148
Ilie Stoian: Vom fi multumiti doar atunci cand toata industria alimentara va beneficia de un TVA de 9 % Interviu cu domnul Aurel Popescu, Presedinte al Asociatiei Rompan Cu siguranta, decizia de reducere a cotei de TVA, de la 24, la 9 %, pentru panificatie, reprezinta cel mai important moment al anului 2013, atat pentru industria alimentara, cat si pentru economia autohtona, in ansamblul ei. Deopotriva, decizie politica dar, mai ales, economica, reducerea are deja impact asupra sectorului, sperandu-se ca va fi extinsa si pentru celelalte zone ale productiei alimentare. Despre efectele reducerii TVA-ului, precum si despre starea sectorului de panificatie din Romania, am dialogat cu domnul Aurel Popescu, Presedinte al Asociatiei Rompan, acela care ne-a acordat urmatorul interviu. Opt ani de eforturi infoALIMENT Magazin: Domnule Aurel Popescu, daca am afirma ca sunteti omul anului 2013, ce ati spune?Aurel Popescu: Ei, e prea mult! Sunt un om oarecare. Sunt altii care pot fi numiti astfel, chiar din Industria alimentara, oameni care au facut foarte multe lucruri deosebite, care au facut performanta. Sigur, am avut si noi o realizare, anul acesta, Asociatia Rompan reusind sa obtina, dupa numeroase interventii, reducerea taxei pe valoare adaugata de la 24 %, cat era inainte, la 9 %. Eu zic ca este un lucru imbucurator. iAM: Pai, noi am spune ca exact acesta este argumentul pentru care ati putea fi numit astfel, pentru ca dumneavoastra ati reusit ceea ce se s-a visat ani de zile!A.P.: Asta asa e, pentru ca eforturile noastre s-au intins pe aproape opt ani. Am facut nenumarate interventii si cred ca nu ne-a scapat niciun prim-ministru cu care sa nu fi discutat, niciun ministru de finante, de Agricultura. Dar, nu-i asa?, bine ca am reusit! iAM: Care credeti ca au fost ratiunile pentru care, pana acum, nu s-a dorit reducerea TVA-ului, pentru ca argumente economice au fost gramada? A.P.: stiti ce se intampla? Cred ca a fost teama ca nu or sa fie destui bani la buget. Pe de alta parte, cred ca nu fusesem inca in lista prioritatilor anumitor conducatori care au fost pana acum in fruntea guvernului. Nu s-a dat importanta cuvenita acestui produs, painea, care este alimentul principal al oricarui cetatean, cel putin o data pe zi. Ne-am facut multi dusmani iAM: Cum a fost primita reducerea, de catre membri Rompan, dar si de ceilalti jucatori din industrie. Apoi, legat de acest lucru, trebuie sa va intrebam: In ce masura, proprietarii de afaceri din Industria de panificatie au constiintafaptului ca de ei depind foarte multe lucruri, pentru 2014, si nu doar din zona industriei alimentare? A.P.: Vedeti dumneavoastra, aceasta masura s-a decis la presiunea membrilor Rompan, pentru ca, neputand sa bag mana in foc pentru nimeni, majoritatea acestora lucreaza curat; si, lucrand curat, s-au vazut concurati neloial. Va dati seama ca acest procent de 24 % nu era un element care se utiliza in pret si, atunci, era foarte greu, foarte complicat de a rezistat in piata. Dar, n-am putut sa cred ca prin introducerea acestei masuri, eu si Rompan-ul, ne vom face atat de multi dusmani! Pentru ca este in momentul de fata o lupta in piata pe viata si pe moarte intre cei care respecta legea si evazionisti. Cei care faceau evaziune lupta sa existe si sa faca evaziune in continuare, pentru ca inca mai e mult de furat: Pe langa cele 9 % care inseamna TVA, mai avem 16 %, impozitul pe cifra de afaceri sau pe profit, avem impozitul pe forta de munca, impozit care se ridica la aproape 28 %, iar toate astea sunt aducatoare de bani negri pentru ei. Sigur, din aceasta cauza, in ultimul timp au aparut afirmatii cu un caracter denigrator la adresa Asociatiei noastre. Ca o paranteza, vreau sa va spun ca Rompan-ul e copilul meu. E prima asociatie profesionala infiintata in Romania, dupa revolutie, asociatie pornita din nimic, de la un singur om. Pe urma, ne-am dezvoltat, fiind o asociatie recunoscuta pe plan national si international. Asadar, fiind precum copilul meu, stiu bine cum se comporta. De aceea, pot sa afirm cu toata seninatatea ca e o Asociatie curata-curata! N-am facut niciodata prostii si nici nu vom face, militand pentru o politica justa, pentru toti jucatorii