O noua technologie de filetare a pestelui alb ar putea revolutiona industria norvegiena de peste, informeaza The Meat Site. Spre deosebire de somonul de acvacultura, pestele alb variaza foarte mult in dimensiune si greutate. Acest lucru inseamna ca, pana acum , nimeni nu a fost in masura sa dezvolte o masina care poate face file din acesti pesti. Cu toate acestea, exista acum un robot de filetare care ar putea duce la un progres pozitiv in industria pescuitului norvegian. Robotul este un rezultat al unui proiect de dezvoltare realizatde Nordic Innovation , in care Sintef , Marel , Feroe Origin si Norway Seafoods au lucrat impreuna. Realizarea file-urilor din peste alb este o operatiune complicata si necesita mult timp deoarece oasele sunt dificil de gasit si eliminat. Ca urmare, trei pana la sapte la suta din cea mai valoroasa parte a pestelui este in prezent indepartata in mod inutil. Cercetatorii de la Sintef ICT au efectuat teste cu raze X in laborator si au folosit scanere CP la Spitalul Universitar din Oslo pentru a afla mai multe despre unde se afla oasele in peste. Tehnologia se concentreaza pe analiza si recunoasterea imaginilor. Noul robot localizeaza oasele de peste folosind tehnologia cu raze X , si face pestele file, rapid si precis cu un jet puternic de apa. Acest lucru inseamna ca pestele este garantat dezosat, inregistrand mai putine pierderi decat filetarea manuala.