TehnologiiRepere

142

O recomandare a PE ar putea duce la scumpirea carnii de porc ?si de pui

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Europarlamentarul Rareordm; Niculescu PDL avertizeaza asupra posibilei scumpiri a carnii de porc ?si a celei de pui in urma adoptarii unei recomandari a Parlamentului European, cu privire la normele referitoare la etichetarea obligatorie.Potrivit unui comunicat al luiRareordm; Niculescutransmis vineri, decizia PE de obligativitate a trecerii pe etichetele produselor de carne, suplimentar, ?si a locului de naordm;tere al animalului, pe langa locul unde a fost crescut ?si locul unde a fost sacrificat, ar determina creordm;teri importante ale preturilor la carne. quot;Atrag atentia asupra posibilei scumpiri a carnii de porc ?si pui determinata de o decizie adoptata, joi, de Parlamentul European, cu privire la normele referitoare la etichetarea obligatorie. PE a adoptat o recomandare adresata Comisiei Europene referitoare la Regulamentul de punere in aplicare a normelor in ceea ce priveordm;te indicarea tarii de origine sau a locului de provenienta pentru carnea de porc ?si de pui. Prin aceasta recomandare, PE solicita ca pe eticheta acestor produse sa fie indicat suplimentar, in mod obligatoriu, locul naordm;terii animalului, pe langa locul unde a fost crescut ?si locul unde a fost sacrificat animalul, aceste ultime doua informatii fiind obligatorii. Potrivit studiilor realizate de CE, aceasta indicatie suplimentara ar determina creordm;teri importante ale preturilor la carnequot;, a aratat Niculescu. Acesta a explicat ca furnizarea de informatii obligatorii privind locul naordm;terii animalului ar necesita instituirea unor noi sisteme de trasabilitate la nivel de exploatatie, acestea implicand costuri. quot;In acela?si timp, indicarea pe eticheta a locului de sacrificare se poate face la un cost rezonabil ?si ofera informatii utile pentru consumator. Intr-o dezbatere a Grupului PPE din PE, deputatul german Renate Sommer a apreciat ca scumpirile datorate acestei masuri ar putea ajunge la 55 la suta pentru carnea de porc ?si la 22 la suta pentru carnea de puiquot;, a subliniat Rareordm; Niculescu. Europarlamentarul PDL a mentionat ca introducerea noii masuri i-ar defavoriza pe producatorii ?si procesatorii romani, iar in conditiile in care aceordm;tia vor fi nevoiti sa practice preturi mai mari, consumatorii se vor orienta, cel mai probabil, catre carnea de porc sau pui din afara UE.quot;In UE sunt comercializati in fiecare an 28 de milioane de porci vii ?si 300 de milioane de pasari destinate abatorizarii. In ansamblul consumului de carne in UE, pe primul loc se situeaza carnea de porc 49 la suta ?si cea de pui 29 la suta . Carnea de vita, supusa deja unei reglementari anterioare privind etichetarea obligatorie a locului naordm;terii animalului, nu reprezinta decat 19 la suta din consumul totalquot;, a precizat Niculescu. Recomandarea PE a fost adoptata, joi, cu 386 de voturi quot;pentruquot;, 207 voturi quot;impotrivaquot;, printre care ?si cel al lui Rareordm; Niculescu, ?si 20 de abtineri. Mai multe, pe www.mediafax.ro

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2