Știri

117

Tehnologia Danone, pentru consumatorii care gusta viaTa zAmbind

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Danone Romania este lider de piata pe segmentul de lactate proaspete ?si, in calitate de lider, are responsabilitatea de a oferi consumatorilor produse de cea mai buna calitate. Situata in locul fostei fabrici de lapte Miorita, Danone a inceput prima productie locala de iaurturi in 1999. In anii care au urmat, Danone a investit in achizitionarea celor mai avansate tehnologii pentru a asigura igiena, siguranta ?si calitatea produselor. De la 21 de angajati, cati au fost la inceput, acum Danone are peste 500 de angajati in toata tara care contribuie la producerea a peste 1 milion de iaurturi pe zi. In plus, Danone beneficiaza de expertiza de aproape 100 de ani dobandita de la nivel international. Danone detine 11 branduri si peste 80 de referinte de produs si este prezent in peste 70% dintre gospodariile din Romania in care se consuma iaurt. Majoritatea produselor sunt realizate in fabrica din Bucuresti, cu lapte proaspat, colectat de la fermierii romani.Iaurtul inseamna lapte cu fermenti, iar un iaurt bun se obtine din lapte de cea mai buna calitate. Laptele folosit de Danone este colectat zilnic de la fermieri romani. Toate fermele cu care lucreaza Danone sunt strict verificate in privinta sanatatii, furajarii, ingrijirii vacutelor, dar ?si in privinta igienei echipamentelor de muls, de racire si pastrare a laptelui. Dupa muls, laptele este stocat in tancurile de depozitare de la ferma, la temperaturi de sub 4 grade C.Dupa primul set de analize, efectuat la ferma, inainte de incarcarea in cisterna aici se verifica densitatea si aciditatea laptelui, temperatura de pastrare laptele este verificat detaliat inainte de descarcarea in fabrica. In plus fata de analiza compozitionala si de microbiologie, se verifica si prezenta urmelor de antibiotice sau de aflatoxina. Daca nu respecta standardele stabilite, laptele este refuzat. In laboratorul din incinta fabricii lucreaza 20 de specialiordm;ti care verifica prin 1600-1800 de analize zilnic, ingredientele, ambalajele, produsele finale si chiar aerul din sectia de ambalare. Danone receptioneaza zilnic, in medie, aproximativ 200 de tone de lapte proaspat.Inainte de a fi folosit in iaurturi, laptele este pasteurizat pentru a distruge bacteriile potential patogene si a reduce flora microbiana comuna din lapte. Pasteurizarea presupune aducerea laptelui la o temperatura inalta 90-95 grade C , pentru aproximativ 5 minute. Dupa ce este pasteurizat, laptele este omogenizat - globulele grase sunt divizate pana la dimensiuni mici 1 micron , care sa previna sedimentarea lor si sa asigure o distributie uniforma a grasimii in lapte si in iaurt. Pentru a putea prepara iaurturi cu diferite valori de grasime sau fara grasime este necesara separarea smantanii din lapte. Acest lucru se realizeaza cu ajutorui fortei centrifuge. Separatorul centrifugal dispune de niste discuri conice prevazute cu orificii de distributie, aliniate vertical. Laptele se introduce prin aceste orificii si, sub influenta fortei centrifuge, se separa grasimea. Dat fiind ca globulele de grasime au o densitate mai mica decat laptele degresat, ele se deplaseaza spre interior axul de rotatie , in timp ce laptele degresat se deplaseaza inspre exterior. Fiecare faza este colectata separat, ca lapte degresat si, respectiv, smantana. Prin fermentarea laptelui bacteriile benefice transforma o parte din lactoza existenta in lapte si genereaza acid lactic. Acesta conduce la coagularea proteinelor si schimbarea starii laptelui din lichid in consistent, la gustul acrisor si proprietatile digestive bine-cunoscute ale iaurturilor. Fermentii tipici din iaurturi, adica bacteriile benefice, sunt cei folositi in intreaga lume: Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus termophilus. Fermentii sunt de fapt iaurturi concentrate si deshidratate in vid, la temperatura joasa liofilizate . Arata ca niste bobite albe, ambalate in cutii asemanatoare celor de lapte si se pastreaza in frigidere speciale, la o temperatura care mentine bacteriile inactive pana la momentul utilizarii lor. In functie de modalitatea de fermentare, exista doua tipuri de iaurt: ferm, care fermenteaza dupa ambalarea in pahare, si brasat sau cremos, care fermenteaza in tanc si este ulterior ambalat in pahare. Odata descarcat in fabrica, laptele circula doar printr-un circuit inchis de tevi de inox, fara a intra in contact cu mana omului sau cu aerul, asigurandu-se astfel cele mai inalte standarde de siguranta alimentara. Toate operatiile de procesare, de spalare ?si de dezinfectie a echipamentelor implicate in productie sunt conduse ?si controlate prin calculatoare. In fabrica din Bucuresti exista sase linii performante de ambalare, care permit punerea pe piata, zilnic, a peste 1 milion de iaurturi. Toate ambalajele sunt realizate din materiale de uz alimentar si sunt sterilizate inainte de utilizare. Procesarea ?si ambalarea iaurtului se face in mediu de aer sterilizat prin ultrafiltrare, fara ca mana omului sa atinga produsul. Aceste conditii de igiena excelenta sunt de altfel ?si motivul pentru care durata de valabilitate a produselor este de 4-5 saptamani, fara a folosi conservanti. Conceptul se refera la pastrarea neintrerupta a unui produs in conditii de refrigerare pe tot parcursul procesului de productie, distributie si comercializare, pana la momentul consumului. Danone asigura cel mai inalt nivel de control al calitatii si al sigurantei alimentare. Toate informatiile inregistrate in laborator ?si in sectiile de fabricatie sunt integrate intr-un sistem de trasabilitate, care permite identificarea materiilor prime ?si a furnizorilor acestora, precum ?si identificarea magazinelor unde produsele au fost livrate. Compania este certificata pentru standarde de calitate si siguranta alimentului inca din anul 2003, iar in prezent are implementat standardul maxim in acest domeniu, FSSC 22000, pentru sistemul de management al sigurantei alimentare. Mai multe detalii pewww.gustaviatazambind.ro

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2