126
Lactate mai gustoase cu o cantitate mai mica de sodiu? Sigur ca da, afirma toti tehnologii. Dar, lactate mai gustoase, cu un continut redus de sodiu, cu un pret de productie mai mic si fara probleme de etichetare? La aceasta intrebare a raspuns o echipa de cercetatori coordonata deCatharina Houdijk, la solicitarea companiei germaneDSMIP Assets BV, care a finantat tema de cercetare, prezentata succint de DiryReporter. Rezultatul s-a materializat prin inventarea unei noi metode de reducere a sodiului din produsele lactate, concomitent cu imbunatatirea gustului, inventie care poarta numarul de brevetEP 2094096 A 1si pe care v-o prezentam in rezumat. Prezenta inventie se refera la un procedeu de obtinere a unui produs lactat cu un continut redus de sodiu, in care un extract de drojdie care contine cel putin30% g / g 5prime;-ribonucleotideobtinuta pe baza de clorura de sodiu- substanta uscata libera , se adauga la o compozitie. De regula, extractul de drojdie utilizat prezinta cantitatea totala de5prime;-GMP, plus 5prime;-IMP, si este de cel putin 15% g /g, clorura de sodiu de substanta uscata libera. Pornind de aici, noua metoda poate fi deosebit de eficienta, deoarece, unele gusturi nedorite sunt mascate, iar perceptia sarii este imbunatatita.