Beneficiind de suport financiar asigurat de ICPE Bucuresti, o echipa de cercetatori romani, formata din Valer TURCIN, Ion BAcirc;RSAN, Vasilie NIKOLIAElig;, Bica ZORLESCU, au pus la punct o tehnologie de pasteurizare a laptelui cu ajutorul microundelor, tehnologia fiind disponibila procesatorilor care doresc sa isi modernizeze fabricile. In prezentarea noii metode pasteurizare, autorii proiectului afirma: ordf;tiind ca pasteurizarea prin metoda clasica prezinta o serie de dezavantaje precum distrugerea unor principii nutritive de mare valoare ale produselor vitamine termolabile, unele enzime, etc. , dezechilibrari chimice, modificarea ireversibila a unor constituienti nutritionali proteine, fosfolipide , la care se adauga un consum apreciabil de energie termica, prin metoda propusa, pasteurizarea cu ajutorul microundelor, pe langa modernitate, se urmaresc ?si alte obiective, precum: -micordm;orarea substantiala a consumului de energie necesar pasteurizarii exemplu: la pasteurizarea laptelui economia de energie este de cca. 24.000 kcal / 1000 litri lapte -creordm;terea sigurantei alimentare prin obtinerea unui produs cu calitati nutritive superioare ?si cu o mai buna conservare a calitatilor initiale; - creordm;terea competitivitatii industrei alimentare romaneordm;ti in contextul european. Efectele tratamentului termic al laptelui intr-un sistem cu microunde, care are curgere continua, a fost analizat prin studierea denaturarii -lactoglobulinei si ainactivarii fosfatazei alcaline si a lactoperoxidazei. Rezultatele obtinute au fost comparate cu cele determinate in tratamentul termic cand se utilizeaza un schimbator de caldura plat si s-a determinat faptul ca gradul de inactivare cauzat de tratamentul termic in ambele cazuri este similar.Pasteurizarea cu microunde a laptelui produce o denaturare mai scazuta a proteinelor din zer decat in cazul proceselor termice conventionale si denaturarea - lactoglobulinei este comparabila in ambele procese. In plus, a rezultat si o scadere a numarului de microbi si o isomerizare scazuta a lactozei.Pentru reducerea poluarii mediului inconjurator de catre procesele industriale precum cel de prelucrare a laptelui investigarile in domeniul tehnologic trebui indreptate spre elaborarea ?si desavar?sirea a ceea ce numim tehnologii integrateadica tehnologii care, din complexitatea de substante oferite de materiile prime nulasa nimic sau mai nimic sub forma de substante nevalorificate ce polueaza mediulinconjurator. Aceste tehnologii sunt utilizate in Uniunea Europeana ?si recomandatepentru utilizare fiind cunoscute sub numele de Best Available Tehnologies BAT . Alte masuri de reducere a poluarii mediului ar consta in intensificarea cercetarilor de proces in tehnologiile de industrie alimentara, punandu-se accent pe noi aplicatii ale actionarilor fizice asupra materiei prime, actionari care trebuie sa modifice cat mai putin componentele naturale ale acesteia. Instalatia care face obiectul acestei analize, conceputa in domeniul pasteurizarii cu ajutorul microundelor, confirma aceasta idee ?si deschide noi perspective in obtinerea unor produse purificate microbiologic printr-un impact termic mai redus, compensat de actiunea directa a microundelor asupra microorganismelor inse?si. In acela?si timp, instalatiile de pasteurizare cu microunde, de capacitate mica, ca ?si cea prezentata, nu necesita centrale termice. Lipsa centralelor termice conduce la protectia calitatii aerului din zona intrucat sunt excluse noxele produse de ardereacombustibililor. Prin urmare, din procesul tehnologic, nu rezulta poluanti pentru aer. Singurele substante toxice utilizate sunt cele din sistemul de spalare constand din solutii dehidroxid de sodiu de concentratia 0,5 - 0,8 %. Depozitarea acestora se face intr-un depozit special amenajat ?si asigurat cu sistem de inchidere, pentru limitarea accesului persoanelor neavizate la aceste substante. In sala de spalare se aduc numai cantitatile necesare consumului zilnic, la sfar?situl programului de lucru. Deordm;eurile ce pot rezulta din activitatea centrului de colectare sunt de tipmenajer, provenite de la personalul de deservire sau din ambalajele de la detergentii folositi la igienizare. Acestea se colecteaza in container special ?si sunt preluate de serviciul de salubrizare al localitatii. Desi noua tehnologie a fost prezentata de ceva timp, ea inca este putin cunoscuta tehnologilor si proprietarilor de afaceri din domeniu.