Repere

193

Virgil Magureanu: Noi putem suplini rapid necesarul de produse bio, care acum se importa

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Aura Alexa Ioan: Fostul director al SRI, Virgil Magureanu, s-a lansat in agribussines. Este proprietarul unei livezi de 10 ha in zona Cehul Silvanei, Salaj si, din 2012 detine si o fabrica de procesare fructe de padure, magiun de prune si deacute;jagrave; renumitul suc de mere -bio, produs sub brandul Livada Transilvana. infoAliment: Cum ati ajuns sa va implicati intr-o activitate de agribussines? Ati pornit de la livada din satul natal, reintorcandu-va astfel, la radacini? Virgil Magureanu: Nu exista neaparat o legatura explicita intre livada de langa casa mea ?si fabrica rezultata ulterior, dintr-un proiect, pe locul unui fost ILF Intreprindere de legume si fructe . Acolo, a existat initial o fabrica de marmelada si un storcator de fructe. Astazi, alaturi de cele doua, avem multe alte linii de procesat orice fel de fructe ?si legume, la o tehnologie de ultima ora. Livada am extins-o treptat, cumparand terenurile din jurul nostru, terenuri care erau dezafectate. Asa am ajuns la 10 hectare, unde am plantat toate fructele sezoniere, iar pe o suprafata de 6,5 hectare am realizat piesa de rezistenta a livezii: o plantatie de afini de cultura. Toata tehnologia am adus-o din China infoAm: Cat ati investit in fabrica ?si de unde ati cumparat tehnologia? V.M.: A fost o premiera atat pentru noi, pentru ca am adus instalatiile din China, cat ?si pentru chinezi, pentru ca era pentru prima data cand au creat aceste utilaje, cu tehnologie americana si britanica. infoAm: Cine lucreaza in fabrica? De unde ati gasit specialiordm;ti pentru aceste utilaje? Sau ati adus chinezi? V.M.: Au venit chinezii doar ca sa ne ajute sa montam fabrica. Dar, in rest, lucrez cu specialiordm;ti romani, in frunte cu inginerul Gabriel Marinescu. Fabrica insa are un spatiu modest: are o hala, facuta dupa cerintele aparaturilor moderne, dar ca spatiu are doar 4500 metri patrati. De aproximativ un an de zile am pus fabrica in functiune, dar ea a functionat partial, pentru ca n-am avut fondurile suficiente pentru a face un marketing de succes si sa devenim cat mai rapid cunoscuti. Fabrica are o valoare de cca 21 milioane lei: 50% din fonduri au provenit din bani europeni, mai exact 2 milioanede euro. Restul a fost contrinutia noastra. infoAm: Ce capacitate de productie are fabrica? V.M.: Capacitatea lunara de fabricatie a produselor este de mai multe mii de tone, din care desigur, sucurile, gemurile, dulceturile, ocupa cea mai mare parte. Fabrica noastra poate produce ea insasi, mare parte din concentrate, pentru a fi prelucrate in afara sezonului fructifer. Eu sunt fraierul de serviciu, care a facut posibila mobilizarea unor resurse infoAm: Vad o gramada de borcane de dulceata aici, la dumneavoastra, de la dulceata de napi, la pasta de porumbe sau dulceata de afine. Care este dulceata dvs preferata? V.M.: Ca sa fiu sincer, imi plac dulceturile din fructe de padure si, desigur, vedeta noastra ramane magiunul de prune. Este important de stiut ca noi suntem specializati in produse fara zahar. Practic, fructoza din fructe este sursa de dulceata din dulceturile noastre. Produsele noastre pot fi folosite si de acei consumatori carora nu le permite sanatatea sa manance zahar, dar, in acelasi timp pot fi folosite si de publicul larg, pentru ca sunt cele mai sanatoase. infoAm: Credeti ca Romania este o piata buna de desfacere a produselor bio? V.M.: In orice caz, exista si la noi o piata deosebit de dezvoltata, doar ca trebuie sa fim si noi cunoscuti. Eu nu cred ca piata e plina si producatorii autohtoni nu mai au loc pe piata, pentru ca marile supermarket-uri au rafturile pline de produse importate. Noi putem suplini rapid necesarul care acum se importa, am si avut discutii cu cateva lanturi. Le-am propus, daca vor dori, sa le oferim produsele noastre sub brandul lor, produse pe care ei astazi, le import. V-as ruga, insa, sa stati de vorba si cu inginerul Gabriel Marinescu, cel care s-a ocupat de la alegerea utilajelor si pana la aprobarea retetelor de magiun si