Știri

87

Tehnici moleculare utilizate pentru studiul polimorfismelor proteinelor din lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Studiile realizate inca din anii 50, folosind electroforeza pe hartie PE , au scos in evidenta polimorfismul proteinelor majore din lapte, Beta-LG fiind prima proteina al carei polimorfism a fost identificat in 1955. Odata cu aparitia unor tehnici de analiza a proteinelor: SGE electroforeza in gel de amidon , AE electroforeza in gel de agaroza , PAGE electroforeza in gel de poliacrilamida , IEF electroforeza prin focalizare izoelectrica , HPLC cromatografia in faza lichida de inalta performanta , Maldi TOF-MS spectrometria de masa , s-au imbunatatit substantial cunoordm;tintele legate de polimorfismul proteinelor majore din lapte la diverse specii de ferma. Studiul polimorfismelor proteinelor din lapte la taurine, bubaline, ovine ?si caprine Aparitia tehnicilor bazate pe analiza ADN; PCR reactia in lant a polimerazei , PCR-RFLP polimorfismul de lungime al fragmentelor de ADN amplificate ?si restrictate , SSCP polimorfismul de conformatie al fragmentelor de ADN monocaternare , RT-PCR reactia in lant a polimerazei in timp real ?si a tehnicilor de secventiere a ADN-ului, au permis descifrarea polimorfismelor care apar in structura genelor, care au repercusiuni asupra expresiei genice ?si compozitiei in aminoacizi a variantelor genetice ale proteinelor majore din lapte. Mutatiile care au aparut de-a lungul timpului in structura genelor care codifica cele 6 proteine majore din lapte au dus la aparitia mai multor variante genetice, la aceordm;ti loci. Aceste variatii, denumite generic polimorfisme, indica faptul ca fiecare specie proteica din lapte poate sa se prezinte sub doua sau mai multe forme codificate de gene autozomale alele , intre care exista interactiune de co-dominanta, ceea ce inseamna ca ambele alele se exprima la indivizi heterozigoti. Alfa S1-CN este o proteina din lapte constituita din 199 aminoacizi, avand o greutate moleculara de 23,614 kDa. La taurine, la locusul Alfa S1-CN, au fost identificate pana in prezent 10 variante genetice: A, B, C, D, Eyak, Ebali, F, G, H ?si IRV. Alela IRV a fost redenumita ISM, deoarece nu a fost evidentiata la alte rase de taurine din Romania, fiind caracteristica numai rasei Sura de Stepa, varietatea moldoveneasca SM=Sura Moldoveneasca . La bubaline au fost identificate 3 variante genetice: A, B ?si BRV. In urma caracterizarii la locusul Alfa S1-CN a populatiilor de Bivol Romanesc, aceasta fiind redenumita dupa regiunea in care a fost identificata: S1-CN BBT BT=Bivol din Transilvania . La ovine au fost identificate 9 variante genetice A, B, C, D, E, F, G, H, I , in timp ce la caprine au fost identificate 17 variante genetice A, B1, B2, B3, B4, C, D, E, F, G, H, I, L, M, N, 01, 02 . Beta-CN, proteina din lapte constituita din 209 aminoacizi, are o greutate moleculara de 23,983 kDa. La taurine, la locusul Beta-CN au fost identificate 14 variante genetice A1, A2, A3, B, C, D, D, A3m, B2, A4, H, F, A5 ?si G , iar la bubaline au fost identificate 3 variante genetice A, B ?si CRV . La ovine nu exista dovezi clare privind polimorfismul la nivel proteic, iar caprine au fost identificate 8 variante genetice A, A1, B, C, D, E, 0 ?si 0 prim . Alfa S2-CN este o proteina din lapte constituita din 207 aminoacizi, avand o greutate moleculara de 25,150 kDa. La taurine, la locusul Alfa S2-CN, au fost identificate 4 variante genetice A, B, C, D , iar la bubaline 3 variante A, B, C . La ovine au fost identificate variantele A ?si B, iar la caprine 9 variante genetice: A, B, C, D, E, F, G, 0 ?si 0 prim. Kappa-CN este o proteina din lapte, constituita din 169 aminoacizi, avand o greutate moleculara de 19,007 kDa. La taurine, la locusul K-CN, au fost identificate 11 variante genetice A, B, C, B2, E, F, G, Az, H, I, J . La bubaline, 