132
Dupa ce a aparut cartea Confesiunile unui cafegiu, Gheorghe Florescu s-a hotarat sa isi puna in aplicare visul, cu ajutorul celor apropiati. Sa deschida, adica, la 66 de ani, primul magazin de cafea gourmet din Bucuresti, continuand traditia vechilor cafegii armeni, din punctul in care o lasase, fara voia lui, in urma cu 25 de ani. Asa a aparutDelicatese Florescu, o afacere de familie. Despreceipatruzeci de ani in care a preparat cafea, dupa retete armenesti vechi de cinci secole, incredintate lui de mentorul sau armean Avedis Carabelaian, Gheorghe Florescu povestestein cartea sa. Despre hopurile peste care au trecut incercand sa aduca in realitate povestile, ne povestesteVali Florescu, fiica lui, aceea care a declarat pentru Iqads: Tata nu mai avea rabdare, astepta aceasta clipa de un sfert de veac si aproape doi ani facuse eforturi uriase sa adune o suma minima necesara, cu care sa isi poata demara afacerea de suflet, propriul sau magazin de cafea gourmet. Am deschis in iulie 2010, probabil cel mai nefavorabil moment posibil. Primul obstacol, urias, a fost instalarea crizei economice, iar al doilea marirea TVA-ului la 24% de la 1 iulie 2010. Noi am deschis pe 7 iulie si am fost nevoiti sa crestem automat preturile, sabotindu-ne astfel sansa de a vinde aceste cafele cu adevarat rare, pe care le aduceam pentru prima oara in Romania. In plus, era si vara, cind se bea cea mai putina cafea. Insa tata nu mai avea rabdare, astepta aceasta clipa de un sfert de veac si aproape doi ani facuse eforturi uriase sa adune o suma minima necesara, cu care sa isi poata demara afacerea de suflet, propriul sau magazin de cafea gourmet. Am inceput cu mai putin de 40.000 de euro. Nu a fost greu, a fost inimaginabil de greu. Tata si cu mine a trebuit sa ii convingem, doar cu cuvinte, pe ceilalti membri ai familiei ca merita sa riscam banii si ca vom avea succes. Ne-am bazat pe faptul ca fiecare dintre cei trei care conducem practic firma tata, cumnatul meu, Ovidiu Codreanu, si cu mine se pricepe la altceva tata, la cafea si comert in general, Ovidiu la tot ce tine de partea tehnica si management, iar eu la scris, comunicatii audio-vizuale si limbi straine . Primul an a fost pur si simplu cumplit, iar de primele sase luni nici nu mai vrem sa ne amintim. Acum, insa, avem succes si ne vom extinde.