Care sunt tendintele in inovarea produselor din carne si a celor din fructe de mare? Desigur, ele sunt determinate de cerintele consumatorilor, de obiceiurile lor de consum, de modificarile acestor obiceiuri, de preocuparea lor pentru sanatate, comoditate si, mai nou, sustenabilitate. Dar, care sunt provocarile pe care industria trebuie sa le depaseasca? La aceasta intrebare au incercat sa raspunda cercetatorii companiei Kerry, care, prin divizia de cercetare de piata Kerry Discovery au identificat directiile principale de actiune in domeniul inovatiei de materii prime si produse finite. Datele au fost sintetizate in studiul Mat-Taste and Nutrition System, publicat in luna septembrie a acestui an si pe care vi-l prezentam in editia de fata. Carnea de vita, carnea de porc si reinventarea traditiei Referindu-se la tendintele in inovarea produselor din carnea de porc si vita, Kerry Discovery porneste de la constatarea ca aproape 60% dintre adultii europeni petrec mai putin de 30 de minute pentru prepararea meselor, iar 30% dintre consumatori incorporeaza mai multa proteina in dieta lor, in comparatie cu 2015, creandu-se astfel o oportunitate pentru alimentele bogate in proteine, cum ar fi carnea rosie. Potrivit constatarilor, gama de produse din carne de vita si de porc disponibile pe rafturile supermarket-urilor este vasta, iar cresterea acestei categorii este, pe cat de incitanta, pe atat de provocatoare. Pentru a inova, companiile folosesc tehnici traditionale imbinate cu tehnologii moderne, utilizand condimente si ingrediente functionale pentru a creea noi experiente gustative. Apeland la acestea, procesatorii au lansat variante imbunatatite de hotdogs, bangers englezesti, chorizo, frankfurter, merguez frantuzesc, kielbasa poloneza sau kofte turcesti, in marea lor majoritate utilizand formule etnice. De aceea, studiul concluzioneaza ca este necesara o viziune holistica asupra factorilor care influenteaza gustul, echilibrand costul si performanta retetelor pentru a raspunde nevoii consumatorilor de alternative sanatoase si echilibrate, permitand reducerea sarii, a grasimii si a zaharului, fara a compromite gustul. Ingredientele pot oferi atribute functionale si organoleptice pentru carnea de vita si porc, inclusiv un randament imbunatatit al legaturii de apa, grasime si proteine, o manufacturabilitate imbunatatita, o aroma imbunatatita sau mentinuta si o durata de depozitare sporita. Versatilitatea carnii de pasare, o provocare la inovatie 52% dintre consumatori prefera gatitul carnii de pasare, iar 50% dintre consumatorii europeni afirma ca informatiile detaliate privind originea si elementele de siguranta sunt elemente ale deciziei de cumparare. Dar, stilul de viata si gusturile se schimba si devin din ce in ce mai sofisticate, iar consumatorii cer arome cat mai autentice, o prospetime imbunatatita si savoare. De aceea, procesatorii trebuie sa ia in calcul ca segmentul este dinamic, rapid si inventiv, fiind nevoiti sa dezvolte produse clean label, echilibrate din punct de vedere nutritional dar delicioase, si, mai ales, produse din carne provenita din surse sigure. Pasarile de curte sunt considerate cele mai versatile, pentru proteinele din carne. De aceea, in permanenta, pentru dezvoltarea de noi preparate si produse sunt disponibile noi formate de ambalaje, arome autentice si produse de rotiserie afumata, acoperita sau delicata. In acest sens, directiile de inovare au fost: bull; Gust: Acoperiri, condimente, sosuri, marinate, glazuri, condensate de fum, extracte de drojdie, arome autentice; bull; Performanta: Emulsifianti, lianti, conservanti si texturi; bull; Convenience. Diferite tipuri de grasimi sau amestecuri de grasimi pot fi aplicate pe o varietate de produse infuzate cu ierburi si mirodenii, uleiuri, seminte si boabe, pentru a crea acoperiri cu adevarat unice. Insa, cand vine vorba de carnea de pasare, transparenta nu este doar asteptata ci este fundamentala, iar etichetele clare reprezinta un punct central pentru consumatori, ca urmare a problemelor recente privind siguranta alimentara. Popularitatea aperitivelor Consumatorii cauta experienta gustului final multi-senzorial, cu accent pe noi arome, formate si texturi, iar aperitivele ofera o mare oportunitate, avand o popularitate incontestabila. Aperitivele gustoase ofera consumatorilor permisiunea de a experimenta diferite arome, texturi si experiente comune, ei cautand mancaruri inovatoare si creative, cu origini din intreaga lume. In plus, aceasta gama de produse ofera sansa de a explora alimentele intr-un mod versatil si accesibil. De aceea studiul indeamna procesatorii sa urmareasca tendintele emergente in domeniul comertului cu amanuntul si in cel alimentar, pe care cercetatorii calificati in domeniul cercetarii si dezvoltarii sa le traduca in produse alimentare inovatoare. O solutie care nu poate da gres, daca sunt dezvoltate cu abilitate si inventivitate, sunt sosurile stabile de o calitate superioara, care pot asigura produselor o performanta ridicata. Amestecurile autentice de condimente pregatite cu grija pot oferi arome indraznete, care excita