2 variante genetice A, B , iar la ovine o singura varianta genetica. La caprine sunt cunoscute 16 situsuri polimorfice, care corespund unui numar de 13 variante proteice ?si 3 mutatii tacute, implicand un numar de 15 situsuri polimorfe doar in exonul 4: A, B, B prim, B secund, C, C prim, F, G, H, I, J, L, D, E, K ?si M. Alfa-LA, proteina din lapte constituita din 123 aminoacizi, are o greutate moleculara de 14,175 kDa. La taurine au fost identificate, la locusul Alfa-LA, 3 variante genetice A, B, C , la bubaline ?si ovine cate 2 variante genetice A, B , la caprine 2 variante genetice: AI, respectiv AII. Beta-LG este o proteina din lapte, constituita din 162 aminoacizi, cu o greutate moleculara de 18,277 kDa. La taurine, la locusul Beta-LG au fost identificate 13 variante genetice A, B, C, Dr, Dyak, E, F, G, W, H, I, J , iar la bubaline, ovine ?si caprine variantele genetice A ?si B. Influenta variantelor genetice ale proteinelor majore din lapte asupra cantitatii La taurine, influenta variantelor genetice ale proteinelor din lapte asupra cantitatii acestuia a fost evaluata in numeroase studii. Astfel, genotiporile BB de la locusul Alfa S1-CN, A2A2 de la locusul Beta C-N, AA de la locusul Beta LG ?si AA +15 de la locusul Alfa-LA au fost asociate cu o mai mare cantitate de lapte. La ovine, studiile privind influenta genotipurilor de la locusul Beta-LG asupra cantitatii laptelui sunt contradictorii; o parte dintre specialiordm;ti au constatat in urma cu 20 de ani, la rasa Sarda, ca genotipul BB este asociat cu o mai mare cantitate de lapte, in timp ce alt grup de cercetatori a constatat, la rasa de ovine Siciliana, o superioritate a indivizilor AB la acest locus, in ceea ce priveordm;te productia de lapte. La rasa Valle de Belice, genotipul AA a fost asociat cu o cantitate ?si mai mare de lapte. La caprine se constata ca genotipurile AA au o productie sensibil mai mare, fata de celelalte genotipuri. Genotipul CC de la locusul Alfa S1-CN, genotipul BB de la locusul Kappa-CN ?si genotipul BB de la locusul Beta-LG au fost corelate, la taurine, cu un continut mai mare de cazeina ?si proteina totala a laptelui. Genotipul BB de la locusul Beta-LG a fost corelat cu un continut mai mare de grasime a laptelui, iar laptele provenit de la genotipul CC locusul AlfaS1-CN , genotipul BB la locusul Beta-CN ?si genotipul BB la locusul Kappa-CN, coaguleaza laptele intr-un imp mult mai scurt decat celelalte genotipuri. In acela?si timp, genotipul BB de la locusul Kappa-CN influenteaza pozitiv randamentul de transformare a laptelui in branzeturi, in comparatie cu genotipurile AA, diferentele constante fiind intre 2,7-15%, in functie de tipul de branza fabricata. Pentru alta specie, efectele polimorfismului AlfaS1-CN asupra laptelui de capra au fost studiate, primar, la rasele franceze. Rezultatele au indicat ca alela A, in comparatie cu alelele E ?si F, are un efect semnificativ pozitiv asupra continutului de proteina, grasime ?si proprietatilor de prelucrare a laptelui. Branzeturile provenite de la genotipurile AA au un gust mai slab pronuntat de capra datorita lipolizei mai slabe , in comparatie cu genotipurile FF, care au un gust mai pronuntat datorita lipolizei mai accentuate . Rezultate similare au fost obtinute la rasele spaniole, la cele norvegiene ?si la unele rase din SUA. La ovine, genotipul CC de la locusul Alfa S1-CN are o influenta pozitiva asupra compozitiei laptelui ?si randamentului de obtinere al branzeturilor. In experimente de fabricare a branzeturilor s-au obtinut diferente + intre genotipul CC, in comparatie cu genotipurile CD, respectiv DD. Genotipul BB de la locusul Beta-LG a fost asociat cu un continut mai mare de grasime al laptelui ?si mai sarac in lactoza, avand un efect favorabil asupra randamentului de obtinere al branzeturilor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2