Nanotehnologia are un potential semnificativ de a influenta domeniul prelucrarii alimentelor. Industria alimentara a investit sume uriase in cercetarile in domeniul nanotehnologiei. Deocamdata, nanotehnologia se aplica in multe domenii de activitate, care nu sunt neaparat legate unele cu altele. Acest fapt a rezultat intr-o lipsa a unei definitii unanim acceptate. Una dintre definitii este urmatoarea: Nanotehnologia este stiinta, ingineria si tehnologia realizata la o nanoscala, care este cuprinsa intre 1 si 100 de nanometri. Nanostiinta si nanotehnologia sunt utilizate in domenii precum chimia, biologia, fizica, stiinta materialelor si ingineria. Pentru a ne face o idee cu privire la dimensiunile intalnite in nanotehnologie, precizam ca diametrul unui fir de par uman are 60.000 de nanometri. Crestere a pietei de 10 ori, in cinci ani Alimentele sunt definite ca nanoalimente atunci cand nanoparticule sau cand tehnici ori instrumente ce apartin nanotehnologiei sunt folosite la cultivarea, producerea, procesarea ori ambalarea alimentelor. Aceasta nu inseamna ca are loc o modificare a alimentelor la nivelul atomilor, prin utilizarea unor nanoutilaje. Piata mondiala de nanomateriale este estimata la 11 milioane de tone cu o valoare de piata de 20 de miliarde de euro. UE mentioneaza ca ocuparea curenta a fortei de munca in sectorul nanomaterialelor este de 300.000-400.000 de oameni in Europa. De asemenea, piata produselor obtinute prin nanotehnologii este prognozata sa creasca la 2.000 de miliarde de euro in 2015 - conform informatiilor furnizate de Comisia Europeana, DG Intreprinderi - de la un volum global de 200 de miliarde de euro in 2009. Nanotehnologia s-a aflat in centrul unei atentii fara precedent in industria alimentara in ultimii ani. De fapt, in acest domeniu, Regulamentul 1169/2011 privind furnizarea de informatii referitoare la alimente consumatorilor denumit in continuare quot;regulamentul de etichetarequot; a stabilit o cerinta de etichetare obligatorie a oricaror nanomateriale folosite in prezent in fabricarea produselor alimentare. Comisia Europeana si organismele stiintifice la care Parlamentul UE a apelat, nu au putut sa concluzioneze ca nanomaterialele ar putea fi in mod inerent periculoase din cauza dimensiunilor sau reactivitatii lor [CSRSEN 2009 , EFSA 2011 ]. In acest sens, UE a ajuns la concluzia ca nanomaterialele sunt similare cu chimicalele. Unele ar putea fi daunatoare, in timp ce altele nu. Comisia a concluzionat ca metodele de evaluare a riscurilor sunt aplicabile, chiar daca este inca necesar sa se mai lucreze la anumite aspecte ale lor. Prin urmare, reglementarea utilizarii nanomaterialelor consta dintr-o analiza de la caz la caz a oricaror riscuri asociate utilizarii lor intr-un anumit domeniu. Ca urmare, UE a inclus in mod diferit prevederi privind nanomaterialele in intreaga legislatie referitoare la alimente, in cazul in care UE a identificat un risc real. Cheia pentru alimentatia moderna Nanotehnologia poate constitui cheia pentru rezolvarea multor aspecte cruciale ale industriei alimentare moderne. Ea poate furniza metodele pentru modificarea unor polimeri astfel incat sa se obtina o imbunatatire a calitatii si sigurantei alimentelor pe segmente de consumatori. Printre produsele alimentare create prin folosirea nanotehnologiei, prezente pe piata la acest moment, se pot enumera uleiul de gatit de canola numit Canola Active Oil produs de Shemen Industries, Tel Aviv, Israel , ceaiul Nanotea Qinhuangdao Taiji Ring Nano-Products Co, Ltd ., Hebei, China , precum si un shake dietetic de ciocolata numit Nanoceuticals Slim Shake Chocolate RBC Life Sciences Inc, Irving, TX, Statele Unite ale Americii . Uleiul de canola contine un aditiv numit quot;nanopicaturiquot; conceput pentru a transporta vitamine, minerale, si fitochimicale catre sistemul digestiv si uree implicata in metabolism . Shake-ul, conform producatorului, foloseste quot;nanoclusteriquot; cu infuzie de cacao, pentru a imbunatati gustul si beneficiile pentru sanatate ale acestui produs cacao , fara a fi nevoie de zahar suplimentar. Nanotehnologia are un potential imens de aplicare in domeniul produselor lactate si al produselor alimentare. Ea sta la baza multor alimente noi si functionale, iar colorantii alimentari, aromele si texturile pot fi toate manipulate si modificate la nivel nanometric. Spre exemplu, mult mai putina sare sub forma de nanoparticule da acelasi gust sarat, comparativ cu sararea alimentelor cu particule ce se pot vedea cu ochiul liber. De nanotehnologia GuardIN Fresh Fayetteville, AR, Statele Unite ale Americii bazata pe controlul emisiei gazelor de etilena, care grabesc alterarea, profita produsele perisabile si cele florale. TopScreen DS13 TopChim, Wommelgem, Belgia este o folie usor de reciclat pe baza de apa care contine un biopolimer cu o distributie monodispersare de nanoparticule cu o forma regulata. Aceasta tehnologie de ambalare a fost dezvoltata pentru a inlocui foliile cu emulsii pe baza de ceara destinate sa