195
Potrivit unui comunicat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) gestionează și manageriază Proiectul „Consolidarea capacității MADR de a elabora politici și reglementări specifice în vederea implementării unui sistem strategic național pentru trasabilitatea și integritatea produselor agroalimentare”, cofinanţat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA).
Obiectivul general al proiectului este acela de a întări capacitatea ministerului agriculturii, de a elabora propuneri de politici publice în domeniul agroalimentar bazate pe dovezi, de reducere a poverii administrative pentru mediul de afaceri și implementarea unor măsuri de simplificare pentru cetățeni prin:
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 32 luni și are un buget estimat de 27.989.984,07 lei.Scopul proiectului este de a îmbunătăţi capacitatea MADR în a implementa, monitoriza și evalua activităţi de planificare strategică durabile.
Sustenabilitatea alimentelor și dezvoltarea durabilă
Proiectul este conceput în jurul ideii de sustenabilitate, urmărind acoperirea în mod eficient a nevoilor specifice ale grupului țintă care să permită preluarea și multiplicarea unor ințiative similare în alte domenii de interes. Prin implementarea proiectului se au în vedere rezultatele pe termen mediu, scurt și efectele pe termen lung. Proiectul se adresează structurilor din MADR și ai altor instituții cu atribuții în domeniul industriei agroalimentare, participanți la grupurile de lucru interinstituționale.
Pe lângă aceștia, în vederea sprijinirii activităților derulate în cadrul acestui proiect, vor fi implicate și toate entitățile economice de pe lanțul agroalimentar care vor avea acces dedicat la Sistemul Informatic Integrat de Management și Monitorizare în domeniul agroalimentar - SIIMM. Prin intermediul acestui program se urmărește introducerea unor proceduri simplificate pentru reducerea birocrației.
Principalele activităţi ale proiectului sunt:
Se va realiza analiza mediului intern și extern, identificarea soluțiilor și sistematizarea cadrului normativ necesar, formularea de propuneri pentru configurarea structurilor, optimizarea proceselor și pregătirea resurselor umane pentru elaborarea și punerea în aplicare a politicilor publice bazate pe dovezi referitoare la trasabilitatea și integritatea produselor agroalimentare, gestionarea situațiilor de criză din piață, de volatilitate a prețurilor sau epizootii/infestări cu boli sau dăunatori a culturilor, comercializarea și promovarea produselor agroalimentare și cuantificarea risipei alimentare.