapana foarte mare din partea coreenilor ?si japonezilor. Practic, nu putem acoperi intreaga cerere a acestora. Constructia fabricii a durat ordm;ase luni ?si a fost realizata numai din fonduri proprii prin asociere cu un partener englez, dar ?si din credite bancare. Nu am accesat fonduri europene pentru constructie intrucat, daca am fi aordm;teptat toata procedura de achizitie, ar fi insemnat sa nu putem demara activitatea odata cu inceperea sezonului in anul 2013. Echiparea fabricii s-a facut insa ?si cu finantare prin Programul Operational pentru Pescuit pe un proiect in valoare totala de 5,18 milioane de lei ?si o valoare eligibila de 4,19 milioane de lei, din care finantarea nerambursabila este de 2,5 milioane lei, afirma Alina Constantinescu, director executiv ?si actionar, alaturi de sot, in societatea constanteana. Unitatea de procesare moluordm;te are o suprafata de 777 de mp ?si o capacitate de prelucrare de 5 tone la opt ore, insa in perioada de varf, respectiv lunile iulie-septembrie, poate prelucra ?si 15 tone, in 24 de ore. Fabrica este dotata cu un depozit de materie prima, cu o capacitate de 20 de tone, un tunel de congelare rapida -35 grade Celsius pentru 3 tone la 3 ore, un depozit de produs finit -18 grade Celsius cu capacitate de 25 de tone ?si un depozit de deordm;euri 0 - 4 grade Celsius de 5 tone. Intentia antreprenorilor romani prin constructia acestei fabrici de procesare a fost de a sustine pescuitul autohton din Marea Neagra, de a creordm;te valoarea adaugata la produsele pescareordm;ti, precum ?si de a contribui la formarea pietei interne pentru consumul de rapana ?si de alte moluordm;te prin aprovizionarea cu produse autohtone Made in Romania. Din procesarea rapanei ca materia prima rezulta practic doua produse, respectiv carnea din rapana mare ?si carnea cu cochilie pentru rapana mica. Un al doilea produs procesat in fabrica, dar in afara sezonului pentru rapana, este scoica dantelata alba, denumita popular Scapharca. Sezonul incepe practic in luna iunie ?si tine pana in noiembrie, insa lunile de varf sunt iulie, august ?si septembrie. In 2010, cand am inceput sa colectam rapana, am lucrat in parteneriat cu fabricile de la Jurilovca pentru procesare, iar din 2013, cand am inceput aici am avut avantajul ca este foarte aproape de punctele de colectare. De asemenea, un alt avantaj a fost acela ca rapana nu a mai fost inclusa in perioade de prohibitie ?si acum poate fi recoltata tot timpul anului. Insa, cel mai important lucru a fost faptul ca s-a permis de anul trecut colectarea cu vaporul dotat cu traul pentru moluordm;te, nu doar colectare cu scafandri, aordm;a cum am facut la inceput, ceea ce ne permite sa colectam o cantitate de materie prima mult mai mare, spune Constantinescu.