Compania germana a definitivat o tehnologie destinata produselor Clean label, in fapt, un instrument de referinta pentru productia de fainuri si proteine din plante, denumita Ingredion Pulse. Va prezentam aceasta tehnologie, utilizand datele furnizate de compania germana si publicate de FoodNavigator. Calitatea de baza: 25 % proteina Produsele care utilizeaza fainuri si proteine Pulse pot fi formulate conform cerintelor Clean label, pentru a oferi consumatorilor o sursa autentica de proteine, fara gluten, vegetariene si care elimina principalii 14 alergeni care se gasesc in mod curent in alimente. Termenul quot;Pulsequot;, se refera la semintele uscate de plante din familia leguminoaselor, cum ar fi: mazarea uscata, fasolea uscata comestibila, lintea uscata si nautul uscat. Proprietatea de baza a produselor Pulse, care le face deosebite in fata consumatorilor, este cantitatea ridicata de proteine, de 20% - 25%, ceea ce inseamna aproape de doua ori cantitatea de proteina din cerealele traditionale, precum graul. In ultimii ani, produsele care incorporeaza adaosuri de prteina capata o tot mai mare circulatie, generata de cerere. De aceea, adaugarea de fainuri sau proteine este o modalitate eficienta de a crea alimente bogate in proteine, in timp ce, de exemplu, permite producatorilor sa diminueze continutul de lapte sau de carne, din produsele lor. Iar, unii consumatori incep sa considere aceste alimente mai sanatoase decat carnea! Ca urmare, a aparut categoria consumatorilor quot;flexitariansquot;, adica, aceaia care, cinci zile mananca alimente vegetariene, iar doua zile mananca si carne. Ei, bine, acestia resimt nevoia unui adaos de consistenta in alimentatie, asadar, a unui adaos de proteina, fapt pentru care Ingredion a realizat concentratele proteice HOMECRAFTreg; si VITESSENCE trade;. Acestea pot fi utilizate ca adaosuri pentru o gama larga de gustari, paine, biscuiti, cereale, paste si sosuri. In plus, mentiunile nutritionale trecute pe eticheta pot ajuta la diferentierea produselor, imbunatatind recursul de consum si succesul comercial. Mai mult, mentiunile de sanatate recomanda aceste produse si pentru includerea in alimentatia copiilor si a persoanelor in varsta, dar si a celor care doresc cresterea masei musculare, valoarea energetica generata de adaosurile Pulse, actionand in plaja de 12-20 %. Adaosurile sunt naturale Ingredion afirma ca fainurile si adaosurile proteice sunt naturale, fara gluten, ideale pentru a sprijini cresterea libera a tendintei de consum, nu doar interesul oamenilor care manifesta alergii sau intolerante. Dar, produsele Ingredion pot fi utilizate si la fabricarea bauturilor, a produselor vegetariene, a celor din carne, kosher sau halal, prajituri fara gluten sau burgerii Veggies. Mai precis, produsele Pulse pot fi utilizate pentru: 1. Prproduse coapte, fara gluten paste, gustari, cereale ; 2. Fainuri de baza de inalta calitate fara gluten, pentru panificatie, gustari, cereale, batters, breadings si paste fainoase; 3. Imbunatatirea texturii de produse, inclusiv al caracterului crocant in cereale si gustari; 4. Imbunatatirea caracterului crocant si al culorii, in batters si breadings; 5. Imbogatirea gustului si diversificarea culorii in panificatie, pentru paste, gustari si cereale; 6. Imbogatirea proteica la snacks-uri, paste, cereale, panificatie, supe, sosuri si alte produse alimentare; 7. Sursa de proteine pentru analogii de carne si alimentele vegan. Fainurile Pulse sunt usor de folosit si pot fi prelucrate cu un efort minim de formulare, avand avantajul usurintei de stocare pentru o perioada lunga de timp, ceea ce face posibil un sistem direct de aprovizionare, care determina reducerea risipei. Pornind de la toate aceste avantaje, dezvoltarea de produse cu adaos de proteina este o oportunitate comerciala de neratat. Fiind constienti de diferitele proprietati ale fainurilor si proteinelor Pulse, specialistii de la Ingredion au creat aplicatii de succes, atat in formularea, cat si in reformularea produselor alimentare. De exemplu, faina de fasole Faba are un continut de proteine mai mare decat faina de linte, facand-o ideala pentru gustarile crunchier. La randul sau, faina de linte functioneaza bine in produsele de panificatie, fara adaugarea de grasimi. Cu siguranta, versatilitatea acestor produse le fac ideale pentru o gama larga de produse alimentare cu aport proteic ridicat, iar valentele lor naturale determina incadrarea acestora sub eticheta Clean label.