Repere

185

Studiu: Din cauza pesticidelor, aproape toată populația Franței este contaminată cu metale grele

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit FoodNavigator, cercetări noi publicate de Agenția franceză de sănătate publică au relevat prezența arsenicului, cromului, cadmiului și mercurului, printre altele, la majoritatea adulților și copiilor, din cauza prezenței acestora în legumele și fructele comercializate pe piața franceză.

Metalele sunt prezente în mod natural în mediu. Cu toate acestea, consumul poate duce la dezvoltarea unor boli cronice, deficit imunitar sau chiar cancer.

Într-un efort de a monitoriza prezența metalelor în populația franceză și de a determina factorii cheie responsabili de contaminare, agenția națională de sănătate publică Santé Publique France a realizat un studiu privind metale precum cadmiu, cupru, nichel și mercur. Și rezultatele sunt în.

Niveluri de metal mai mari în Franța decât în ​​Europa și SUA

Studiul Esteban a investigat prezența a 27 de metale într-un eșantion reprezentativ al populației generale din Franța.

În total, au participat 1.104 copii și 2.503 adulți cu vârste cuprinse între 6 și 74 de ani. Au fost analizate probe biologice, inclusiv urină, sânge și păr, și un chestionar privind stilul de viață, consumul de alimente și caracteristicile participanților.

Rezultatele au arătat că peste 97% din populația Franței a fost expusă la aceste metale. La adulți, nivelurile de arsenic, cadmiu și crom au fost mai mari decât cele dintr-un studiu anterior ENNS realizat în 2006-2007.

Și în mod semnificativ, nivelurile măsurate atât pentru copii, cât și pentru adulți s-au dovedit a fi mai mari decât cele găsite în majoritatea țărilor străine din Europa și America de Nord, cu excepția nichelului și cuprului.

Legătura alimentară

Cercetătorii nu au fost surprinși de cauzele unor astfel de contaminări. În legătură predominantă cu consumul de alimente, determinanții s-au dovedit a fi similari cu cei menționați în literatură.

Consumul de pește și fructe de mare, de exemplu, a influențat cantitatea de arsen, crom, cadmiu și mercur.

Consumul de cereale cultivate în mod convențional a fost legat de prezența cadmiului, în timp ce consumul de cereale produse organic a fost asociat cu prezența cuprului. Acesta din urmă a fost găsit și la participanții care consumau legume organice.

La nealimentare, s-au remarcat și alte cauze. Consumul de tutun a fost legat de concentrațiile crescute de cadmiu și cupru, având un implant medical a fost asociat cu prezența cromului și umpluturile dentare asociate cu mercurul urinar.

Depășirea nivelului

Conform studiului, valorile ghidului de sănătate au fost depășite pentru un număr de metale - în special arsenic, mercur, plumb și cadmiu. Doar mai puțin de 50% dintre participanții adulți au prezentat un nivel de cadmiu mai mare decât valoarea recomandată de agenția de alimentație franceză ANSES.

 Santé Publique France susține monitorizarea continuă a nivelurilor de metale prin studii de biomonitorizare. „Monitorizarea impregnării populației cu substanțe chimice este o problemă de sănătate publică”, a remarcat Geneviève Chêne, directorul general al agenției de sănătate publică.

„Repetarea studiilor de biomonitorizare este necesară pentru a monitoriza modificările expunerii populației de-a lungul timpului și a contribui astfel la estimarea impactului politicilor publice care vizează reducerea acestora”.

Santé Publique France a inițiat, de asemenea, o colaborare cu parteneri, inclusiv ANSES, platforma de monitorizare a lanțului alimentar SCA și INRAE, pentru a explora ipoteze privind creșterea concentrațiilor de cadmiu în populația franceză, care ar putea fi atribuită alimentelor - de la fermă la furculiță.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2