159
Dezinfectia ?si curatarea periodica include igienizarea spatiilor ?si a echipamentelor tehnice folosite in industria alimentara ?si este parte integranta a sistemului HACCP, inclusiv Codul bunelor practici de igiena. In industria alimentara, igienizarea poate fi considerata activitate cu importanta aparte in desfaordm;urarea mediului propice derularii proceselor tehnologice. Elemente adecvate Curatarea controlata ?si dezinfectia continua sunt activitati care, nu de putine ori, sunt neglijate deoarece implica eforturi suplimentare, iar efectele nu sunt imediat vizibile, chiar daca este ordm;tiut ca, pe termen lung, lipsa igienei echipamentelor ?si a spatiilor poate genera pierderi semnificative. Rolul curatarii ?si al dezinfectiei devine tot mai important in fabricile moderne din industria alimentara, evitand astfel perisabilitatea ?si sensibilizarea produselor. Selectia ?si achizitionarea adecvata a detergentilor, dezinfectantilor sau a utilajelor pentru igienizare necesita consultanta de specialitate, deoarece curatarea ?si dezinfectarea echipamentelor sau a spatiilor din bucatarii sau fabrici trebuie tratate in functie de: incarcatura, specificul activitatii, tipul echipamentului sau gradul de contaminare. Neutilizarea solutiilor adecvate duce la risipa de produse ?si efort fizic/financiar, deteriorarea echipamentelor, precum ?si la incarcatura microbiana majora. In cursul procesului de curatare, un numar mare de microorganisme peste 90% prezente pe echipamente ?si suprafete pot fi indepartate. Cu toate acestea, daca igienizarea nu se face cu utilaje ?si solutii adecvate sau dupa un plan de sanitatie bine punctat, majoritatea microorganismelor nu vor fi indepartate complet, inmultindu-se cu ajutorul proteinelor ramase ca nutrient. Dezinfectanti ?si solutii Inlaturarea microorganismelor necesita tratamente antimicrobiene, prin folosirea dezinfectantilor profesionali, special creati pentru spatii de productie din industria alimentara. Termenul de sanitatie se refera la inactivarea microorganismelor, prin aplicarea produ?silor de curatare rapizi ?si eficienti. Degresantul alcalin spumant Higeia 108 curata utilaje, recipienti de lucru, tocatoare, pardoseli, accesorii de lucru ?si indeparteaza murdaria grasa de origine animala ?si vegetala. Este recomandat indeosebi pentru indepartarea depunerilor organice, a reziduurilor grase de pe orice suprafata ?si de pe echipamentele din sectorul alimentar. Este utilizat in: panificatie, industria de procesarea carnii, abatoare, in special acolo unde depunerile de murdarii grosiere sunt greu de inlaturat. Datorita spumei dense pe care o creeaza, produsul este recomandat in curatarea suprafetelor verticale. Este utilizat manual sau cu ajutorul instalatiilor sub presiune. Degresantul-dezinfectant QAC ASEPCLEAN este un produs pe baza de saruri cuaternare de amoniu. Curata ?si dezinfecteaza: recipienti de lucru, utilaje alimentare, accesorii necesare procesului de fabricatie, spatii de depozitare, depozite refrigerare, ma?sini transport. Este eficient in combaterea urmatoarelor organisme: Yersinia, Staphilococcus aureus, Listeria, Campylobacter jejuni, Salmonella thyphimurium, Pseudomonas aeruginosa, Protcus mirabilis, Saccharomyces cerevisiac. Recomandat in industria carnii pentru curatarea ?si dezinfectia suprafetelor, pavimentelor, peretilor, meselor de lucru, blaturilor, Degresantul alcalin forte cu dezinfectant HYGEIA 130 este o spuma activa de curatare cu dezinfectant pe baza de clor, recomandat pentru igienizarea suprafetelor pereti, plafon, pardoseala , echipamentelor de productie, meselor de lucru, suprafetelor din inox. In industria carnii ?si abatoare, se poate utiliza pentru curatarea ma?sinilor de tocat, a malaxoarelor, a tuturor utilajelor din spatiile de sacrificare a animalelor. Are o buna aderenta pe suprafetele verticale. Este eficient pentru combaterea urmatoarelor microorganisme: Staphilococcus aureus, Campylobacter jejuni, Salmonella thyphimurium, Pscudomonus Acruginosa, Protcus mirabilis, Saccharomyces cerevisiae. Totodata, este eficient impotriva algeelor: Chlorella Vulgaris, Scenedesmus Spec, Nostik Spek. Se utilizeaza in concentratii de 0,5-3%. Produsul este avizat BIO de Ministerul Sanatatii. Igienizarea in unitatile de productie Igienizarea tehno-mecanica urmareordm;te indepartarea impuritatilor ?si reziduurilor care adera la suprafete. Operatia se face prin mijloace ?si procedee fizice ?si/sau mecanice. Pentru fiecare operatie, in functie de specificul tehnologic, sunt necesare: incaperi, utilitati apa, canalizare, energie termica, ventilatie, etc. , finisaje, echipamente utilaje, ustensile, vase, etc. . Utilajele ?si instrumentele dedicate igienei echipamentelor din unitatile productive trebuie sa faca parte din sistemul HACCP specific fiecarei unitati sau grup de unitati, asigurand niveluri ridicate de igiena ?si reducerea la maximum a riscurilor. Operatiunile de igienizare incep intotdeauna dinspre locurile mai curate catre cele mai murdare, dinspre tavan spre podea, dinspre incaperile de lucru catre anexele sanitare. Ustensilele de igienizare pot fi: - perii, mopuri, piolete, etc; - dispozitive mobile pentru igienizare automata, cu bazine de solutii pentru spalare ?si dezinfectare ?si jet de apa, - instalatii de igienizare centralizate, cu sisteme locale amplasate in toate spatiile de interes, cu bazine pentru solutii de spalare ?si/sau dezinfectare. Se recomanda utilizarea marcajelor de culori diferite a ustensilelor de igienizare, in functie de zonele pentru care acestea sunt folosite. Pentru efectuarea igienizarii, in fiecare unitate trebuie sa existe minimum patru seturi de ustensile. Un set trebuie utilizat numai pentru efectuarea curateniei la vestiare, duordm;uri ?si holuri, unul pentru efectuarea curateniei la grupurile sanitare, altul pentru spatiile prelucrarii preliminare ?si al patrulea pentru igienizarea incaperilor destinate procesarii. Pentru evitarea riscului contaminarii chimice sau microbiologice, substantele chimice ?si ustensilele de curatenie vor fi depozitate protejat in spatii special amenajate. Pentru uscarea echipamentelor de igienizare, aceste spatii trebuie prevazute cu surse de aerisire. Clatirea, dupa spalare/dezinfectie, se face cu apa potabila in cantitate suficienta, pentru indepartarea completa a substantelor chimice utilizate pentru aceste operatii. Orice reziduuri ale substantelor de igienizare ?si dezinfectie pe suprafetele ce intra in contact cu alimentele trebuie indepartate cu apa potabila fierbinte, inainte ca spatiul sau echipamentul de lucru sa fie folosit din nou pentru manipularea sau prepararea alimentelor. Se va evita clatirea cu apa rece, deoarece detergentul nu va fi indepartat eficient, depunandu-se ca o pelicula pe suprafetele clatite.