PiațăȘtiri

170

Potrivit FAO, alimentele sunt mai ieftine ca in 2009

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit ultimelor statistici FAO, indicele preturilor la produsele alimentare, la nivel mondial, a continuat sa scada ?si in luna mai 2015, atingand cel mai redus nivel inregistrat dupa luna septembrie 2009, in conditiile in care preturile la cereale s-au diminuat substantial pe fondul perspectivelor favorabile pentru recoltele din acest an, informeaza FAO, intr-un comunicat de presa. Declinul din luna mai a fost cauzat de o scadere lunara de 3,8% a preturilor la cereale, la care s-a adaugat o reducere a preturilor la produse lactate ?si o diminuare de un procent la carne. In schimb, pretul zaharului a crescut cu doua procente, iar pretul la ulei vegetal a crescut cu 2,6%. In paralel, FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de grau, cereale paioase si orez din acest an, preconizand recolte de porumb mai mari in China si Mexic, precum si recolte mai abundente de grau in Africa si America de Nord. Conform celor mai noi prognoze, productia mondiala de cereale din acest an va fi una de 2,524 miliarde tone, cu 15 milioane tone mai mare decat se estima in luna mai, dar cu un procent sau 25,6 milioane tone sub recolta record de anul trecut. Referitor la recolta de grau din 2015, FAO estimeaza ca aceasta se va situa la 723,4 milioane tone, cu patru milioane de tone mai mult decat estima in luna mai, dar cu 0,8% sau sase milioane tone mai mica decat recolta record din 2014. FAO realizeaza lunar o analiza a preturilor la alimente Food Price Index , care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna mai 2015, acest indice a atins o valoare medie de 166,8 puncte, in scadere cu 2,4 puncte, sau 1,4%, comparativ cu aprilie 2015, si cu 46 de puncte, sau 20,7%, comparativ cu mai 2014.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2