din piata. Dar, sunt multi care vor sa faca rau. Panificatia are o responsabilitate uriasa iAM: Ce s-a intamplat cu Industria de panificatie, dupa reducerea cotei de TVA, macar daca ne-am referi la partea alba, fiscalizata, a acesteia? A.P.: In momentul in care am solicitat aceasta masura am afirmat ca rezultatele se vor vedea pe un termen mediu, nu lung, dar nici scurt. Desigur, nu ne asteptam la rezultate spectaculoase, intr-o luna de zile. De asemeni, noi avem acum un rol extrem de important, pentru ca, daca nu demonstram ca aceasta masura e benefica, nu vor beneficia nici sectorul carnii, nici cel de lapte, nici celelalte sectoare ale industriei alimentare. Pe de alta parte, increderea guvernului in organizatia noastra, dar si in mine, personal, ar putea sa scada, indiferent care guvern va fi, putand fi acuzati ca n-am analizat cum trebuie fenomenul economic. Desigur, si membri nostri vor fi nemultumiti. Fapt pentru care, am urmarit cu mare atentia tot procesul, din septembrie 2013, incoace. Am gandit ca noi, membri Roman, vom lua masurile cele mai bune pentru a demonstra guvernului ca lucrurile merg bine, dar singuri nu putem sa stapanim toate aspectele. Fapt pentru care, ne-am adresat tuturor organismelor statului care au abilitati de control. In fine, dupa 1 septembrie, toti membri Rompan au redus pretul cu o medie de 12 %, influentand piata prin magazinele proprii, astfel incat, in 70 % din cazuri, pe total tara, pretul la paine s-a redus cu aceasta medie de 12 %. De asemeni, neasteptat de bine s-a comportat productia fiscalizata. De exemplu, la faina s-a inregistrat o crestere, fata de luna august, de 12 %, iar, la paine, cu 9 %, in conditiile in care hipermarket-urile n-au raportat la Statistica. Asta inseamna ca si acolo vom avea o crestere de 10-11 %. E un lucru, chiar neasteptat, ca, in numai o luna, sa avem un astfel de rezultat. Sigur, ne-au ajutat si institutiile abilitate, pentru ca in septembrie au avut loc cele mai multe controale pe mori si pe panificatie. si autoritatile trebuie sa isi faca datoria Acum, asteptam celelate date. Noi am facut o analiza cu membri Rompan, am cules din teritoriu toate necazurile, le-am transmis autoritatilor statului ca sa ia masurile care se impun dar, din pacate, avem o ramanere in urma a controalelor fostului ANAF si a fostei Garzi financiare care se numeste acum Directia Antifrauda din cadrul Ministerului de Finante, care se tot reorganizeaza dar nu mai termina! Iar, in piata, se vede lipsa actiunilor acestei institutii. Speram sa isi faca simtita prezenta cat mai curand. iAM: Destul de recent, au aparut informatii potrivit carora evaziunea din sectorul de panificatie s-a redus cu 10 %. Informatia este reala? O confirmati? Sunteti multumit cu acest procent? A.P.: Da, eu sunt foarte multumit, pentru ca am spus ca efectul de reducere a evaziunii fiscale se va vedea de abia la 8 luni de zile de la luarea deciziei de diminuare a TVA-ului, tinta noastra fiind de a o diminua, de la 68 %, la 30 %. Dar, speram ca o vom reduce cu 40 %, iar, daca numai in septembrie am consemnat 10 %, am increderea ca vom reusi. Daca autoritatile isi fac datoria, am putea sa atingem aceasta tinta mai devreme decat am preconizat. iAM: Rompan va sprijini si celelalte asociatii profesionale din Industria alimentara, pentru a beneficia de viitoare reduceri ale cotei de TVA? A.P.: Domnule, e normal! In momentul in care noi am mers ca varf de lance, cu panificatia, pentru a beneficia de o cota de 9 %, am luat acordul colegilor de la celelalte asociatii. Asadar, ni se pare corect sa avem un comportament apropiat de ceilalti, batandu-ne si pentru ei, mai mult decat pentru imaginea noastra, pentru ca toata industria alimentara sa beneficieze de o asemenea decizie, pentru ca, daca as fi fost incorect, as fi spus: Mi-am vazut sacii in caruta, hai sa imi vad de traba. Nu! Trebuie sa luptam impreuna, pentru a demonstra ca e bun acest proiect pilot si ca se poate lua si pentru celelalte industrii. Numai atunci vom fi pe deplin multumiti. iAM: Va rugam sa descrieti lantul evazionist: el incepe de la bobul de grau si se termina la magazinul de paine? A.M.: Da, asa e. Intai, as face o mica paranteza: Chiar daca