Repere

194

Tendintele anului 2016 in Industria alimentara mondiala

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Alimentele pe care il consumam, aromele pe care apreciem ?si chiar modul in care gandim despre mancare evolueaza constant ?si influenteaza toate aspectele vietii noastre.Dezvoltarea unor noi tehnologii, creordm;terea populatiei ?si popularitatea tot mai mare a mancarii pe retelele sociale sunt factori care au avut un impact indisputabil asupra tendintelor alimentare din 2016.De la greieri, la fulgi de drojdie ?si la stravechile cereale, iata 10 dintre trendurile care vor marca noul an, informeaza csid.ro. 1. 2016 sau Anul International al Leguminoaselor Organizatia Natiunilor Unite ONU a declarat anul 2016 Anul International al Leguminoaselor, un eveniment important atat din perspectiva nutritiei cat ?si a alimentatiei sustenabile.Leguminoaselor includ toate soiurile de boabe ?si seminte uscate: mazare uscata, fasole, naut, ?si linte. Pe langa metodele traditionale de a le gati ?si felurile de mancare pe care tindem sa le asociem cu aceste alimente cum ar fi humusul, de exemplu , in 2016, vom remarca mai multe experimente cu faina din leguminoase, o alternativa bogata in fibre ?si proteine pentru produsele de panificatie traditionale. De asemenea, ca o alternativa de faina fara gluten, acest tip de produs va fi la mare cautare. Vanzarile totale ale produselor fara gluten sunt estimate sa atinga pragul de 2.34 miliarde de dolari pana in 2019. 2. O alimentatie care sa includa cat mai multe legume De obicei, oamenii greordm;esc atunci cand asociaza o alimentatie bazata pe legume cu un regim strict vegan. In mare parte, o alimentatie bazata pe legume pur ?si simplu se refera la ideea unei alimentatii sustenabile din motive legate de sanatate sau ecologice: mananci mai multe legume ?si reduci consumul de produse de origine animala. De asemenea, poate fi un mod distractiv de a include produse exotice in alimentatia ta in loc sa recurgi la obiordm;nuitele mezeluri sau alte produse din carne. 3. Asculta-ti stomacul 2016 este anul in care ar trebui sa acorzi mai multe atentie intestinelor. Legatura dintre intestine ?si creier este reprezentata de microbiomul intestinal, care functioneaza practic ca un al doilea creier al organismului. Deoareceintestinele actioneaza ca prima linie de aparare a sistemului imunitar, protejarea acestui organ poate avea efecte in imbunatatirea gandirii ?si a sanatatii creierului, cat ?si in ceea ce priveordm;te scaderea riscului de boli autoimune ?si neurodegenetative. Pe masura ce acest subiect promitator devine din ce in mai studiat in comunitatea ordm;tiintifica, vor aparea mai multe articole despre importanta alimentelor care protejeaza, stimuleaza ?si sprijina tractul intestinal. De?si cu totii am auzit despre importanta probioticelor in acest sens, nu strica sa incerci ?si o dieta bazata pe alimente bogate in probiotice: iaurt, muraturi sau lapte de soia. 4. Cerealele viitorului Cerealele integrale 100% precum ?si alti carbohidrati complexi inca sunt de actualitate. Cu sau fara gluten,cereale precum graul Kamut, bulgurul, alacul, hriordm;ca, quinoa, meiul, amaranthul, sau sorgul sunt benefice pentru sanatatefiind bogate in vitamina B ?si continand mai multe fibre decat cerealele rafinate. De?si inca nu au avut un impact semnificativ pe piata ca variantele traditionale, le poti gasi in batoane de cereale sau chiar in alimente congelate. 5. Fulgi de drojdie inactiva Pe masura ce trendul vegan continua sa creasca in lumea culinara, este de aordm;teptat ca acest produs sa fie folosit ca topping peste tot. Cunoscut ?si sub numele denooch sau parmezan fara lactoza acest produs are o aroma de nuca ?si deriva din trestia de zahar sau melasa. Produsul cuprinde 8 g de proteine, 3 g de fibre, ?si de 3 ori necesarul zilnic de vitamina B12 in doar un sfert cana de fulgi. 6. Alimentele bogate in grasimi In 2015, grasimile au fost redescoperite de catre nutritioniordm;ti, dar trebuie subliniat faptul ca beneficiile acestor alimente sunt vizibile in masura in care sunt consumate. Consumul de unt sau ulei de cocos nu ar trebui exagerat in detrimentul alimentelor cu un continut redus de grasimi sau al legumelor ?si fructelor. Concluzia: zilele in care citeai cu atentie etichetele pentru a gasi cele mai bune dulciuri fara grasimi s-au terminat, dar incearca sa optezi produse bogate in grasimi naturale cum ar fi nucile sau iaurtul. 7. Noua dieta mediteraneana este cea Nordica Noua dieta Nordica a fost inspirata din obiceiurile alimentare ale populatiei din Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda ?si Islanda.Aceasta consta in consumul alimentelor de sezon locale, ulei de rapita, peste gras precum ?si alte ingredient bogate in proteine cum ar fi skyr, un produs lactat islandez. Nenumarate studii au demonstrat ca aceasta dieta ajuta la scaderea in greutate, precum ?si la reducerea tensiunii arteriale. 8. Biodinamic: urmatorul nivel al organicului Biodinamic este noul cuvant la moda in lumea nutritiei. In prezent, este cea mai ecologica forma de agricultura: cultivarea se realizeaza fara pesticide ?si ingraordm;aminte sintetice, iar fermele sunt complet autosustenabile. Ajuta acest tip de ferme sa se dezvolte cumparand alimente cultivate biodinamic. 9. Entofagia Consumul de insecte sau entofagia este urmatorul trend in nutritie.Expertii alimentari considera greierii proteina viitorului, fiind o alternativa sustenabila la carne. Productia de greieri poate fi implementata cu resurse de apa ?si pamant semnificativ mai reduse decat cele pentru creordm;terea animalelor. De asemenea, greierii sunt mai saraci in grasimi saturate decat carnea ?si contin cantitati semnificative de magneziu, fier ?si calciu. 10. Abilitatea de a fi/trai in prezent - noul mod de a numara caloriile Zilele in care numarai caloriile ?si cantareai mancarea incercand noi diete s-au terminat.Urmatorul trend alimentar sanatos incepe cu atitudinea ta. Abilitatea de a fi prezent te pune in legatura cu felul in care mananci, savurezi ?si traieordm;ti experienta in sine. Nutritioniordm;tii incep sa puna accent pe actul de a manca, pe diferenta dintre a fi satul ?si a sfi atisfacut un fenomen numit sindromul satul dar nu satisfacut , consumul ridicat de fibre ?si predilectia pentru alimente bogate in nutrienti.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2