protejeze impotriva umezirii ambalajele din hartie si carton. Hartia si cartonul acoperite cu TopScreen DS13 sunt la fel de usor de retransformat in pasta precum hartie si cartonul netratat. Prin insasi natura sa, acest biopolimer nu are niciun impact negativ asupra reciclarii sau biodegradabilitatii ambalajelor. NanoCeram-PAC The Aquarian Environmental Group Pty Ltd., Sydney, Australia ofera o suprafata externa mult mai mare care conduce la o mult mai rapida adsorbtie de contaminanti solubili ce pot produce un gust sau un miros insuportabil. Control antibacterian deosebit de eficient O combinatie de agenti antibacterieni si nanoargint s-ar putea dovedi mult mai eficienta ca urmare a spectrului antibacterian extins, folosind doze semnificativ mai mici. Pentru a realiza acest lucru, a fost utilizata o metoda simpla si ecologica de sinteza a nanoparticulelor de argint activate cu o peptida antibacteriana obtinuta din acidul lactic. Nanoparticulele de argint invelite cu enterocina au aratat un spectru larg de inhibare a actiunii unei game extinse de bacterii patogene responsabile pentru producerea de toxiinfectii alimentare, fara a avea nicio toxicitate detectabila asupra hematiilor. Bile ceramice nanoporoase pot fi adaugate la uleiul de prajire pentru a preveni combinarea moleculelor de ulei in timpul utilizarii; astfel se prelungeste si durata de viata utila a uleiului de prajire. Imperm Eastman Chemical Co., Kingsport, TN, Statele Unite ale Americii , un nanocompozit de nailon si nano-argila, poate ajuta la mentinerea oxigenul in afara sticlei si a CO2 in ea; in acest fel, berea pastrata in sticle fabricate din nanocompozite se poate pastra pentru de 30 saptamani. Nanosenzori si ambalaje inteligente In 2008, in China a fost descoperita melamina in produsele lactate. Un mod rapid si usor pentru a detecta melamina in lapte este folosirea nanoparticulelor de aur. In prezenta melaminei, mixtura isi schimba culoarea de la roz la albastru. Ambalajele inteligente pot comunica date despre calitatea alimentelor prin dispozitive incorporate in ambalaj sau atasate ambalajului. Nanosenzorii ar putea indica temperatura, prospetimea, gradul de maturitate, statutul contaminarii cu agenti patogeni pe pachet. Nanoparticulele ce imita carnea de pui ar putea fi adaugate la suprafata alimentului, pacalind agentii patogeni care se vor lega la acestea in loc de celulele reale si care apoi ar fi inlaturate prin simpla spalare. Nano-argila incorporata in ambalajele din plastic ar permite trecerea unei cantitati mult mai mici de aer si/sau vapori de apa, ceea ce inseamna ca bauturile raman mai reci, iar produsele din cereale mai uscate. Aceste ambalaje s-au dovedit a fi de pana la 100 de ori mai rezistente comparativ cu ambalajele obisnuite si cu doar cateva procente mai grele. Adaugarea de nanoargile la ambalajele pentru produsele lactate au impiedicat difuzarea aerului in produs, crescand astfel durabilitatea produsului, fara a adauga la acesta conservanti in cazul cutiilor si pungilor de lapte a crescut perioada de valabilitate de la 3 la 9 zile . Nanotehnologia in zootehnie si piscicultura Nanotehnologia isi gaseste aplicatii si in domeniul zootehniei in domenii precum imbunatatirea eficientei furajarii si nutritiei animalelor, minimizarea pierderilor cauzate de boli si in transformarea subproduselor de origine animala si a deseurilor zootehnice in produse cu valoare adaugata. Nanofurajele un supliment alimentar pentru animale ajuta la activarea sistemului imunitar imbunatatind rezistenta animalelor la boli. Nanofurajele actioneaza, de asemenea, ca un antioxidant pentru a mentine activitatea celulelor sanatoase si sanatatea in ansamblu animalelor. Beneficiile pot fi vazute in reducerea administrarii de antibiotice necesare, imbunatatirea cresterii oaselor si reducerea mortalitatii. Nanoprodusul Fra ZN C4 Framelco, Raamsdonksveer, Olanda ce contine oxid de zinc, introdus in hrana purceilor tineri previne diareea asigurand pierderea minima in greutate si o performanta mai buna in general. Nanoparticulele magnetice au avut succes in recuperarea de aflatoxina B1 si zearalenonei. Testarea puritatii materialului seminal si a puterii fertalizatoare pot fi eventual imbunatatite prin aplicarea nanotehnologiei. Nanotehnologia poate servi scopului de a consuma alimente de origine animala, fara a ucide animalele, prin producerea de carne in vitro, carne de cultura, sau carne cultivata in laborator. In incercarea de a mentine calitatea nutritiva alimentelor in paralel cu cresterea cantitatilor necesare pentru a asigura hrana populatiei globului, nanotehnologia poate fi arma moderna. Mobilitatea produselor animaliere cu pastrarea prospetimii acestora este o mare preocupare ce poate fi ameliorata prin utilizarea nanoparticulelor in realizarea ambalajelor. Nanotehnologia are o multime de utilizari si in aquacultura si industria piscicola in domenii precum marirea ratei de crestere, includerea de nanoproduse veterinare in hrana vietuitoarelor acvatice, purificarea apei.