am avea TVA 0, tot s-ar face evaziune, pentru ca foarte multi vor bani negri! Piata la grau e taxata invers. In mod normal, evaziunea ar trebui sa fie 0. Ei, nu e asa! Sunt destul de multi producatori care nu isi declara toata recolta. Altii sunt administratori ai unor terenuri si vor sa isi fure proprietarii si, de aici, apar elemente care duc la evaziune. Presiunea pe mori si pe paine se face din doua parti: Pe de o parte, producatorii de paine care vor sa vanda fara acte si, pe de alta parte, comerciantii de paine care vor sa cumpere numai fara acte. Despre producatori, am spus de ce. Comerciantii evazionisti, la randul lor, au magazinul inregistrat ca IMM, iar, daca ating o anumita cifra de afaceri, sar din schema fiscala, platind impozit pe cifra de afaceri; ori, au o chirie foarte mare pusa de un proprietar care si el incaseaza la negru, fiind, deci, nevoiti sa vanda la negru, etc. Ei, acum, frica de controale, precum si faptul ca impart furtul la 3, din 9 %, nu din 24 %, i-a determinat sa inceapa sa ceara documente. Deci, producatorul agricol vinde in special la morile mai mici, de regula, fara acte, moara isi face intrarea si iesirea fara acte, vanzand la micile brutarii fara factura, brutariile fac piine fara acte si raspund solicitarii comerciantului care vrea paine fara acte. Acesta este lantul! Romanii stiu sa faca paine buna! iAM: Lasand la o parte aspectele negative, cum ati caracteriza industria de panificatie din Romania? A.P.: Trebuie sa pornim de la elementul principal, adica, de la pretul painii din Romania, care este mai mic decat pretul meiu european de 2,5 ori. Deci, in Romania, painea este foarte ieftina. Castigul, daca exista, este infim, de doar un ban, la bucata de paine. Asta a determinat ca investitiile sa fie oprite, pentru ca nimeni n-a mai avut curajul de a continua retehnologizarea, pentru ca nu are cum sa isi amortizeze cheltuiala. Ca element principal mai este si calitatea produselor. Noi, romanii, in general, exceptand cuptoarele astea din piete, care sunt conduse de ageamii, stim sa facem o paine de foarte buna calitate, avand in vedere gustul si aroma painii romanesti. Sigur, nu se compara cu bagheta frantuzeasca sau cu painea neagra din Germania dar, ca medie, suntem peste ce se produce in Europa. Vreau sa va spun ca Rompan a participat la multe concursuri internationale si, folosind faina lor si drojdia lor am facut o paine mai buna decat ceilalti concurenti. In schimb, suntem deficitari la structura sortimentala, dar asta tine si de puterea de cumparare a consumatorilor, pentru ca, stim bine, omul poate sa-si doreasca o anume paine, dar, daca nare bani, nu o poate cupara. Dar, sa stiti, lumea a inceput sa ceara si calitate, fapt pentru care Roman se afla in discutii cu Ministerul Agriculturii, ANSVSA si ANPC, pentru a scoate Ordinul care sa permita vanzarea painii doar in magazine specializate sau in raioane specializate. iAM: Acest proiect a fost anuntat de mult! A.P.: Din pacate, in piata au fost si prieteni care s-au opus acestui proiect, reusind sa-l intarzie. Insa, am determinat aceste institutii sa mergem mai departe. Astfel, din punct de vedere al calitatii, vom avea de castigat cu totii, si producatori, si consumatori. In plus, reducandu-se numarul de magazine, controalele pot fi facute mai usor, existand posibilitatea unei supravegheri mai stricte si mai eficiente a industriei de panificatie, in ansamblul ei. iAM: Pe langa acest proiect, care sunt directiile de actiune pentru Rompan, in 2014? A.P.: In mod obligatoriu, trebuie sa demonstram ca jumatate din evaziunea fiscala s-a redus si ca, din punt de vedere statistic, s-a realizat o productie mai mare cu 30- 40 %. Atunci, vom putea iesi la rampa, ca sa cerem reducerea TVA-ului si la alte produse alimentare. In rest, dorim ca, pe fonduri europene, sa fie introdusa in noul PNDR si prelucrarea secundara, adica, exact productia de paine. iAM: Care este mesajul dumneavoastra pentru colegii din sectorul de panificatie, dar si pentru colegii din Industria alimentara, in general? A.P.: Mesajul meu este ca numai uniti putem sa facem ceva! In rest, sanatate si profit pentru toti! iAM: Domnule Aurel Popescu, va multumim! foto: Agerpres