gusturile. Sistemele de acoperire personalizabile pot oferi o cruste distincte, texturi crocante sau soft si game de profile de aroma capabile de a angaja toate simturile, in experienta fiecaruia, mai ales prin imbogatirea aromelor. Ca urmare, pentru numarul tot mai mare de consumatori constienti de sanatatea lor, aperitivele reprezinta o modalitate buna de a exercita controlul portiei. Sistemele tip better for you pot imbunatati aperitivele pe baza de carne, reducand grasimea, sarea sau zaharul, fara a compromite gustul, mai ales apeland la procesarea fara gluten sau utilizand condimente imbogatite cu fibre, care confera produselor alimentare un avantaj competitiv Condimente si marinate care inspira simturile In intreaga lume, supermarketurille sunt pline de produse din carne care folosesc condimente si marinate pentru a da savoare in plus. Consumatorii inteleg ca un continut ridicat de sare, zahar si grasimi nu este chiar atat de benefic, dar nu sunt pregatiti sa sacrifice gustul. Ca urmare, producatorii de alimente sunt responsabili pentru reformularea retetelor, astfel incat consumatorii sa nu trebuiasca sa fie prea preocupati, prea tematori. De aceea, tehnologii trebuie sa priveasca aceste provocari ca oportunitati pentru clientii lor, pentru a folosi condimente si marinate inovatoare care sunt imbunatatite, din punct de vedere nutritional. Oamenii de stiinta si procesatorii de carne folosesc o gama speciala de extracte de drojdie si solutii de perceptie a sarii, pentru a oferi un gust puternic, fara compromisuri. Pornind de aici, au fost dezvoltate marinate care ofera cu pana la 30% o reducere a zaharului, fara a afecta gustul sau functionalitatea. Pentru a atinge acest deziderat, portofoliul de ingrediente ar trebui sa includa arome naturale, aromele si concentratele de fum si gratar, extractele de drojdie si extractele de condimente si ierburi, putand apela la sisteme de condimente care combina mai multe proprietati, oferind astfel rezultate surprinzatoare, care pot fi utilizate intr-o varietate de aplicatii pentru carnea de vita si carnea de porc, carnea de pasare, fructe de mare, si care pot fi impartite in doua categorii: de gust si de performanta. O noua lume a fumului Vechiul gust de produs afumat este in top si in plin secol XXI. Insa, desi produsele afumate sunt o baza a stilului de viata contemporan, procesul de afumare este departe de a i se aplica acest calificativ, el datand din epoca de piatra, atunci cand a fost folosit mai intai pentru conservare, inainte de a fi utilizat pentru imbunatatirea aromei. Astazi, afumarea are inca un efect natural de conservare dar este utilizata mai intens, pentru a conferi caracteristici de aroma distinctive, impreuna cu aroma si culoarea unice, pe care le asociem cu alimentele afumate. Aromele excelente incep cu o pasiune pentru gustul autentic, concentratele de fum determinand fabricarea unor produse delicioase, oferind, de asemenea, o optiune mai sanatoasa, minimizand deseurile alimentare si promovand durabilitatea. Oferind o gama diversa de gusturi si profile de culoare, aromele de fum se bazeaza pe cele mai fine esente, cum ar fi hickory, mesquite, fag si stejar, si ofera note culinare delicioase si gusturi de baza de exceptie. Rezultatul final este ca, fiecare portie de carnati, marinata, sos, mancare calda sau rece, gratar sau peste, sunt imbogatite cu un gust pe care consumatorii il iubesc in mod deosebit. Fructe de mare imbogatite cu un gust excelent Fructele de mare satisfac cerintele nutritionale, dar nu intotdeauna satisfac asteptarile de gust, chiar daca sunt vazute drept cea mai pura forma si cea mai nealterata sursa de proteina naturala. Beneficiile de sanatate ale consumului de fructe de mare sunt bine stabilite, fiind o optiune puternica pentru proteine, acizi grasi Omega-3, vitamina D si antioxidanti, continand foarte putine grasimi saturate. De aceea, Industria fructelor de mare a beneficiat de dezvoltarea unor culturi alimentare mai sofisticate, determinand cresterea cererii de produse exotice, multi-senzoriale si fructe de mare premium. Ritmul vietii moderne indica faptul ca majoritatea consumatorilor sunt constienti de beneficiile de sanatate. Dar ei cauta fructe de mare din categoria ready meal, fie ca vorbim despre o gustare rapida, fie de o masa in toata regula. In acest scop, studiul sugereaza ca echipele de cercetare si dezvoltare trebuie sa insiste pe sosurile care ofera experiente gustative deosebite si interesante. Potrivit preferintelor, conservele cu fructe de mare, variantele de fingers si fileurile de peste raman in top-ul preferintelor consumatorilor din intreaga lume, inclusiv din Uniunea Europeana, iar acoperirile de calitate pot sa faca diferenta. Concomitent cu asigurarea celor mai inalte niveluri de control al calitatii, trasabilitate si consistenta, aroma si textura se pot adapta in functie de nevoile clientilor, oferind, de exemplu, nuante de dulce, malt, nuca sau fum, deosebit de interesante. Asadar, fie ca sunt afumate sau infuzate cu solutii reconfortante sau familiare, mancarurile din fructe de mare sunt si vor ramane in Top.