dulceturi. Eu sunt fraierul de serviciu, care a facut posibila mobilizarea unor resurse, ca sa se faca fabrica asta. Dar principalul om care s-a ocupat de tot este Gabriel Marinescu. si zic fraier, nu numai pentru ca, pana in momentul de fata, n-am avut profit, nici nu s-a pus problema, dar cel care a trebuit sa acopere toate gaurile care apar intr-un proces de fabricatie am fost eu. Gabriel Marinescu: Cel mai greu ne-a fost cu birocratia si hartagaraia! Gabriel Marinescu, mana dreapta a lui Virgil Magureanu, imi spune ca in fabrica lucreaza in mod normal 20 angajati pe tura, personalul productiv. La acestia, se mai adauga inca12 persoane tesa, iar vara, in functie de necesitati, se apeleaza si la zilieri. Gabriel Marinescu marturiseste ca principalele probleme cu care s-au confruntat au fost birocratia si hartogaraia inutila in cazul proiectelor cu finantare europeana . Restul au fost probleme tehnice , logice si necesare. Cartea de vizita a brandului Livada Transilvana este aceea ca atat gemurile, cat si sucurile, nu contin zahar, conservanti, coloranti, indulcitori sau alte component chimice. Produsele sunt prelucrate mecanic si termic, iar ambalarea lor se realizeaza aseptic, la temperature inalte - UHT, utilizand procedeul Hotfilling. Produsele principale pe care firma Afinul le produce sunt: magiun silvoita, magiun de prune cu sambure de nuca sau alune de padure, dulceata de fructe de padure cu 10 tipuri de fructe, prune deshidratate umplute cu nuca, dulceata de rubarba, dulceata de napi, suc de morcov, suc de mere. Pentru ca la Livada Transilvana produsele noastre sunt bio si fara zahar, glucoza sau indulcitori, ca solutie de inlocuire a acestuia folosim fie sucul concentrat de aprox 70*Brix al fructului respectiv, fie sucul concentrat de mar, 100% natural. Obtinerea magiunurilor, dulceturilor, jeleurilor se face dupa retete autentic traditionale, printr-un procedeu tehnologic modern, de concentrare a fructului la 65C, sub vid, ce permite pastrarea vitaminelor si aromelor in produs fara a fi degradate termic. Inactivarea enzimatica, filtrarea si limpezirea sucurilor se face numai prin metode fizice, neexistand nici un adaos de substante chimice, spune Gabriel Marinescu. Pentru obtinerea sucului de mar, procesul de dezaerare se realizeaza cu recuperare de aroma; inactivarea enzimatica este produsa fara a se utiliza substante chimice, iar limpezirea sucului de mar se face exclusiv prin procedee mecanice. Acest proces constituie un mare avantaj tehnologic, ce diferentiaza Centrul de Procesat Fructe Afinul, printre producatorii de profil. Toate produsele sunt ambalate aseptic, fara conservanti. Procesul de sterilizare dureaza 20 de minute, dupa care se trece pe linia tehnologica la etichetare, baxare, depozitare. Fabrica are o capacitate de procesare de 24tone de fruct proaspat /ora Fabrica are o suprafata utila de procesare de 3.800 mp, utilitatile necesare procesului de productie fiind dispuse circular: utilitati de apa pura si apa de oras, sistem de apa gheata si turnul de apa aferent, instalatii de abur tehnologic, conexiuni de aer comprimat sunt 2 grupuri de comprimare aer ce asigura in jur de 20.000 Litri/minut la 24 bari . Fabrica Afinul mai cuprinde: - Linii tehnologice auxiliare pentru obtinerea materiei prime necesara in perioada in care sezonul fructelor a expirat. - Fabrica proprie de apa pura: tratament al apei prin patru filtrari, inclusiv la final procedura de osmoza inversa a apei. - Centrul de Procesat Fructe Afinul are o capacitate de procesare de pana la 24 tone de fruct proaspat/ora, in paralel cu pana la 6-7 tone de concentrat de fruct. - Linia de ambalare ultraperformanta, care are o capacitate de 25.000 de unitati / ora. Fabrica este dotata si cu o linie proprie de producere ambalaje de tip PET, care foloseste o tehnologie unica in Romania. Este o unitate de suflat, la temperaturi inalte a eprubetelor din PET, cu o capacitate de 16.000 de PET-uri/ora. Se lucreaza cu o matrita cu patru alveole, in prealabil, preformele fiind supuse unui tratament termic de laminare a zonei de infiletare a capacului.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2