Telemeaua de Ibanesti este al doilea produs romanesc care a obtinut certificare in Uniunea Europeana, dupa magiunul de Topoloveni. Producatorul care a reusit sa puna branza autohtona pe masa europenilor spune ca elaborarea documentatiei a durat un an si jumatate si ca singurul lucru care l-a costat au fost analizele de laborator ale produsului, obligatorii a fi atasate dosarului pentru Bruxelles. Situata pe valea Gurghiului din judetul Mures, comuna Ibanesti, alaturi de alte localitati, a fost atestata documentar din secolul XV, iar ocupatiile locuitorilor din zona au fost mereu cele legate de lemn si de cresterea animalelor. Era firesc, astfel, ca produsul care sa duca numele Ibanestiului mai departe sa fie o branza locala. Telemeaua de Ibanesti, la fel ca si celelalte branzeturi pe care le producem, contine doar lapte provenind de la fermele din zona. 70% din acest lapte este cumparat de la crescatori mici de lapte, fermieri care au cel mult trei vaci. Saramura este si ea speciala: este o saramura naturala, din fantana cu apa sarata de la Orsova, judetul Mures, a declarat pentruAgrointeligentaNicu Bumb, inginer sef laMirdatod, firma care produce faimoasa branza. Saramura extrasa din fantana de la Orordm;ovaa fost mereu folosita de localnici pentru conservarea traditionala a branzei sau a carnii si se caracterizeaza printr-o cantitate mai mare de calciu ?si magneziu fata de saramura obtinuta din dizolvarea sarii in apa, explica reprezentantul Mirdatod. Mai multe, pe www.agrointel.ro