103
Eu reprezint a cincea generatie de bucatari din familia mea, aordm;a ca nu am avut nici cea mai mica ezitare cand mi-am ales profesia. Strabunicul meu gatea kalatchi, un fel de placinte, bunicul era profesor la colegiul culinar ?si chiar a scris o carte. El a fost prima mea ordm;coala, spune Vladimir Mukhin pentru Dupa Afaceri Premium. Restaurantul pe care Vladimir Mukhin il conduce, White Rabbit, a avut o ascensiune fulgeratoare, intrand anul acesta direct pe locul 23 pe lista celor mai bune 50 de restaurante din lume. Imi amintesc ca eram copil ?si ca bunicul imi aducea ierburi din gradina. Ma invata cum sa le tai pe o banca de lemn. Aveam chiar propriul meu cutit pe care scria Mukhin. Mai tarziu, cand am mai crescut un pic, in timp ce puordm;tii de varsta mea jucau fotbal, eu inshy;vatam sa marinez carnea. Bunicul meu imi daduse aceasta misiune. La 12 ani deja lucram in bucataria restaurantului tatalui meu in Essentuki. Mai tarziu el a fost cel care m-a trimis intr-un internship in Moscova, la niordm;te prieteni care erau vechi maeordm;tri ai gastronomiei ruseordm;ti. Din acel moment, creativitatea mea a fost indisolubil legata de Rusia.Unul dintre momentele care aveau sa-l defineasca a fost munca alaturi de chef-ul francez Christian Etienne in cadrul restaurantului sau instelat Michelin. Restaurantul a fost deschis in 2011. Am avut noroc pentru ca am gasit un loc unic, etajul 16 al unui centru de afaceri situat chiar in inima Moscovei, cu un acoperiordm; de sticla sub forma de dom. Priveliordm;tea asupra oraordm;ului este uimitoare pentru ca poti cuprinde atat partea istorica, dar ?si districtul de afaceri populat de zgarie-nori. Datorita acestei priveliordm;ti, The White Rabbit intra de multe ori in clasamentele internationale ale celor mai frumoase restaurante panoramice din lume.Dar nu acesta este carligul care a ?si inspirat denumirea restaurantului. Este un lucru mai deosebit: pentru a ajunge la restaurant mai intai trebuie sa urci la etajul al cincilea, apoi sa schimbi liftul ?si sa te duci la etajul al 16-lea. Ne-am decis sa ne jucam cu aceasta ciudatenie in numele restaurantului. Iti mai aminteordm;ti ce trebuia sa faci pentru a ajunge in Tara Minunilor? Trebuia sa urmareordm;ti Iepuraordm;ul Alb White Rabbit - n.red. . Dar nu doar cu numele s-a jucat Vladimir Mukhin. Restaushy;rantul pleaca la de Mama Rusie ?si de la toata bogatia pe care o ocroteordm;te vastul ei teritoriu, dar toata aceasta zestre este trecuta prin creativitatea unuia dintre cei mai tineri chef-i ai momentului. Am dovedit ca mancarea noastra traditionala poate fi lejera, creativa, originala. Te rog sa iei in calcul faptul ca noi am inceput sa inlocuim bunurile importate cu produse ruseordm;ti cu mult timp inainte de aplicarea sanctiunilor. Noi am incercat sa le aratam clientilor noordm;tri ceva cu adevarat unic, cum ar fi painea care contine un element care se gaseordm;te intre scoarta mesteacanului ?si trunchiul copacului sau smantana fondanta din lapte de elan. Dar dincolo de inovatii, Vladimir Mukhin spune ca totu?si cel mai cerut fel de mancare care iese din bagheta sa este borordm;ul de crap. Desigur, nu este vorba despre orice borordm; de crap.In urma ce ceva ani chiar am caordm;tigat competitia laquo;Real Borschi Standardraquo; cu el. Am o poveste speciala legata de acest borordm;, spune el ?si sincera sa fiu m-aordm; fi mirat sa fie altfel. In copilaria mea, bunica obiordm;nuia sa gateasca un fel de mancare care se numeordm;te melech. Taia ro?siile fin ?si le prajea alaturi de mici bucatele de peordm;te. Apoi, cu acest amestec facea borordm;ul. Eu am reinventat reteta ?si servesc crapul separat, cu oasele scoase cu penseta. Dar dincolo de acest artificiu, borordm;ul are acela?si gust traditional. Alaturi de moordm;tenirea generoasa de cunoordm;tinte cu care a plecat la drum ?si care-i serveordm;te pe post de inspiratie, Vladimir Mukhin mai extrage seve de creativitate din calatoriile sale, din pietele pe care le viziteaza ?si din interactiunea cu fermierii.Sau lucrurile se mai intampla intr-un fel: ideea pentru un nou fel de mancare ar putea aparea in timp ce ma uit la desene animate alaturi de fetita mea. De fapt, chiaraordm;a i-a venit ideea unei puneri in scena gastronomice, care se repeta saptamanal ?si in care se prezinta viziunea culinara despre Alice in Tara Mishy;nunilor in 12 acte de mancare ?si bautura.Vladimir Mukhin spune ca meniul se innoieordm;te cu fiecare sezon. Dincolo de meniu mai este posibilitatea unui aordm;a-numit Tasting Set care are o anumita tema ?si care se schimba o data la ordm;ase luni. De exemplu, inspiratia pentru octombrie va fi raul Volga.